Sieks prezidento posto

Sieks prezidento posto / Vygaudas Ušackas kandidatuos į prezidentus. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės Garbės pilietis diplomatas Vygaudas Ušackas paskelbė, kad dalyvaus kitąmet vyksiančiuose Lietuvos Respublikos prezidento rinkimuose.

Šį sprendimą V. Ušackas paskelbė trečiadienį, rugsėjo 5 dieną, lygiai 12 val. prie Kauno pilies, greta „Laisvės kario“, kur susirinko būrys jo rėmėjų ir spaudos atstovų.

Galutinį sprendimą dėl dalyvavimo rinkimuose Tėvynės sąjungos -Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys V. Ušackas sako priėmęs po to, kai per pastaruosius mėnesius sulaukė tūkstančių Lietuvos žmonių palaikymo žinučių.

Prieš paskelbdamas sprendimą jis išplatino daugiau negu 608 tūkst. laiškų, kuriuose klausė gyventojų, ar jam verta kandidatuoti būsimuose prezidento rinkimuose.

„Ypač džiugu ir netikėta buvo per pastarąjį mėnesį sulaukti JAV ir Didžiosios Britanijos lietuvių bendruomenių palaikymo. Vieningų laiškų, po kuriais pasirašė per 2 tūkst. iškiliausių Kauno, Klaipėdos, Šaulių ir Vilniaus žmonių – kultūros, mokslo, medicinos, pilietinių, verslo ir visuomeninių organizacijų atstovų. Taip pat tremtinių, politinių kalinių, laisvės kovotojų organizacijų nariai“, – sako V. Ušackas.

Skelbiama, kad jo visuomeniniam štabui vadovaus atlikėjas ir architektas Algirdas Kaušpėdas.

Savo kalboje Kaune V. Ušackas atkreipė dėmesį, kad ne visų tikslų Lietuvai pavyko pasiekti, ir sukritikavo ligšiolinius valstybės vadovus. Jo vertinimu, dabartinis Lietuvos augimas yra netvarus.

Savo kalboje jis žadėjo spręsti socialinės nelygybės problemas ir siekti spartesnio ekonomikos augimo, stiprinti gynybą,  akcentavo, kad prezidento pareigose pravers ilgametė diplomatinė patirtis. Teigė, kad gerai pažįsta Lietuvos problemas, nes per paskutinius metus apvažiavo daugelį miestų ir miestelių.

Lietuvos teisininkas, diplomatas, visuomenės bei politinis veikėjas V. Ušackas gimė 1964 m. gruodžio 16 d. Skuode.

Jo senelis Adomas Ušackas gyveno prie Indrajų ežero Utenos rajone, kai 1941 m. birželio 14 d. jis ir kiti šeimos nariai buvo ištremti į Sibirą. Grįžusi į Lietuvą šeima apsistojo Ukmergėje, Užupio rajone, o Vygaudo tėvai išvažiavo į Skuodo rajoną. Vėliau jie atvyko į Ukmergę, kur gyvena iki šiol.

1982 m. V. Ušackas baigė Skuodo 2-ąją vidurinę mokyklą, atliko tarnybą sovietinėje armijoje Karagandoje, įstojo į Vilniaus universiteto Teisės fakultetą.

Jį baigęs stažavosi Oslo universitete Norvegijoje politikos mokslų ir ekonomikos srityje, vėliau – Orhuso universitete Danijoje. Ten pradėjo dirbti neseniai įkurtos Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijoje, tapo pirmuoju atkurtos valstybės diplomatu, kuruojančiu Lietuvos santykius su ES ir NATO.

1992 m. tapo Lietuvos Respublikos misijos prie Europos Bendrijos ir NATO patarėju.

Lietuvoje paskirtas URM politikos departamento direktoriumi, 1999 m. – užsienio reikalų viceministru.

2000 m. tapo pirmuoju šalies vyriausiuoju derybininku dėl narystės ES.

2001 m. paskirtas Lietuvos Respublikos nepaprastuoju ir įgaliotuoju ambasadoriumi JAV, kur svarbiausia užduotimi buvo užtikrinti šios supervalstybės paramą narystei NATO.

2003 m. už darbą Lietuvai apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi, 2004 m. S. Balzeko lietuvių kultūros muziejaus Čikagoje paskelbtas „Metų žmogumi“.

2006 m. inicijavo projektą „Misija Sibiras“. Tais pačiais metais paskirtas Lietuvos ambasadoriumi Didžiojoje Britanijoje.

2008 m. Lietuvoje paskirtas užsienio reikalų ministru.

2010 m. tapo ES specialiuoju įgaliotiniu ir Bendrijos misijos vadovu Afganistane. Tai aukščiausias ES diplomatinis postas, kurį iki šiol yra užėmęs Lietuvos atstovas.

2013 m. paskirtas ES ambasadoriumi Rusijos Federacijoje. Tais pačiais metais paskelbtas Ukmergės rajono garbės piliečiu.

2014 m. įteiktos Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Garbės daktaro regalijos.

2017 m. baigęs diplomatinę tarnybą ES grįžo į Lietuvą, kur tapo Kauno technologijos universiteto Europos instituto direktoriumi.

Su žmona Loreta „Atgimimo“ redakcijoje susipažino prieš 28 metus. Sūnus Raimundas, užbaigęs mokslus Didžiojoje Britanijoje ir grįžęs į Lietuvą, tapo Lietuvos kariuomenės savanoriu. Dukra Paula baigė biologijos ir mitybos specialistės mokslus Didžiojoje Britanijoje.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *