Vairuotojų laukia pokyčiai: be įprastų pasikeitimų – ir naujovės

Vairuotojų laukia pokyčiai: be įprastų pasikeitimų – ir naujovės /

Didesnis greitis

Nuo balandžio 1-osios automobilių vairuotojai Lietuvos greitkeliuose ir magistralėse galės važiuoti greičiau.

Greitkeliuose maksimalus greitis didėja nuo 110 iki 120 km/val., todėl, pavyzdžiui, vairuotojai, važiuojantys iš Vilniaus į Kauną arba iš Kauno į Vilnių, nuo šiol šį atstumą įveiks truputį greičiau.

Magistralėse greitis didėja nuo 110 iki 130 km/val.

Visuose kituose keliuose išlieka galioti tokie patys greičio ribojimai – keliuose su žvyro danga maksimalus leistinas greitis yra 70 km/val., krašto ir rajoniniuose keliuose – 90 km/val., jei kitaip nenurodo greitį ribojantys kelio ženklai.

Šie greičio ribojimai galioja lengviesiems automobiliams, kurių masė ne didesnė nei 3,5 tonos, ir motociklams bei triračiams.

Nuo balandžio 1-osios galima eksploatuoti automobilius su vasarinėmis padangomis. Vairuotojai, kurie žiemą važinėjo su dygliuotomis žieminėmis padangomis, jas privalo pakeisti iki balandžio 10-osios.

Jei žieminės padangos nedygliuotos, jų keisti neprivaloma, tik rekomenduojama. Žiemines nedygliuotas padangas galima naudoti per visą šiltąjį sezoną.

Naujovės „Regitroje“

Balandžio 1-ąją paprastėja transporto priemonių registravimo tvarka, mirus jų savininkams. Nuo šiol būsimas paveldėtojas ar kitas asmuo iš karto po savininko mirties galės tapti laikinu transporto priemonės valdytoju vienų metų laikotarpiui, todėl nereikės laukti, kol bus atliktos visos paveldėjimo procedūros.

Taip pat nuo balandžio ilginamas pradedančiųjų vairuotojo pažymėjimų galiojimo laikas iki 3 metų. Jį bus galima pasikeisti kaip ir dabar – praėjus dvejiems metams, tačiau nebereikės skubėti tai padaryti per 10 dienų iki pažymėjimo galiojimo pabaigos. Tam bus skirti papildomi metai.

Nauja tikrinimo tvarka

Jau balandžio 1-ąją pradės veikti ir nauja neblaivių vairuotojų nustatymo tvarka. Nuo šiol, jei pirmo patikrinimo metu nustatomas didesnis nei 1,5 prom. girtumas, vairuotojas privalės atlikti antrą patikrinimą praėjus ne mažiau kaip 15 ir ne daugiau kaip 30 minučių po pirmo patikrinimo.

Taip pat vairuotojai, kuriems bus nustatytas didesnis nei 1,5 prom. girtumas, norėdami atlikti papildomą kraujo tyrimą, į gydymo įstaigą turės nuvykti patys. Iki šiol juos nuveždavo policijos pareigūnai.

Didesnės baudos neblaiviems vairuotojams

Nuo šiol, jei vairuotojui nustatomas didesnis nei 0,4, bet mažesnis nei 1,5 prom. girtumas, bus skiriama nuo 800 iki 1 100 eurų bauda. Anksčiau bauda siekė nuo 300 iki 450 Eur.

Jei neblaivus vairuotojas padarys eismo įvykį, bauda sieks nuo 1 200 iki 1 500 Eur. Už tokį nusižengimą taikytas teisės vairuoti atėmimas nuo vienų iki pusantrų metų lieka nepasikeitęs.

Didėja ir nuobauda už pakartotinį vairavimą išgėrus. Nuo balandžio 1-osios ji sieks nuo 1 000 iki 1 500 Eur, o teisė vairuoti bus atimta nuo trijų iki penkerių metų laikotarpiui.

Griežtesnės baudos

Už pavojingą vairavimą iš chuliganiškų paskatų grės bauda nuo 450 iki 600 Eur, o teisė vairuoti galės būti atimta nuo vienų iki dviejų metų laikotarpiui.

Jei chuliganiškai vairuos asmuo, neturintis teisės vairuoti, baudos dysis sieks nuo 750 iki 1 000 Eur. Jei chuliganiškai vairuos neblaivus asmuo, tokiam pažeidėjui grės bauda nuo 1 200 iki 1 500 Eur.

Administracinių nusižengimų kodekse keičiasi pavojingai ir chuliganiškai vairavusio asmens apibrėžimas.

Tokiu vairuotoju bus laikomas asmuo, kuris vienu metu ar paeiliui padarė kelis grėsmę eismo saugumui keliančius Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Pavyzdžiui, lenkė ten, kur tai daryti draudžiama, išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą pažeisdamas KET reikalavimus arba vairavo neteisėtai organizuotose lenktynėse.

Bus baudžiami ir vairuotojai sukėlę pavojingą situaciją. Tai yra  privertę kitus eismo dalyvius staigiai keisti judėjimo greitį, kryptį arba imtis kitokių veiksmų savo ir kitų žmonių saugumui užtikrinti.

Už tai grės bauda nuo 170 iki 230 Eur su teisės vairuoti atėmimu nuo trijų iki šešių mėnesių. Jei tokį nusižengimą padarys asmuo, neturintis teisės vairuoti, jam gali būti skirta bauda nuo 450 iki 600 Eur.

lrt.lt

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *