Anoniminiai pranešimai yra retenybė

Anoniminiai pranešimai yra retenybė /

Šiemet per pusmetį Ukmergėje tirta 110 galimų vaiko teisių pažeidimų šeimose atvejų. Iš jų 21 pranešimas pasitvirtino. Pastebima, kad anonimiškų pranešimų apie galimai skriaudžiamus mažuosius ukmergiškius gaunama itin retai.

Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus Ukmergės rajone patarėjas Audrius Petuška sako, kad daugiausia pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus gaunama per Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112.

Taip yra, nes, paskambinus telefonu 112, sulaukus skundo apie buitinius konfliktus ir smurtą, šio centro darbuotojai visada teiraujasi, ar yra šeimoje vaikų. Jei gauna teigiamą atsakymą, įvykiu tuojau pat domisi ir vaiko teisių apsaugos skyrius.

Kad gyventojai tiesiogiai skambintų ar elektroniniu būdu praneštų jų tarnybai apie kokiu nors būdu galimai skriaudžiamą vaiką – reti atvejai. Tarp visų – vos vienas kitas.

Ir tai nebūtinai vien tam, kad apsaugotų vaiką, o kad greičiau prisišauktų pagalbą tramdant triukšmaujančius jo tėvus.

Neseniai savivaldybės tinklalapyje pranešta apie Miškų gatvėje triukšmaujančius kaimynus. „Butas paverstas landyne, renkasi neaiškūs asmenys, triukšmas naktimis. Kvietėme policiją, bet niekas nesikeičia. Bute gyvena mažametis vaikas. Vyksta girtuokliavimai“ – toks pranešimas neseniai buvo išspausdintas.

Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus Ukmergės rajone patarėjas A. Petuška sako, kad ši informacija tikrinama.

Šeimoje lankytasi, tačiau gyventojų nerasta, o kaimynai patvirtino, kad tikrai pastaruoju metu triukšmaujama. Situacija toliau bus akylai stebima.

Pasak A. Petuškos, šiemet per pusmetį iš viso aiškintasi dėl 110 galimo vaiko teisių pažeidimo atvejų. Iš jų 21 pasitvirtino.

Lyginant su praėjusias metais, per tą patį laikotarpį gauti 154 tokie pranešimai.

Šiemet iš šeimų dėl vaikui kilusios grėsmės paimti 22 vaikai. Pernai per tą patį laikotarpį – beveik dvigubai daugiau. Pasak pašnekovo, daugiausia tokių kraštutinių priemonių teko imtis sulaukus informacijos per socialinius darbuotojus.

„Situacija gerėja, manau, dėl to, kad būta labai daug uždelstų atvejų“, – pastebi nuo praėjusių metų reorganizuotoje sistemoje dirbantis A. Petuška.

Pastebi, kad klasikiniai atvejai, dėl ko vaikams nesaugu savo pačių namuose, – girtavimas šeimose. Sulaukta ir informacijos apie smurtą mokykloje.

Primena, kad dėl galimai pažeidžiamų vaiko teisių, kai vaikas gyvena girtuokliaujančioje šeimoje, galima kreiptis į Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyrių Ukmergės rajone specialistų darbo metu arba bet kuriuo paros metu informaciją pateikiant telefonu 112.

 

***

Vaiko teisių apsaugos sistemos valdymas ir koordinavimas mūsų šalyje buvo centralizuotas 2018 m. liepos 1 d. Nuo tada visų Lietuvos savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyriai tapo pavaldūs Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai.

***

Taip siekta sukurti nepertraukiamai veikiančią vaiko teisių apsaugos sistemą, kuri užtikrintų vienodas praktikas ginant vaiko teises visoje valstybėje, savalaikį reagavimą į vaiko teisių pažeidimus ir operatyvų sprendimų priėmimą.

***

Svarbiausios naujovės, atsiradusios įgyvendinant Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo nuostatas, – maksimali prevencija, institucijų darbo koordinacija, aukštesni reikalavimai specialistų kvalifikacijai ir geresnis jų materialinis aprūpinimas, veiksmingesnė jų darbo kontrolė, didesnio specialistų skaičiaus įtraukimas į pagalbos šeimai teikimą.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *