Susitikimas su gyventojais – be diskusijų

Susitikimas su gyventojais – be diskusijų / Rajono meras Rolandas Janickas į salės vidurį atėjo su visa tribūna. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės rajono vadovai pirmadienį pateikė savo veiklos ataskaitą visuomenei – kultūros centre surengė susitikimą su ukmergiškiais. Tiesa, jis buvo labai negausus, klausimų užduota mažai, o diskusijų visai nebūta.

Į pirmadienį vykusį renginį kultūros centro salėje susirinko tiek mažai žmonių, kad rajono merui Rolandui Janickui teko griebtis gudrybės. Su visa  tribūna jis persikraustė į salės vidurį – arčiau žmonių. Čia trumpai papasakojo apie svarbiausius praėjusiais metais rajono savivaldybės tarybos priimtus sprendimus.

Per metus vyko 15 tarybos posėdžių. Du iš jų – išvažiuojamieji, du – iškilmingi. Per metus priimta per 300 sprendimų. Kai kurie iš jų – itin aktualūs.

Kaip vieną iš tokių meras įvardijo savižudybių prevencijos programą, kuri, tikėtina, sumažins savižudybių skaičių. Tarp svarbių sprendimų minėta Pramonės, Dukstynos ir Pivonijos kvartalų energetinio efektyvumo didinimo programa bei prie Žirnajų ežero savivaldybės įsigytas sklypas – dabar visi rajone esantys vandens telkiniai turi viešus, neprivatizuotus priėjimus.

Savivaldybė visiems pernai rajone gimusiems naujagimiams įteikė po 100 eurų vertės naujagimio kraitelį. Šias dovanas gavo daugiau nei 250 ukmergiškių šeimų. Taip pat pasirūpinta, kad visi norintieji patektų į vaikų darželius-lopšelius – įstaigose įrengtos papildomos grupės.

Ukmergė pirmoji šalyje dviejuose vaikų darželiuose inicijavo vietinės ekologiškos produkcijos vartojimą bei gavo už tai Žemės ūkio ministerijos apdovanojimą – „Auksinę krivūlę“.

Pasidžiaugta, kad pernai sutvarkytas miesto piliakalnis su prieigomis, Ukmergėje gimė po šalį keliauti skatinantis turizmo projektas „Surink Lietuvą“.

Parengta rajono mokytojų profesijos prestižo didinimo programa, iki 20 proc. padidintas darbo užmokestis visiems rajone dirbantiems socialiniams darbuotojams, taip pat patvirtinta mokytojų, bibliotekininkų, kultūros darbuotojų bei kitų savivaldybės specialistų kelionės į darbą kompensavimo tvarka.

Prisiminti Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui skirti renginiai. Net 600 ukmergiškių dalyvavo jubiliejinėje Lietuvos dainų šventėje „Vardan tos…“

Ypatingai paminėta Vietos savivaldos diena – sušauktas iškilmingas visų kadencijų savivaldybės tarybos posėdis.

Praėjusiais metais savivaldybė priėmė kvietimą dalyvauti Kinijos „Šilko kelio“ projekte, pasirašytas ketinimų bendradarbiauti protokolas su Sakartvelo Caledžichos savivaldybe.

 

Atsiskaitė direktorius 

 

Trumpai apie pagrindinius nuveiktus darbus papasakojo ir Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas.

Informavo, kad pernai patvirtintą rajono biudžetą pavyko įgyvendinti 100,9 proc. Daugiausiai išlaidų – 49 proc. – biudžete skiriama švietimo programai, 16,3 – socialinei apsaugai.

Akcentuotas proveržis skiriant sunkiai besiverčiantiems asmenims socialinius būstus – dabar šioje eilėje – tik 63 šeimos, kai ankstesniais metais būdavo keli šimtai.

Buvusiuose Ukmergės vaikų globos namuose įrengti 35 socialiniai ir 4 tarnybiniai butai, duris atvėrė atnaujintas Ukmergės ligoninės Vidaus ligų skyrius, atidaryti Nakvynės namai, remonto darbai baigti Veterinarijos ir Sodų, o pradėti – Klaipėdos ir Paupio gatvėse.

Ukmergės švietimo pagalbos ir savivaldybės priešgaisrinė tarnybos pernai šventė įkurtuves naujose, o Meno mokyklos Dailės skyrius – atnaujintose patalpose. Pavyko rekonstruoti buvusį apleistą pastatą, kuriame įsikurs Tolerancijos centras.

Mieste įrengtos 43 antžeminės atliekų surinkimo konteinerių aikštelės ir įsigyti 265 rūšiavimo ir mišrių atliekų konteineriai.

Komunalinių atliekų mokestis ne tik nedidėjo, bet ir sumažėjo.

 

Atskiru leidiniu

 

Rajono meras ir administracijos direktorius savo veiklos ataskaitas praėjusią savaitę teikė svarstyti ir savivaldybės tarybos posėdyje. Joms buvo pritarta balsuojant.

Tąsyk meras pasveikino drausmingiausius rajono savivaldybės tarybos narius. Paaiškėjo, kad per ketverius kadencijos metus nė vieno savivaldybės tarybos ir nė vieno komiteto posėdžio nepraleido Vytautas Česnaitis.

Jau penktus metus raštu veiklos ataskaita pateikiama atskirame leidinyje. Tiesa, jame nėra nurodyta, nei kokiu tiražu, nei kokia firma maketavo ir spausdino ataskaitą. Ir tas politikams užkliuvo.

Meras tikino, kad vyko viešieji pirkimai ir darbus atliko konkursą laimėjusi įmonė. Leidinys išleistas 1 300 egz. tiražu ir yra nemokamai dalijamas visiems norintiems.

 

Gavo 1 261 piliečio laišką

 

Gyventojams išsami ataskaita pateikta interneto svetainėje www.ukmerge.lt. Joje – įvairiausi savivaldybės administracijos struktūrinių padalinių ir seniūnijų veiklų duomenys.

Be kita ko, joje rašoma, kad Ukmergės rajono savivaldybės administracijoje pernai užregistruoti 7 499 gaunami dokumentai iš įvairių įstaigų, įmonių ir organizacijų. Siunčiamų dokumentų užregistruota 6 075.

Savivaldybės administracija gavo 1 261 piliečio laišką, iš jų 75 – kolektyvinius. Pagrindiniai klausimai, dėl kurių kreipiasi gyventojai, – socialinio būsto, vietinės rinkliavos, kelių priežiūros, žemės ūkio reikalų, turto privatizavimo, patalpų nuomos bei kiti.

 

Kandidatų klausimai

 

Labai trumpai pasisakė ir keli rajono savivaldybės tarybos nariai – Kaimo ir aplinkosaugos komiteto pirmininko pavaduotojas Vidmantas Krikštaponis bei Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkas Vytautas Česnaitis.

Susirinkusiesiems pasiūlyta užduoti klausimų. Tačiau paprasti ukmergiškiai tuo nepasinaudojo – neuždavė klausimų nei žodžiu, nei raštu. Turėjo ko pasiteirauti tik politikai – kandidatai į savivaldybių tarybas ir merus.

Teiravosi dėl galimybės išasfaltuoti Vidiškiuose bent vieną gatvę. Pasak mero, Vidiškių seniūnijai net daugiau nei kitoms skirta lėšų gatvių remontui. Čia neseniai darbai atlikti Rečionių gyvenvietėje bei išasfaltuotas kelias link Jasiuliškių. Taip pat priminė, kad gatvės ir keliai rajone tvarkomi pagal eiliškumą, o eiliškumas iš dalies priklauso ir nuo gyventojų aktyvumo.

Užduotas klausimas apie pernai užstrigusius projektus ir didžiausias problemas. R. Janickas vardijo pernai turėjusį būti pradėtą, bet taip ir nepajudėjusį miesto centro viešųjų erdvių projektą, pradėtas, bet nebaigtas suremontuoti gatves. Tačiau teisinosi, kad kalta ne savivaldybė, bet bankrutavę darbų rangovai ar vilkinami projektų dokumentai.

Teirautasi dėl seniūnaičių darbo – siūlyta dokumentais įforminti būtinybę jiems atsiskaityti prieš seniūnaitijų gyventojus. Mero manymu, to nereikia, nes seniūnaičiai dirba neatlygintinai, yra visuomenininkai. Reikia tik džiaugtis, kad apskritai tuos žmones pavyksta prisikalbinti eiti pareigas. O be to, visi jie dalyvauja seniūnaitijų susitikimuose su gyventojais ir rajonų vadovais. Viena iš seniūnaičių pasidalijo mintimis apie gyventojų pasyvumą ir pastangas, kurių prireikia norint sukviesti žmones į susirinkimus.

Pabaigoje meras pasidžiaugė, kad bebaigianti kadenciją savivaldybės taryba buvo kaip niekad vieninga, einanti viena linkme. Jos nariai vieninteliai tarp kitų šalies savivaldybių kartu vyko į kvalifikacijos kėlimo mokymus.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *