Suvažiavimui pasirinko Ukmergės kraštą

Suvažiavimui pasirinko Ukmergės kraštą / Suvažiavimo dalyvius nustebino teatralizauotas sutikimas. D. Zimblienės nuotr.

Į kasmetinį savo suvažiavimą „Susipažinti, išmokti, pasidalyti ir pažymėti“, kuris šį kartą vyko Ukmergės krašte, susirinko didelis būrys po pasaulį išsibarsčiusių lietuvių bendruomenių ir jaunimo sąjungų atstovų.

Ketvirtadienį į Taujėnų dvarą atvyko lietuvių išeivių iš Argentinos, Australijos, Baltarusijos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kolumbijos, Maltos, Olandijos, Norvegijos, Ukrainos, kitų šalių. Svečiai aplankė Antano Smetonos vasaros rezidenciją, čia juos pasveikino rajono meras Rolandas Janickas.

Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke padėkojo už priėmimą visiems lietuviams istoriškai svarbioje vietoje – pirmojo Lietuvos prezidento A. Smetonos vasaros rezidencijoje – ir pabrėžė, kad PLB šiuo renginiu pradeda švęsti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. „Mes atvažiavom susipažinti veidas į veidą, akis į akį, pamatyti vienas kitą. Ir nesvarbu, kur mes gyvename. Mes čia atvažiavome prisistatyti, pabendrauti, pasimatyti su gyvais Lietuvos žmonėmis“, – sakė D. Henke.

Po prisistatymų ir sveikinimų Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė Vaidutė Sakolnikienė svečiams pristatė Užugirio krašto muziejų, jo vystymo perspektyvas. Vėliau svečiai trumpam persikėlė į prieškarinę Lietuvą – jiems buvo surengtas teatralizuotas prezidento Antano Smetonos sutikimas jo vasaros rezidencijoje.

Pasivaišinę smetonišku „krupniku“ bei kartu su ansamblio „Pyniava“ nariais smagiai padainavę ir pašokę, nuvyko į Užugirio krašto muziejų. Čia susipažino su ekspozicijomis „Lino kelias“, „Tarpukario mokykla“, „Duonos kelias“. Po ekskursijos laukė smetoniška vakarienė Užugirio krašto muziejaus senųjų amatų centre.

Penktadienį ir šeštadienį Taujėnų dvaro salėje vyko posėdžiai, diskusijos. Kalbėta apie PLB XV valdybos prioritetus ir veiklą 2016–2018 m., lietuvių bendruomenių darbo organizavimą.

Aptarti LR Seimo ir PLB komisijos darbo rezultatai baigiantis Seimo kadencijai. Pristatyta PLB vykdoma jau prasidėjusi akcija „Registruokis ir balsuok 2016“ – rinkėjų, gyvenančių užsienyje ir pageidaujančių išreikšti nuomonę artėjančiuose Seimo rinkimuose, elektroninė registracija.

Suvažiavimas truko iki sekmadienio – Pasaulio lietuvių vienybės dienos. Jos minėjimas tądien prasidėjo šv. Mišiomis Taujėnų Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčioje. Vėliau renginys persikėlė į Prezidento Antano Smetonos vasaros rezidenciją.

Atidengtas stogastulpis, žymintis užsienyje gyvenančių lietuvių solidarumą su tėvyne ir vienybę su tauta bei Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio paminėjimo pradžią. Stogastulpio autorius – tautodailininkas, Kolumbijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Aleksas Eugenijus Kulvietis. Ragindama kartu paminėti Pasaulio lietuvių vienybės dieną, PLB valdyba kvietė tautiečius prisidėti aukomis ir paremti koplytstulpio pastatymo idėją.

Renginio dalyvius sveikino Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, rajono meras Rolandas Janickas, mūsų rajono garbės pilietis Vygaudas Ušackas. Atidaryta A. E. Kulviečio darbų paroda.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *