Gyvenimo pažinimas – per projekto veiklas

Gyvenimo pažinimas – per projekto veiklas / Grupelė ekskursantų Botanikos sode.

Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centre vykdomas projektas „Bilietas į visavertę vaikystę“ skaičiuoja jau penktus metus. Projekto veiklos suteikė galimybę centrą lankantiems vaikams daug keliauti, pažinti platesnį pasaulį.

Šiemet vasaros pabaigoje dviejų Centro skyrių lankytojai išsiruošė į pažintinę ekskursiją. Pirmasis sustojimas – Lietuvos zoologijos sodas Kaune. Ne visi buvo lankęsi zoologijos sode ir matę kitų kraštų gyvūnų. Naudodamiesi žemėlapiu, vaikai lankė plėšriųjų ir kanopinių žinduolių, paukščių, šaltakraujų gyvūnų skyrius, skaitė lentelėse esančią informaciją ir sužinojo daug naujo.

Antras sustojimas – Botanikos sodas. Aukštosios Fredos dvaro teritorijoje įkurtas sodas garsėja prof. Birutės Galdikas ąžuoliukų giraite, didžiausia Lietuvoje oranžerija, viena gausiausių augalų kolekcijų, didžiausiu rožynu. Botanikos sode gausu įvairių ekspozicijų, vienmečių ir daugiamečių gėlių, vaistinių augalų.

Botanikos sodas vaikus žavėjo ne tik augmenija, bet ir istorijos detalėmis. Nustebino informacija, kad parkas turi unikalią vandens telkinių sistemą: tvenkiniai, kuriuos galima apžiūrėti vaikštant romantiškais tilteliais, buvo iškasti pagal dvaro rūmuose gyvenusio bajoro Jozefo Godlevskio inicialų formą.

Botanikos sodo darbuotoja pristatė parke augančius medžius, pakvietė pasivaikščioti po oranžeriją. Ekskursantai pamatė daugybę augalų: spygliuočių, lapuočių, žydinčių ir vedančių vaisius.

Trečiasis sustojimas – Ukmergės rajone Jakutiškių kaime suformuotas kanapių labirintas. Paklaidžioję tarp iki 2,5 m siekiančių augalų vaikai ragavo pluoštinių kanapių arbatos ir kanapinės druskos, daug įdomaus sužinojo apie šį nepelnytai primirštą augalą.

Jaunasis ūkininkas Kęstutis Zinkevičius patikino, jog šis jo 0,5 ha pluoštinių kanapių lauke suformuotas labirintas – yra vienintelis Europoje.

Ūkio šeimininkas supažindino vaikus su pluoštinių kanapių auginimo subtilybėmis, jų produktais ir gaminiais.

Lina Sukackienė

Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro administratorė

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *