Švietimo sistemoje – naujovės, šventės ir problemos

Švietimo sistemoje – naujovės

Rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas pirmadienį pakvietė rajono spaudos atstovus į susitikimą. Drauge su kolegomis vedėjas jame pristatė rajono bendruomenei aktualią informaciją, naujoves ir planus, pasidalijo rūpesčiais, o kolegas pasveikino artėjančios Tarptautinės mokytojų dienos proga.

Susitikime dalyvavęs Antano Smetonos gimnazijos direktorius Adolfas Girdžiūna pateikė informaciją, susijusią su gimnazijos 100-mečio minėjimu. Pažymėjo, kad šis jubiliejus – didelė šventė visai Ukmergei.

1918-aisiais šiame krašte buvo pirma ir vienintelė lietuviška valdžios gimnazija. Suskaičiuota, kad per šimtmetį įstaiga savo pavadinimą keitė bent 15 kartų – vadinosi Mergaičių gimnazija, Jono Biliūno mokykla, I ir II vidurine bei kitais pavadinimais.

Per šimtmetį ji užaugino daug Lietuvai nusipelniusių žmonių, padarė didelę įtaką mūsų krašto švietimui ir kultūrai. Istoriniai šaltiniai byloja, kad šioje gimnazijoje užsimezgė Ukmergės kraštotyros muziejaus pradmenys, čia ir mūsų Meno mokyklos ištakos.

Gimnazija kartu su visa Lietuva pergyveno ir labai sunkius etapus. Dabartinį metą direktorius A. Girdžiūna vadina kilimo laikotarpiu. Šiemet pirmi metai, kai pagal mainų programą čia mokosi gimnazistas iš Italijos. Priimti lietuviškai nekalbantį ugdytinį įstaigai – nemenkas iššūkis. Planuojama, kad kuriam laikui čia atvyks ir mokinių iš Japonijos.

Šimtmečio proga didžiulė dovana visiems esamiems ir buvusiems auklėtiniams, pedagogams ir visai mūsų krašto bendruomenei – knyga apie Antano Smetonos gimnazijos istoriją. Ji jau atiduota spausdinti ir iki jubiliejaus išvys dienos šviesą.

Spalio 20 d. gimnazija kviečia visus ukmergiškius į jubiliejaus šventę.

12 val. ji prasidės šventomis Mišiomis Šv. Petro ir Povilo bažnyčioje. 14 val. Kultūros centre vyks koncertas, kuriame pasirodys buvę ir esami mokiniai. Paskui šventė persikels į gimnaziją, kur vyks bendraklasių susitikimai.

Egzaminuose – viskas anksčiau

Švietimo ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Arūnas Augustinas pateikė aktualią informaciją apie būsimus egzaminus. Pasakojo, kad šiemet jiems rengiamasi gerokai anksčiau nei ankstesniais metais.

Savivaldybių teritorijose jau paskirtos bazinės mokyklos.

Ukmergės rajono bazinė mokykla – Antano Smetonos gimnazija.

Naujovė ta, kad brandos darbą šiemet gali rinktis jau ir III gimnazinių klasių auklėtiniai. Brandos darbą IV gimnazijos klasės mokiniai pasirenka iki rugsėjo 25 d., o III klasės mokiniai – iki sausio 15 d.

Eksternai prašymus turi pateikti iki spalio 24 d. Jie gali rinktis ir laikyti ne daugiau kaip 7 brandos egzaminus, o už kiekvieną pasirinktą egzaminą sumoka 14,48 Eur.

Kandidatai, turintys sveikatos sutrikimų, patvirtintų gydytojų komisijos pažymomis, prašymus bazinės mokyklos vadovui taip pat gali teikti iki spalio 24 d.

Pagrindinės sesijos dalykų brandos egzaminų centrai šiemet bus skiriami iki gruodžio 13 d.

Sudarė priemonių planą

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas V. Kalinas pasakojo apie atliktus darbus, susijusius su mokytojo profesijos prestižo didinimu, mokyklų emocinės aplinkos gerinimu, planus diegti verslumo ugdymo programas.

Rajono tarybos vertinimui jau parengta mokytojų profesijos prestižo didinimo ir jaunų pedagogų pritraukimo programa. Rengiant jos įgyvendinimo priemonių planą buvo atsižvelgta į visų ugdymo įstaigų pasiūlymus. Programa siekiama prisidėti prie idėjos Lietuvai – „Mokytojas – prestižinė profesija iki 2025 metų“ – įgyvendinimo. Kai kurios numatytos priemonės jau pradėtos įgyvendinti.

Viena iš tokių – mokytojų aprūpinimas kanceliarinėmis priemonėmis. Jau šiemet rajono pedagogai buvo pradžiuginti tokiu krepšeliu.

Planuose taip pat – parengti rajono ugdymo įstaigose dirbančių pedagogų kelionės išlaidų kompensavimo tvarką, skatinti mokyklas teikti paraiškas programai „Renkuosi mokyti“, iš dalies kompensuoti būsto nuomos ar persikėlimo išlaidas, suteikti būstus jauniems mokytojams, pasirašyti sutartis su keliais trūkstamų pedagoginių specialybių studentais, įsipareigojant iš dalies finansuoti studijas, studentus įpareigojant rajono ugdymo įstaigose dirbti ne mažiau nei 3-ejus metus.

Taip pat tarp siekių – gerinti ugdymo įstaigų emocinę aplinką, organizuoti mokymus už socialinio emocinio ugdymo plėtojimą atsakingiems asmenims, parengti ugdymo įstaigų vadovų vadybinių kompetencijų stiprinimo programą, įsteigti nominaciją „Jaunam ir aktyviam“ rajono pedagogui bei daug kitų užmojų. Tarp jų – kas mėnesį organizuoti spaudos konferencijas apie kaitą švietime vietos žiniasklaidos atstovams.

Pokyčių metas

V. Kalinas pasakojo, kad šių mokslo metų pradžia buvo kaip niekad sunki ugdymo įstaigų vadovams. Keičiantis apmokėjimo už darbą tvarkai bei sugriežtinus duomenų apsaugos tvarką jiems teko parengti daugybę naujų dokumentų, pakeisti visas darbo sutartis.

Keturiose ugdymo įstaigose šiuos darbus atliko laikinieji vadovai, nes šiuo metu keturios rajono ugdymo įstaigos nuolatinio vadovo neturi. Į šias pareigas paskelbti konkursai.

Tikimasi, kad ateityje įstaigų vadovų paiešką palengvins parengta ugdymo įstaigų vadovų, pavaduotojų ugdymui ir mokytojų vadybinių kompetencijų stiprinimo programa. Jau sudarytas sąrašas pedagogų, ketinančių joje dalyvauti. Gauta 20 prašymų. V. Kalinas sako, kad ligi šiol Lietuvoje nėra patirties rengiant švietimo įstaigų vadovus. Pagal Ukmergėje rengiamą programą numatyti 200 valandų mokymai.

Viena iš temų, kurias išskyrė vedėjas, – socialinio emocinio ugdymo stiprinimas mokyklose. Kiekviena mokykla turės specialiai šioje srityje dirbantį specialistą, padėsiantį spręsti konkrečioje mokykloje iškylančias problemas.

Taip pat akcentavo, kad mokyklose pedagogų kolektyvai sensta. Iškalbingas faktas – rajone dirba vienintelis iki 29-erių metų amžiaus pedagogas.

Nors šiuo metu didelio mokytojų stygiaus rajone nejaučiama, po penkerių metų, skaičiuojama, iškils rimta problema – tada vienu metu pensinio amžiaus sulauks didelis būrys mokytojų.

Vedėjas taip pat pristatė verslumo ugdymo programų diegimo mokyklose planus.

Prašė kantrybės

Susitikime V. Kalinas pasidalijo aktualiausiomis nūdienos problemomis. Tarp tokių – specialistų stygius. Antai „Ryto“ specialioji mokykla jau metus nesėkmingai ieško bendruomenės slaugytojo.

Norima vaikus kviesti į robotikos būrelį, sudominti šiuolaikinėmis technologijomis. Tam įsigyta reikalinga įranga, tačiau vėlgi – nėra specialisto.

Vedėjas prašė gydytojų, tėvelių, mokytojų kantrybės dėl pradėtos įgyvendinti permainos – elektroninio sveikatos pažymėjimo. Tai naujovė, prie kurios reiks priprasti, tačiau kol kas ji kelia tam tikrų nesusikalbėjimų.

Išsakytas prašymas galimiems rėmėjams, galintiems paremti dažais. Jie būtų panaudoti įrengiant pradinukams skirtas loginio mastymo aikšteles.

Visiems esamiems ir būsimiems pedagogams vedėjas perdavė kvietimą šiemet Tarptautinę mokytojų dieną, spalio 5-ąją, švęsti Taujėnų dvare. Šventės pradžia – 14 val.

Kolegoms šventės proga linkėjo svarbiausio – niekada neprarasti tikėjimo savo darbo prasme…

Šalyje – tarp lyderių

Ukmergės savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus pastangos yra puikiai vertinamos ir šalies kontekste.

Švietimo ir mokslo ministerija šią savaitę skelbia, kad motyvacines priemones naujiems mokytojams į mokyklas pritraukti taiko beveik trečdalis Lietuvos savivaldybių.

Tai parodė ministerijos atlikta savivaldybių apklausa.

Skelbiama, kad daugiausia motyvacinių priemonių naudoja Panevėžio ir Ukmergės savivaldybės.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

šventės ir problemos / Antano Smetonos gimnazijos direktorius A. Girdžiūna pristatė gimnazijos 100-mečio minėjimo programą. Gedimino Nemunaičio nuotr.

šventės ir problemos / Antano Smetonos gimnazijos direktorius A. Girdžiūna pristatė gimnazijos 100-mečio minėjimo programą. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *