Ukmergės senamiestyje suniokotas paveldas

Ukmergės senamiestyje suniokotas paveldas / Istorinis

Ukmergės senamiestyje remontuojant Žuvų gatvės 7-uoju numeriu pažymėtą pastatą, buvo pašalinta dalis aptrupėjusio tinko su istoriniu užrašu „Įvairios prekės“.

Šis savaitgalio įvykis sukėlė didelį visuomenėje pasipiktinimą. Apie tai buvo pranešta policijai. Skubiai atvykę policijos pareigūnai paveldo niokojimo darbus sustabdė.

Rajono savivaldybės atstovė spaudai Daiva Zimblienė informavo, kad tyrimą dėl šio įvykio pradėjo Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Vilniaus skyrius.

Pasak šio skyriaus vyriausiosios valstybinės inspektorės Loretos Vidžiūnienės, minėtas pastatas yra vertingųjų savybių turintis kultūros paveldo statinys. Tai yra pirminė teisinė informacija – tik pirminė teisinė apsauga.

Jį tvarkantys žmonės turėjo vadovautis Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymu bei Kultūros paveldo tvarkybos reglamentais.

Ukmergėje gyvenantys šio pastato savininkai spalio pradžioje jį išnuomojo vienam ukmergiškiui. Nors nuomos sutartyje nebuvo numatyta, kad leidžiama atlikti pastato išorės remonto darbus, nuomininkas vis tiek jų ėmėsi, tam pasamdęs iš Ukrainos atvykusius tris darbininkus.

„Pirmą kartą Ukmergėje taip įžūliai pasikėsinta į istorinį paveldą.

Kadangi pastarieji įvykai parodė, kad pastatui gresia sunaikinimas, mūsų skyrius kreipsis į Kultūros paveldo departamentą, kad šis skubos tvarka Ukmergėje, Žuvų g. 7, esantį pastatą pripažintų nekilnojamąja kultūros vertybe ir įtrauktų Kultūros vertybių registrą.

Pastatą išsinuomojęs ir jo išorės remonto darbus pradėjęs asmuo bus įpareigotas atlikti polichrominius tyrimus, kurių metu, ištyrus visus dažymo sluoksnius ir nustačius, kurie iš jų yra vertingi meniniu bei istoriniu atžvilgiu, bus pareikalauta atkurti tai, ką sunaikino.

Be to, pastato nuomininkui dar gresia ir piniginė bauda“, – sakė inspektorė.

Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodeksas už įstatymuose nustatytų kultūros paveldo apsaugos reikalavimų pažeidimą užtraukia baudą asmenims nuo 150 iki 300 eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 300 iki 860 eurų.

Ukmergės rajono savivaldybė pastatų savininkus ir nuomininkus, prieš imantis remonto darbų, ragina atidžiai perskaityti nekilnojamojo turto nuosavybės dokumentus.

Jei pastatas yra įtrauktas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą arba yra į Registrą įrašytoje kultūros paveldo vietovėje ar apsaugos zonoje, būtina pasidomėti, kokie apribojimai jam yra numatyti. Tokia informacija skelbiama internete arba galima kreiptis į Kultūros paveldo departamentą, Ukmergės rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyrių.

UŽ inf.

TAGGED:
Dalintis

Nuotraukų galerija:

prieškario laikų

prieškario laikų

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *