Apsilankėme Vilniaus požemiuose

Apsilankėme Vilniaus požemiuose /

Aldona KALESNIKIENĖ

Tęsiant tradicijas, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo nariai neseniai lankėsi Vilniuje, kur aplankė Signatarų namus, Katedros požemius ir gintaro muziejų-galeriją.

Po požemius lydėjo ir apie Lietuvos valstybingumo pradininkų likimus pasakojo gidė Audronė.

Katedra. Arkikatedra. Arkikatedra bazilika. Šis įvairiai vadinamas pastatas, kurio visas pavadinimas yra Vilniaus Šv. Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedra bazilika, stovi to paties pavadinimo aikštėje, šalia atgimusių Valdovų rūmų.

Šimtai miestiečių ir sostinės svečių kasdien praeina pro šį pastatą, skiria pasimatymus prie varpinės bokšto, skuba į Katedros aikštėje vykstančius renginius, ir net nesusimąsto, kad čia pat, po žemėmis, glūdi visiškai kitoks, laiko mažai paliestas, pasaulis – Katedros požemiai.

Katedros požemiai – garsių LDK didikų, valdovų, katedros vyskupų, kapitulos narių ir kitų asmenų, prisidėjusių prie Lietuvos valstybės atsiradimo, laidojimo vieta. Moderni ekspozicija pristato laidojimo tradicijas, archeologinių tyrinėjimų metu surastus radinius. Ekspozicijai pritaikyti rūsiai, išskyrus valdovų mauzoliejų, yra po XV–XVI a. statytos katedros pastatu.

Dėmesį patraukė slaptoji karalių kripta, valdovų mauzoliejus, kuriame ilsisi Barboros Radvilaitės palaikai, freska, pripažinta vienu seniausių sieninės tapybos pavyzdžių Lietuvoje.

Lankytojus pasitinka žaismingos istorinės rekonstrukcijos, pristatančios Vilniaus katedros ir varpinės pastatų kaitą nuo pat XIII a. Vaikščiojant po požemius jutome praėjusių laikų didingumą ir šlovę.

Požemiai išsiskiria ypatinga atmosfera. Galbūt todėl, kad jie niekada nebuvo naudojami blogiems tikslams. Tai visada buvo ramybės ir susikaupimo vieta.

Kitas aplankytas objektas – gintaro muziejus-galerija, įkurta 1998 metais XVII a. senovinio pastato rūsyje. Čia sužinojome apie 50 milijonų metų senumo Baltijos gintarą, jo atsiradimo istoriją, natūralias formas, plačią spalvų gamą.

Toliau mūsų maršrutas tęsėsi į Signatarų namus – Lietuvos nepriklausomybės ir Laisvės simbolį.  Tai – istorijos ir architektūros paminklas, kuriame 1918 metų vasario 16 dieną buvo pasirašytas nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo aktas. Signatarų namų ekspozicijos skirtos XX a. pradžios tautinio atgimimo ir Lietuvos valstybės atkūrimo istorijai, Vasario 16-osios akto signatarams.

Šiuo metu Signatarų namuose eksponuojamas Vokietijos užsienio reikalų ministerijos Politiniame archyve prof. Liudo Mažylio surastas notifikacijos dokumentas apie Lietuvos Tarybos 1918 metų vasario 16-ąją pasirašytą Lietuvos nepriklausomos valstybės atkūrimo aktą.

Ekspozicijoje klasikinėmis ir naujomis technologinėmis priemonėmis pristatomas Lietuvos kelias į valstybingumą nuo XIX a. antros pusės iki Vasario 16-osios Akto pasirašymo.

Pilni įspūdžių grįžome namo, laukdami kitų išvykų.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *