Šią savaitę – vėl į rinkimus

Šią savaitę – vėl į rinkimus /

Prasidėjo išankstinis balsavimas rinkimuose į Europos Parlamentą ir Respublikos Prezidento rinkimų pakartotinis balsavimas.

Išankstinis balsavimas savivaldybių pastatuose vyksta nuo pirmadienio 8 val. iki penktadienio 20 val. Iš anksto balsuoti gali visi rinkimų teisę turintys Lietuvos piliečiai, kurie negalės atvykti į savo apylinkę sekmadienį.

Balsavimas pagrindinę dieną – sekmadienį – apylinkėse vyks nuo 7 iki 20 val.

Nuo šio trečiadienio iki penktadienio rengiamas balsavimas paštu specialiose apylinkėse. Penktadienį ir šeštadienį vyresni nei 70 metų, neįgalūs bei laikinai nedarbingi rinkėjai galės balsuoti namuose.

Pagrindinė balsavimo diena – gegužės 26-oji, sekmadienis. Vyriausioji rinkimų komisija primena, kad rinkėjams bus išduodami du balsavimo biuleteniai, skirti balsuoti už Lietuvos Respublikos Prezidentą ir rinkimams į Europos Parlamentą.

Pildant Prezidento rinkimų biuletenį, galės pažymėti vieną kandidatą iš biuletenyje pateiktų dviejų kandidatų.

Balsavime rinkimuose į Europos Parlamentą bus taip pat pateiktas vienas biuletenis. Jame vertikaliai išdėstyti kandidatų sąrašai. Rinkėjas galės pažymėti vieną sąrašą, o apačioje, horizontaliai, bus 5 langeliai, kuriuose rinkėjai turės teisę įrašyti pasirinkto sąrašo kandidatų numerius, t. y. suteikti reitingo balus. To nepadarius, bus laikoma, kad išreiškė pritarimą sąrašo eiliškumui.

VRK, tęsdama tradiciją, asmenims, kurie šiuose rinkimuose pirmąjį kartą įgis teisę balsuoti, parengė Lietuvos Respublikos Konstitucijas, kurios bus įteikiamos jiems atėjus balsuoti. Šie rinkėjai paštu gaus ir VRK pranešimą apie tai, kad šiuose rinkimuose jie pirmąjį kartą įgijo teisę balsuoti.

Visiems pageidaujantiems bus įteikiami lipdukai, pažymintys balsavimo faktą, „Aš balsavau!“, kartu atėjusiems vaikams – lipdukai „Kai užaugsiu, aš balsuosiu!“

Primenama, kad studentai, kurie gegužės 26 d. negalės atvykti ir balsuoti į savo rinkimų apylinkę, turi teisę balsuoti iš anksto visose savivaldybėse.

Studentai, kaip ir visi kiti piliečiai, šiuose rinkimuose turi teisę balsuoti bet kurioje rinkimų apylinkėje.

Primenama, kad tokiu atveju teks keliolika minučių palaukti, kol rinkimų komisijos nariai per Vyriausiosios rinkimų komisijos informacinę sistemą susisieks su rinkėjo apylinkės rinkimų komisija ir iš jos gaus patvirtinimą, kad rinkėjas dar nėra balsavęs.

Balsuojant su savimi reikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *