Žvakeles uždegė ant likimo nuskriaustųjų kapų

Žvakeles uždegė ant likimo nuskriaustųjų kapų / Per Vėlines ant kapų sužibo žvakelės.

Jasiuliškių socialinės globos namų gyventojai net ir po mirties turi savo atskirus namus. Gyventojai yra laidojami atskirose kapinaitėse. Jos priklauso Vidiškių seniūnijai, tačiau šio miestelio gyventojai nelabai nori būti čia laidojami. Amžinajam poilsiui čia atgulė tik keli ne globos namuose gyvenę žmonės.

Jasiuliškių socialinės globos namų direktoriaus pavaduotojas Algirdas Gimžauskas pasakojo, kad jų namuose šiuo metu gyvena per 290 žmonių. 10–15 kasmet iškeliauja anapilin.

Pasak pavaduotojo, tik maždaug pusė iš jų artimųjų rūpesčiu laidojami savo giminių kape. Likusiųjų paskutine kelione pasirūpina juos globojusi įstaiga – jie laidojami Jasiuliškyje. Šiuo metu čia jau palaidota daugiau kaip 400 žmonių. Visiems pastatytos panašios atminimo lentelės.

Pavaduotojas sako, kad kapinaitėmis rūpinasi, žolę reguliariai šienauja globos namų darbuotojai, prieš Vėlines kapeliai visada aptvarkomi, išgrėbstomi, papuošiami gėlėmis, pastatoma žvakelių. Pastebi, kad kai kuriuos kapus per Vėlines lanko ir artimieji. Kai kuriems net atskirus paminkliukus yra pastatę.

A. Gimžauskas džiaugiasi, kad atsiranda pilietiškų iniciatyvų – aplankyti vienišų žmonių kapus.

Tokios tradicija tapusios iniciatyvos sumanytojas – Moterų klubas, kurio narės ant šių likimo nuskriaustų žmonių kapelių žvakeles šiemet uždegė jau ketvirtus metus.

Socialdemokratų partijos Ukmergės skyriaus Moterų klubo pirmininkė Indrė Kižienė pasakojo, kad į šį kvietimą šią savaitę atsiliepė net keliasdešimt žmonių. Kapines Jasiuliškyje aplankė antradienio vakarą. Kiekvienas atsivežė žvakelių, kurių užteko visiems kapeliams papuošti.

I. Kižienė pasakojo, kad sumanymas kasmet apsilankyti būtent Jasiuliškio kapinaitėse gimė po vieno pokalbio su šios įstaigos direktoriumi Viliumi Petrausku.

Klubo vadovė mano, kad kiek-vieno širdį labai sujaudina apsilankymas globos namuose gyvenusių žmonių kapinaitėse. Ypač kai pamatai ant kapelio užrašą, jog čia palaidotas nežinomas žmogus. Tokią istoriją yra pasakojęs įstaigos vadovas – apie pas juos prieš kelis dešimtmečius gyvenusią nebylią moterį, neturėjusią visiškai jokių dokumentų ir nežinojusią net savo vardo.

Klubo moterys dabar kasmet gėlėmis papuošia šį kapą. Kad nežinomoji vienišoji po mirties tokia nebūtų.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *