Žūties atminimą įprasmino žygiu

Žūties atminimą įprasmino žygiu / Nuotr. Žygio

Šiemet sausio 9-ąją sukako 75 metai nuo Lietuvos Prezidento Antano Smetonos žūties JAV. Sovietų sąjungai okupavus Lietuvą į emigraciją pasitraukęs pirmasis mūsų šalies vadovas žuvo Klivlendo mieste per namuose mįslingomis aplinkybėmis kilusį gaisrą.

Šią datą žygiu įprasmino šiaulietis Mindaugas Stakutis.

Keliauti ir žygius organizuoti mėgstantis vyras nutarė su komanda pėsčiomis nueiti iki Prezidento tėviškės mūsų rajone, Užugiryje.

Sako, kad paminėti būtent šią datą sumanymas kilo dar praėjusiais metais. Nutarė žygį pradėti Panevėžio rajone, Raguvoje.

Iš ten eiti per Genėtinių kaimą, Alančius, Atgailos kaimą, Vadoklius, o iš jų – į Užugirio dvarą prie Lėno ežero.

„Žygeivių susirinko 23. Jauniausiam 7-eri. Atvyko grupė mokinių iš Anykščių, buvo žmonių iš Panevėžio, Kauno ir Šiaulių. Turėjo būti ir viena ukmergiškė, bet neatvyko“, – pasakojo Mindaugas.

Ryte kelionę pradėję ir temstant baigę, žygio dalyviai įveikė 32 km.

Aplankė Raguvos aikštėje esantį šventam Florijonui skirtą paminklą, Raguvos vėjo malūną, 1863 m. sukilimo mūšio vietos paminklą Genėtinių kaime, Alančių dvaro griuvėsius.

Apžiūrėtas buvusio Atgailos kaimo kryžius, Mikėnų vėjo malūnas, Vadokliuose esantis Vyčio apygardos partizanams paminklas.

Kelionės tikslas – Užugiryje esantis Antano Smetonos dvaras. Jį pasiekė jau temstant.

Pirmojo šalies Prezidento žūties sukakčiai atminti žygį surengęs Mindaugas pasakojo, kad kelionės po Lietuvą – jo pomėgis. Apie tai skelbia ir kitus kviečia per feisbuką paskyroje „Senuobines musu buociu tradicijos“. Kasmet dalyvauja 30 ir daugiau žygių bei pats į juos telkia bendraminčius.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *