Iniciatyvos raginami imtis gyventojai

Iniciatyvos raginami imtis gyventojai / Pėstiesiems ir vairuotojams atsibodo „murkdytis“ šlapiose duobėse. Genovaitės Tuskenytės nuotr.

Duobėti daugiabučių kiemai, netvarkingi šaligatviai, baisios aikštelės – daugelio ukmergiškių rūpestis. Tačiau panašu, kad patiems nesiimant iniciatyvos teigiamų permainų gali sulaukti ne visi.

Susirūpinusi nervus žmonėms seniai gadinančiomis namų prieigomis į redakciją užsuko ukmergiškė Genovaitė, gyvenanti Žiedo g. 3. Papasakojo apie šio bei šalia esančių daugiabučių gyventojų problemas, atsinešė ir nuotraukas.

Jose – vien duobės ir balos. Ponios Genovaitės teigimu, neįmanoma nei pravažiuoti, nei praeiti – liksi „išsimaudęs“.

„Turbūt miško keliai geresni nei čia, pas mus, – piktinosi ji. – Vasarą – vienos dulkės kiemuose nuo tokios dangos, namuose langų neįmanoma atsidaryti. O dabar – kiti nepatogumai. Negi negalima užlyginti tų baisių duobių?“ Anot jos, gyventojai dėl to ne kartą guodėsi savivaldybei.

Žiedo gatvės gyventojų problemos gerai žinomos rajono savivaldybės vadovams. Panašius atvejus minėdamas savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas pasakojo, kad jas sprendžiant dalyvauja ir patys gyventojai.

„Turim gražių pavyzdžių, kai gyventojai, tvarkant aplinką, ir patys finansiškai prisideda, kartu naudojant savivaldybės biudžeto lėšas“, – pasakojo jis.

Rajono savivaldybės taryba 2017 m. kovo 30 d. posėdyje patvirtino Susisiekimo komunikacijų ir jų inžinerinių tinklų daugiabučių gyvenamųjų namų kvartaluose statybos, rekonstravimo ir remonto, dalyvaujant fiziniams ir juridiniams asmenims, tvarkos aprašą. Juo vadovaujantis, savivaldybės lėšomis finansuojama įvažiavimams, esantiems daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijoje, 100 proc.; šaligatviams, nepriskirtiems daugiabučių namų teritorijoms, – 100 proc.

Prisidedant gyventojams, šaligatviams, esantiems daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijoje, – 30 proc.; automobilių stovėjimo aikštelėms, esančioms daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijoje, – 30 proc.; inžineriniams tinklams, esantiems įvažiavimuose ir kitose judėjimo vietose, – 100 proc.

Pareiškėjo prisidėjimas prie daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalų infrastruktūros įrengimo turi būti ne mažesnis kaip 70 proc. – šaligatviams, esantiems daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijoje; 70 proc. – automobilių stovėjimo aikštelėms, esančioms daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijoje.

Anot S. Jackūno, ukmergiškiai neretai naudojasi programa, kai 30 proc. lėšų skiria savivaldybė, o likusia dalimi – 70 proc. – prisideda patys daugiabučių gyventojai. Pivonijos, Dukstynos mikrorajonuose sutvarkyta aikštelių, įrengta pėsčiųjų takų. Pinigai tam, jo teigimu, skiriami iš kaupiamųjų lėšų.

„Šiuo metu taip pat vyksta darbai prie kai kurių Anykščių gatvės namų“, – pasakojo jis, ragindamas gyventojus imtis iniciatyvos.

„Kalbant apie duobes – dalį jų visąlaik stengiamasi sutvarkyti, – kalbėjo ne tik apie Žiedo, bet ir kitų gatvių žmonių rūpesčius. – Tačiau tokiais atvejais gyventojams pirmiausia reikia kreiptis į miesto seniūniją.“

S. Jackūnas pripažįsta, kad duobės – daugelio gatvių ir kelių problema: „Danga jau sena, atitarnavusi, susidėvėjusi. Anksčiau ir transportas buvo kitoks – lengvesnis. Dabar važinėja 40, 60 tonų sverianti technika. Duobių nuolatos atsiranda ir dėl skirtingos metų laikų temperatūros.“

Žiedo g. 3 ir kaimyninių namų gyventojai vis dėlto sulauks tam tikrų pokyčių. Jau įvyko viešųjų pirkimų konkursas, kurį laimėjo savivaldybės įmonė UAB Ukmergės butų ūkis. Teigiama, kad kitų metų gegužę čia turi būti įrengtas šaligatvis.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *