Sėkmės istorija – aukštos pareigos Vilniaus universitete

Sėkmės istorija – aukštos pareigos Vilniaus universitete / Dr. J. Markevičiūtė.

Antano Smetonos gimnazijoje neseniai vyko Universitetų diena, kurioje studijų galimybes pristatė Lietuvos aukštųjų mokyklų atstovai. Viena iš jų – buvusi šios gimnazijos mokinė Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto prodekanė dr. Jurgita Markevičiūtė.

Miglė NARKEVIČIŪTĖ

  1. M.Markevičiūtė pasakojo apie matematinio mąstymo galią, statistikos taikymus įvairiose srityse bei pasaulyje sparčiai besivystančią sritį – duomenų mokslą, apimantį matematiką, statistiką ir informacines technologijas.

Antano Smetonos gimnaziją ji baigė daugiau nei prieš penkiolika metų, tačiau savo gimtojo miesto nepamiršta: „Labai malonu, kad galiu aplankyti mokyklą ir pasidalyti savo sukaupta patirtimi su moksleiviais, kurie galvoja apie matematikos studijas. Besimokydama ilgai svarsčiau, ką norėčiau studijuoti, – nugalėjo meilė matematikai. Dvejojantiems noriu pasakyti, kad matematika nėra nuobodus mokslas. Ji pakeičia mąstymą, lavina vaizduotę.

Dar besimokydama gimnazijoje J. Markevičiūtė buvo labai aktyvi: dalyvavo popamokinėje veikloje, lankė sporto mokyklą. Nors gerai sekėsi visi dalykai, labiausiai širdis linko prie matematikos bei chemijos, dalyvaudavo šių dalykų rajoninėse olimpiadose.

„Vyresnėse klasėse nusprendžiau, kad renkuosi matematiką ir iki šiol džiaugiuosi šiuo pasirinkimu. Esu labai dėkinga savo mokytojai Rimai Perednienei, kuri įskiepijo meilę matematikai, padėjo pamatyti jos grožį ir palaikė pasirenkant šį nelengvą kelią“, – pasakoja J. Markevičiūtė.

Baigusi gimnaziją ji pasirinko ekonometrijos studijas Vilniaus universitete ir išnaudojo visas teikiamas studijų galimybes: įgijo bakalauro bei magistro kvalifikacinius laipsnius. Vėliau pasirinko matematikos doktorantūros studijas: „Pasisekė, nes mano darbo vadovas prof. Alfredas Račkauskas kartu su kolega prof. Charles Suquet pasiūlė išbandyti jungtinės doktorantūros studijų galimybes. Gavusi Prancūzijos ambasados paramą, trejus metus studijavau Lietuvoje bei Prancūzijoje, Lilio mieste“.

Suteiktas daktaro laipsnis

Po trejų metų Jurgita apsigynė disertaciją „Beveik nestacionarių procesų asimptotiniai rezultatai“, jai buvo suteiktas fizinių mokslų srities matematikos mokslo krypties daktaro mokslo laipsnis Lietuvoje bei taikomosios matematikos krypties daktaro mokslo laipsnis Prancūzijoje.

 „Studijos užsienyje – unikali galimybė pažinti kitą šalį, jos kultūrą, pamatyti, kaip mokosi ir dirba kitų šalių studentai bei mokslininkai. Dalijimasis patirtimi bei bendras darbas atveda prie naujų atradimų“, – naudingais patarimais dalijasi J. Markevičiūtė.

Matematikos ir informatikos fakultete, be Matematikos ar Informatikos, yra ir kitos itin populiarios ir reikalingos studijų programos tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje: ekonometrija, duomenų mokslas, finansų ir draudimo matematika, informacinių sistemų inžinerija, programų sistemos ir kt. 

Drąsina siekti svajonių

Visuomenėje gaji nuomonė, kad IT specialistai gali susikurti geresnę karjerą nei matematikai. Ukmergiškė Jurgita skuba tai neigti ir drąsina moksleivius siekti svajonių ir, jeigu mėgsta matematiką, jos nepaleisti.

„Tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje auga ne tik IT specialistų, bet ir matematikų poreikis. Jie – universalūs specialistai, gebantys prisitaikyti prie darbo rinkos pokyčių ir dirbti įvairiose srityse, pvz., duomenų analizė, kredito rizikos vertinimas, draudimas, verslo duomenų apdorojimas“, – sako kraštietė.

Pasaulyje garsus leidinys „Harvard Business Review“ duomenų analizę įvardija kaip karščiausią XXI amžiaus specialybę. O šio mokslo pagrindas – matematika. Priežastis paprasta: informacijos kiekis pasaulyje padvigubėja kas dveji metai, o kvalifikuotų analitikų kiekis taip sparčiai neauga.

Kaip merginai iš Ukmergės pavyko padaryti karjerą didžiausiame Lietuvos universitete? Pasak Jurgitos, siekiant užsibrėžto tikslo, kliūčių visada atsiras, bet tik darbas, užsispyrimas bei drąsa klysti atveda prie pergalių: „Jei visada galvosime, kad kažkas nepavyks, tai nieko ir nepasieksime gyvenime. O jei iš tikrųjų kažkas nepavyko, tereikia išanalizuoti, kodėl, ir čia labai padeda matematinis išsilavinimas“.

 

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *