Antano Smetonos dvare jau verda gyvenimas

Antano Smetonos dvare jau verda gyvenimas / E. Rukšėnaitė ir restorano virtuvės šefas vilnietis Tomas Kazimerevič.

Išnuomotame Antano Smetonos dvaro buvusio kumetyno pastate ima kunkuliuoti aktyvios veiklos katilas. Čia jau veikia viešbutis ir restoranas, o poilsiauti atvyksta pasiturintys lietuviai ir užsieniečiai.

Ukmergės kraštotyros muziejus dalį Antano Smetonos dvaro rezidencijos – renovuotą buvusį kumetyno pastatą šį pavasarį išnuomojo.

Pastatą ir dalį teritorijos išsinuomojo Pauliaus Jovaišos vadovaujama UAB „Trys Namukai“.

Čia jau įrengtas viešbutis su 14 miegamųjų kambarių, veikia restoranas.

„Trijų Namukų“ bendrasavininkė Eglė Rukšėnaitė pasakojo, kad  nors patalpos neseniai renovuotos, darbai nebuvo visiškai baigti. Labai daug ką teko perdaryti, perdažyti pagrindinę salę, įrengti ir apstatyti visus kambarius, pasirūpinti modernia virtuvės įranga.

E. Rukšėnaitė sakė, kad remontuojant kilo įvairių techninių nesklandumų, labai nuvylė tai, kad pastatas šildomas tik elektra. Tai itin neekonomiška ir galbūt žiemą per šalčius net teks užsidaryti.

Apie viešbučio, restorano, vandens pramogų galimybes verslininkai skelbia savo internetinėje svetainėje. Pramogoms reklamuoja visą A. Smetonos rezidenciją. Tačiau juk yra išsinuomoję anaiptol ne visą dvarą. Ar tai nėra šiokia tokia apgaulė?

Įmonės bendrasavininkė pažymėjo, kad jų veikla vykdoma Ukmergės kraštotyros muziejui priklausančio dvaro teritorijoje, ir tikisi, kad ateityje atsiras glaudus, abiem pusėms naudingas bendradarbiavimas, parengta bendros veiklos sutartis, kuri bus naudinga.

„Norime būti labai socialiai atsakingi, bendrauti ir būti Ukmergės miesto, Užulėnio kaimo visuomenės dalimi. Šiuo metu įdarbinome daugiau nei šešis vietinius miestelio žmones“, – sakė pašnekovė.

Pasak jos, buvo padaryta savotiška apklausa, kiek žmonės turi informacijos apie Prezidento Antano Smetonos rezidenciją. „Supratom, jog apie Smetonos dvarą Lietuvoje niekas nežino arba žino labai mažai. Būtent tai mus ir sudomino – mažai kam žinomas objektas“, – pasakojo E. Rukšėnaitė.

Pažymėjo, kad ir kitus su apgyvendinimu, restoranų veikla susijusius projektus įgyvendinančiai jų įmonei veikla prezidento rezidencijoje šiuo metu nuostolinga. Ir tokia  bus dar ilgai – mano, kad ne mažiau kaip metus. 

Vyksta edukacijos

Pačiame dvare jau senokai vyksta edukacijos, kurias veda Ukmergės kraštotyros muziejaus darbuotojai, priimamos turistų ekskursijos, pavieniai turistautojai.

Muziejaus direktorė Vaidutė Sakolnikienė sako, kad ekskursijų daugėja. Kartais net per dieną priimamos kelios grupės. Muziejaus darbuotoja gyvena netoli dvaro, tad ekskursantams dvaro duris atveria ir po darbo valandų bei sekmadieniais.

Ar nesikirs muziejaus ir privatininkų veiklos? Juk vienas šalia kito yra ir muziejaus dvaras, ir privatininkams išnuomotas kumetynas.

V. Sakolnikienė tikisi, kad bus atrasti sąlyčio taškai. „Jų veikla – teikti apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas, o mūsų – edukacijas. Toks strateginis planas“, – ateities bendrystės tikisi direktorė.

Parengė projektą

Rajono savivaldybė, gavus ES paramą, Antano Smetonos dvarą ir šalia esantį kumetyną naujam gyvenimui pradėjo kelti maždaug prieš šešerius metus.

2010 metais suplanuota sodybos ir gretutinės teritorijos vystymo vizija, 2012–2015 m. rekonstruoti rūmų ir kumetyno pastatai, įrengta lauko inžinerinių tinklų infrastruktūra, sutvarkyta 1,6 ha dvaro teritorijos.

Tačiau darbai tęsiasi. Neseniai rajono taryboje pritarta dar vieno projekto „Užugirio (A. Smetonos) dvaro parko tvarkymas“ įgyvendinimui. Nutarta teikti paraišką paramai gauti pagal 2014–2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programą.

Planuojama sutvarkyti 24,56 ha kultūrinio kraštovaizdžio paveldo teritoriją, sutvarkyti Lėno ežero pakrantę, suprojektuoti ir įrengti pėsčiųjų takus, suolelius, šiukšliadėžes. Numatomas lėšų poreikis – 461 616 Eur. ES parama siektų iki 85 proc.

Taryboje buvo pritarta ir projekto „Užugirio (A. Smetonos) dvaro pritaikymas turizmo reikmėms (II etapas)“ įgyvendinimui. Tai tęstinis Ukmergės kraštotyros muziejaus projektas. Jo metu bus atliekami sodybos pirties pastato atnaujinimo darbai. Numatomas lėšų poreikis – 235 294 Eur. ES paramos dalis siektų 85 proc. Projektas būtų įgyvendintas per 2-ejus metus.

Taryba taip pat priėmė sprendimą prašyti šalies Vyriausybės perduoti rajono savivaldybės nuosavybėn šalia dvaro esantį valstybinės žemės 37,5960 ha sklypą.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Antano Smetonos dvare jau verda gyvenimas / E. Rukšėnaitė ir restorano virtuvės šefas vilnietis Tomas Kazimerevič.

Antano Smetonos dvare jau verda gyvenimas / E. Rukšėnaitė ir restorano virtuvės šefas vilnietis Tomas Kazimerevič.

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *