Egzaminų sesija ritasi į pabaigą

Egzaminų sesija ritasi į pabaigą / Mokyklos suolas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Šią savaitę – birželio 22 dieną – baigsis pagrindinė brandos egzaminų sesija. Brandos egzaminai – tai kiekvienam jaunuoliui sunkus metas, reikalaujantis nemažai įtampos, nerimo bei streso, bei atverčiantis naują gyvenimo etapą.

Sakoma, kad egzaminas yra lengvas tiems, kurie jį nori išlaikyti, ir labai sunkus tiems, kurie jį nori išlaikyti labai gerai, tai yra pasiekti maksimalų rezultatą. Kaip ir kasmet, abiturientams birželis – įtemptas mėnuo. Dvyliktokai jau laikė anglų ir prancūzų, lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos, geografijos, informacinių technologijų, istorijos bei kitų dalykų egzaminus.

Kaip „Ukmergės žinioms“ sakė Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Arūnas Augustinas, rajone šiemet registruoti 442 dvyliktokai. Priminsime, kad jaunuoliai, kaip ir kasmet, galėjo rinktis, kokį privalomą lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą rinktis – valstybinį ar mokyklinį. Pasak vyr. specialisto A. Augustino, iš 442 jaunuolių valstybinį egzaminą pasirinko 244 abiturientai, likusieji 199 laikė mokyklinį. Ar tai reiškia, jog šie abiturientai neketina studijuoti universitetuose, o rinksis kolegijas arba apskritai pasuks į mūsų arba svečių šalių darbo rinką? Vyr. specialistas nesiryžo prognozuoti ir pasiūlė palaukti rudens, kai taps žinomi buvusių abiturientų vienokie ar kitokie pasirinkimai.

Vos ne kasmet po naujovę

Kol kas abiturientai pluša, jų tėveliai šiomis dienomis nė kiek ne mažiau už savo  atžalas patiria streso.  Be to, daug nereikalingos įtampos sukelia nesibaigiančios reformos švietimo srityje bei  vos ne kasmet kaitaliojama egzaminų tvarka.

Šių metų brandos egzaminų sesija – ne išimtis. Nemažai sumaišties sukėlė plačiai nuskambėjęs matematikos egzaminas, kuris šiemet privalomas tiems, kas aukštosiose mokyklose ketina studijuoti valstybės finansuojamose vietose. Sakykite, o kas neketina? Taigi kai kurie abiturientai, to tikėdamiesi, buvo priversti keisti planus ir laikyti matematikos egzaminą. Tiesa, šiuo metu, po egzamino praėjus daugiau kaip savaitei, daugelis jau lengviau atsiduso ir pripažino, kad matematikos užduotys nebuvo sunkios.  

Anot A. Augustino, brandos egzaminų rezultatai pradės aiškėti maždaug liepos pradžioje. O kol kas tiek abiturientams, tiek jų tėveliams – nerimo dienos. „Ukmergės žinios“ nuoširdžiai linki rajono abiturientams ištvermės, puikių rezultatų, o svarbiausia – tolesnio gyvenimo kelio gero pasirinkimo.

Marija GRICUK

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *