Prasidėjo balsavimas prezidento rinkimuose

Prasidėjo balsavimas prezidento rinkimuose / Jau galima balsuoti.

Pirmadienį prasidėjo išankstinis balsavimas jau šį sekmadienį vyksiančiuose prezidento rinkimuose ir dviejuose referendumuose. Referendumuose galėsime balsuoti dėl dvigubos pilietybės įteisinimo ir dėl Seimo narių mažinimo.

Išankstinis balsavimas savivaldybių pastatuose vyksta nuo pirmadienio 8 val. Rinkėjai čia bus laukiami iki penktadienio 20 val. Iš anksto balsuoti gali visi rinkimų teisę turintys Lietuvos piliečiai, kurie negalės atvykti į savo apylinkę sekmadienį.

Balsavimas pagrindinę dieną – sekmadienį – apylinkėse vyks nuo 7 iki 20 val.

Nuo šio trečiadienio iki penktadienio rengiamas balsavimas paštu specialiose apylinkėse: Ukmergės ligoninėje ir Jasiuliškių socialinės globos namuose.

Penktadienį ir šeštadienį vyresni nei 70 metų, neįgalūs bei laikinai nedarbingi rinkėjai galės balsuoti namuose.

Iš viso Lietuvoje balsavimo teisę turi 2,467 mln. rinkėjų, Ukmergės savivaldybėje šia teise gali pasinaudoti  31 060 rinkėjų.

Nuo savivaldos rinkimų kovo mėnesį rinkėjų skaičius mūsų savivaldybėje sumažėjo beveik 300.

Prezidento rinkimuose dalyvauja: Vytenis Andriukaitis, Arvydas Juozaitis, Valentinas Mazuronis, Gitanas Nausėda, Mindaugas Puidokas, Naglis Puteikis, Saulius Skvernelis, Ingrida Šimonytė ir Valdemaras Tomaševskis.

Įstatymas numato, kad išrinktu bus laikomas tas kandidatas, kuris pirmą kartą balsuojant ir dalyvaujant daugiau kaip pusei įregistruotų rinkėjų surenka daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusiųjų balsų.

Jeigu dalyvaus mažiau kaip pusė rinkėjų, išrinktu jau pirmajame ture bus laikomas tas, kuris surinko daugiau kaip pusę dalyvavusiųjų rinkimuose balsų, bet ne mažiau kaip trečdalį nuo visų įregistruotų rinkėjų balsų.

Jeigu nei vienas kandidatas nesurinks reikiamo balsų skaičiaus, gegužės 26 d. kartu su Europos Parlamento rinkimais bus surengtas antrasis prezidento rinkimų turas.

Jame dalyvaus du daugiausiai balsų pirmajame ture surinkę kandidatai.

Gegužės 12 d. taip pat rengiami ir du referendumai.

Seimas yra pasiūlęs keisti Konstitucijos straipsnius, susijusius su Lietuvos pilietybės įgijimu bei su Seimo narių skaičiumi.

Seimo narių skaičių siūloma mažinti nuo 141 iki 121.

Referendumai bus laikomi įvykusiais, jeigu juose dalyvaus daugiau kaip pusė registruotų rinkėjų.

Vyriausioji rinkimų komisija primena, jog šiuose rinkimuose gegužės 6–10 dienomis ir gegužės 20–24 dienomis nuo 8 val. iki 20 val. vyks balsavimas iš anksto visose savivaldybėse, o dauguma rinkimų komisijų narių dirba pagrindiniuose darbuose, tad prašoma įstaigų, įmonių, organizacijų pagal galimybes dirbantiesiems rinkimų komisijose suteikti kasmetines atostogas. 

Taip pat pažymima, kad šiuose rinkimuose bus galima balsuoti bet kurioje rinkimų apylinkėje.

Rinkėjai, balsuojantys ne savo apylinkėje, turės apie 15 minučių palaukti. Rinkėjui atvykus į ne savo rinkimų apylinkę, rinkimų komisijos nariai informacinėje sistemoje susisieks su rinkėjo apylinkės rinkimų komisija. Ji patikrins, ar rinkėjas dar nėra balsavęs.

Primenama, kad balsuojant su savimi reikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *