Įmonė kuria aplinkos grožį

Įmonė kuria aplinkos grožį / U. Grybauskas sako

Šiandien anaiptol ne visi patys imasi savo būsto remonto ar aplinkos tvarkymo darbų. Suprojektuoti kiemo želdinius, įrengti veją ar nugenėti gyvatvorę vis dažniau prašoma specialistų pagalbos.

Apie aplinkos tvarkymo paslaugų poreikį byloja ir šias paslaugas teikiančiųjų gausa. Ukmergėje šiuo metu nemažai žmonių skelbiasi atliekantys būtiniausius vasaros darbus – pjaunantys žolę.

Tačiau yra ir firmų, kurių paslaugų spektras gerokai gausesnis. Jos siūlo ne tik prižiūrėti aplinką, bet ir suprojektuoti kiemo gėlynus, takus, želdinius, tvenkinius.

Veikla – pagal specialybę

Viena tokių, aplinkos tvarkymo paslaugas teikiančių įmonių, įsikūrusių Ukmergėje – „UAB Aplinkos tvarkymo sprendimai“.

Jos vadovas Ugnius Grybauskas pasakojo, šią veiklą pradėjęs prieš ketverius metus, kuomet baigė studijas Vytauto didžiojo universitete.

Studijavo aplinkotyros ir ekologijos mokslus, tad tai ir lėmė, kad pradėjo teikti paslaugas, susijusias su aplinka ir jos tvarkymu.

Ukmergiškių įmonė, įkūrusi savo internetinę svetainę, klientų randa ir kituose Lietuvos miestuose.

„Kiekvieni metai yra vis darbingesni, klientų tikrai daugėja“, – džiaugiasi U. Grybauskas. Jo manymu, tai tik įrodo, jog Lietuvoje ekonominė situacija gerėja.

Veikla – sezoninė

Jo vadovaujamos įmonės veikla yra sezoniška, tačiau ukmergiškis tikina, kad darbų netrūksta ir žiemą. „Tuo metu žmonės planuoja kaip turėtų atrodyti jų kiemas. Mūsų darbas yra padėti suprojektuoti ir sukurti vizualizaciją, o atėjus vasarai tai įgyvendinti“, – sako pašnekovas.

Pasak jo, pavasarį dažniausiai pavėluotai kreipiasi dėl vejų įrengimo, apželdinimo darbų, nes klientų eilės yra susiformavusios, o visi nori greitai ir dabar.

Įsitikinęs, kad „greitai ir dabar“ nebūna esą užsakovai planuojasi šiuos darbus iš anksto – žiemos metu. Tokiu atveju žino, kad jie bus atlikti ankstyvą pavasarį.

Susirasti specialistus nelengva

Tai, kad profesionaliai aplinką projektuojančių ir savo sumanymus įgyvendinančių specialistų rasti nėra paprasta, pasakojo ir vienas ukmergiškis.

Savo būsto, kuriame įsikūrusi ir įmonė, aplinką šiemet jis sugalvojo patikėti profesionalams. Patiems spręsti šiuos klausimus nebuvę nei laiko, nei žinių. Be to pastebėjo, kad patiems renkantis augalus kai kurie tiesiog neauga. Vėliau paaiškėjo, kad netiko dirvožemis arba buvo per daug didelė paunksmė…

Manė, kad šį pavasarį pasikvies specialistus ir šie parengs planą bei operatyviai atliks darbus. Tačiau  pasirodė, kad viskas nėra taip paprasta. Pirmiausia iš 12 internete rastų aplinkos tvarkytojų vos keli sutiko atvykti dirbti į Ukmergę.

Kiti priima užsakymus tik Vilniuje ir Kaune. Į provinciją ir dar dėl tokio mažo užsakymo sakė važiuot neapsimoka.

Ta firma, kurią ukmergiškis susirado, darbų taip pat kol kas neįvykdė. Dar tik rengia projektą kitiems metams, nes užsakymų turi daugybę.

Daugiausia dirba Vilniuje

„Aplinkos tvarkymo sprendimai“ direktorius U. Grybauskas pastebi, kad Vilniaus ir Ukmergės rajone žmonių užsakymai skiriasi. Ukmergėje pagrindinis aplinkos priežiūros darbas yra vejos priežiūra, jos nupjovimas. Papildomų paslaugų ukmergiškiai nereikalauja.

Vilniaus rajone žmonių prašymai įvairesni: nuo vejos pjovimo iki gyvatvorių formavimo. Pastebi, kad vilniškiai linkę sudaryti sutartis visam sezonui ir visas aplinkos tvarkymo paslaugas patikėdami specialistams.

Įmonės vadovas sako klientams visada siūlantis apžiūrėti jų jau įgyvendintus projektus. Jei pageidauja, pateikia ankstesnių užsakovų rekomendacijas.

 „Galime padėti įrengti laistymo sistemas, baseinus-krioklius ar fontanus, tvarkome apžėlusius miškus, naikiname krūmus, formuojame sklypų reljefus, pjauname pievas, melioracijos griovius, šaliname medžius, įrenginėjame alpinariumus, griauname pastatus…“, – įmonės paslaugas vardino jis.

Vis tik pripažino, kad aplinkos tvarkymo darbai – viskas, kas susieję su kiemu – tarp siūlomų paslaugų  užima svarbiausią vietą.

Darbininkų stygiaus problema

Priklausomai nuo objekto dydžio, įmonėje vienu metu dirba nuo šešių iki kelių dešimčių darbuotojų.

Kaip ir dauguma įmonių vadovų U. Grybauskas sako jaučiantis didelį gerų darbuotojų stygių. Jam pačiam, kaip savo srities specialistui, neretai taip pat tenka darbuotis ir prie projektavimo, ir atlikti fizinius darbus ar bent jau parodyti, kaip tai daroma.

Skirtingai nei didžioji dalis jaunų žmonių, kurie įsilieja į jau sukurtus savo šeimų verslus, vos prieš ketverius metus studijas baigęs U. Grybauskas savąjį verslą nuo pat idėjos iki rimtų projektų pasakojo sukūręs pats.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *