Plikledis vertė ir pėsčiuosius, ir automobilius

Autorius Vilma Nemunaitienė
Plikledis vertė ir pėsčiuosius

Šios savaitės pradžia tapo tikru išbandymu ir pėstiesiems, ir vairuotojams. Staigus plikledis ne kiekvieną privertė deramai įvertinti šaligatvio ar kelio būklę.

Ukmergės ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėjas Valdemaras Macionis pasakojo, kad antradienį per dieną į jų skyrių kreipėsi net dešimt rankų ir kojų traumas patyrusių ukmergiškių. Aštuoniems iš jų  buvo nustatyti lūžiai. „Daugiausiai šįkart kentėjo rankos“, – sakė vedėjas. Pasak jo, žmonės paprastai pasakojo panašias patirtos traumos istorijas – ėjo šaligatviu, lipo laiptais, paslydo ir griuvo.

Pargriuvę nukentėjo įvairaus amžiaus žmonės – vyresni ir jauni, darbingi vyrai bei moterys. Dešimt traumuotų pacientų per dieną, pasak vedėjo, Ukmergėje yra didelis skaičius.  Kai gatvėse neslidu – tokių traumų pasitaiko daug rečiau.

Gydytojas primena, kad rankų ir kojų lūžiai paprastai sugyja per 6–8 savaites. Po to dar tęsiasi gydymo reabilitacija. Nepaisant to, lūžę galūnių kaulai prie sunkių traumų nepriskiriami. Tokiomis įvardijami tik šlaunikaulių lūžiai. Medikas pataria žiemos metu būti ypač atidiems.  

Barstomi ne visi

Dėl slidžių kelių  kentėjo ne tik pėstieji, bet ir vairuotojai. Ne vienas gyventojas skundėsi, kad Ukmergės rajono kaimo keliai – labai slidūs.

VĮ Vilniaus regiono keliai Ukmergės kelių tarnybos viršininkas Zigmantas Kupčinskas sako, kad Ukmergės rajone jų įmonė prižiūri daugiau nei 400 kilometrų kelių.  Barstomi yra tik pagrindiniai, o, pavyzdžiui, žvyrkeliai yra visai nebarstomi.

Tarnyba gauna ir kelių direkcijos nurodymus, kuriuos kelius prižiūrėti pirmiau. Tai nusprendžiama pagal tuo keliu važiuojančių automobilių skaičių. Tokie tyrimai yra atliekami.

Pasak direktoriaus, kelių barstymo darbai pirmiausia remiasi į finansavimą, vairuotojai turėtų tai suprasti, vertinti situaciją, riboti greitį.

Rūpestis mokykloms

Savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Dalė Steponavičienė sako taip pat žinanti slidžių žiemos kelių bėdą, nes jais tenka važiuoti mokinius iš kaimų surenkantiems mokykliniams autobusiukams.

Nors šią savaitę informacijos apie bėdon papuolusius autobusiukus negavo, šia tema skyriaus vedėjai tenka domėtis kiekvieną žiemą. Deja, iš kelininkų išgirsta panašius pasiteisinimus – kad kaimo keliams ištisai barstyti finansavimo nėra, kad barstomos tik įkalnės ir sankryžos.

Tai yra didžiulė problema. „Kol kas nelaimė dar neatsitiko“, –  sakė vedėja.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistė Asta Krogertienė informavo, kad antradienį rajone įvyko  viena techninė avarija. Slidžiame kelyje transporto priemonės nesuvaldė vilkiko vairuotojas. Mašina nuslydo nuo kelio.

Ši eismo avarija įvyko netoli Laičių. Žmonės jos metu nenukentėjo.

 

Dalintis

Nuotraukų galerija:

ir automobilius / Nuo slidaus kelio netoli Laičių antradienį nuslydo vilkikas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

ir automobilius / Nuo slidaus kelio netoli Laičių antradienį nuslydo vilkikas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *