Ukmergėje atidarytas naujas Hemodializės centras

Ukmergėje atidarytas naujas Hemodializės centras / Patalpas pašventino Ukmergės ligoninės kapelionas

Ukmergėje, Anykščių skersgatvyje, atidarytas bendrovės „Nefrologų pagalba“ Hemodializės centras.

12 lovų turinčiame ir dviem pamainomis dirbančiame centre sukurta 10 darbo vietų (5 gydytojams ir tiek pat bendrosios praktikos slaugytojų). Čia hemodializės procedūros teikiamos daugiau nei 20 inkstų nepakankamumo ligomis sergančių žmonių iš Ukmergės ir Širvintų rajonų. Kiekvienas jų į centrą atvyksta tris kartus per savaitę ir praleidžia po 4 valandas – tiek užtrunka gyvybiškai svarbi hemodializės procedūra.

Naujojo centro atidarymo iškilmėse dalyvavo ir jo kolektyvui sėkmės linkėjo Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas, VšĮ Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka, UAB „Baltukmės statyba“ direktorius Alvydas Pelakauskas, taip pat gausus būrys kolegų bei draugų. Patalpas pašventino Ukmergės ligoninės kapelionas, Pašilės bažnyčios klebonas Rimantas Laniauskas.

Bendrovės „Nefrologų pagalba“ direktorė Asta Kantoravičienė prisiminė savo pirmuosius veiklos žingsnius Ukmergėje.

„Dar 2001-iais, man dirbant dabartinių „Santaros“ klinikų hemodializės skyriaus vyr. ordinatore, ukmergiškiai pacientai pradėjo prašyti, kad hemodializės skyrių įkurtume Ukmergėje, nes jiems labai sudėtinga tris kartus per savaitę važinėti į Vilnių procedūroms.

Subūriau bendraminčių grupelę ir Ukmergės ligoninėje išsinuomojome patalpas. Pirmojo hemodializės centro atidarymas įvyko prieš 16 metų, 2002-ųjų balandžio mėnesį“, – pasakojo A. Kantoravičienė.

Kai 2014 metais buvo nuspręsta plėsti Ukmergės ligoninę, „Nefrologų pagalba“ nusprendė statyti naują kliniką – už buvusio neįgaliųjų bendrabučio įsigijo sklypą. Projekto rengimas, rangovų paieškos, bankiniai reikalai dėl paskolos, statybos darbai užtruko beveik trejus metus.

„Ir dabar jūs matote šių rūpesčių rezultatą – iškilo naujas, medicininės paskirties, beveik 500 kv. m pastatas. Turime visiškai įrengtą hemodializės skyrių su įrengta modernia, procedūroms atlikti pritaikyta patalpa, kurioje yra naujoviška medicinine įranga, 12 specialių lovų. Pacientų patogumui numatyta poilsio zona, yra virtuvėlė, kitos buitinės bei sanitarinės patalpos. Šalia įsikūrė kraujo tyrimų laboratorija „Antėja“, taip pat dar yra laisvas 100 kv. m priestatas, kuris laukia nuomininkų. Hemodializės skyrius aprūpintas ir vandens valymo įranga“, – kalbėjo ji.

Direktorė padėkojo Ukmergės neįgaliųjų organizacijoms, kurios savo transportu paveža ligonius į procedūras, taip pat Ukmergės ligoninės personalui.

„Rajono medikai prižiūri mūsų hospitalizuotus pacientus paūmėjus jų gretutinėms ligoms, priima po hemodializės procedūrų išsivysčius komplikacijoms. Pacientų su inkstų funkcijos nepakankamumu gydymas ir priežiūra – kompleksinis, sudėtinis darbas, reikalaujantis ir medikų, ir socialinių darbuotojų, ir šeimos pastangų“, – teigė A. Kantoravičienė.

Šiuo metu Lietuvoje yra apie 1 300 dializuojamų pacientų.

Daiva ZIMBLIENĖ

Rajono savivaldybės atstovė spaudai

TAGGED:
Dalintis

Nuotraukų galerija:

Pašilės bažnyčios klebonas Rimantas Laniauskas. Autorės nuotr.

Pašilės bažnyčios klebonas Rimantas Laniauskas. Autorės nuotr.

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *