Turgus „sprogsta“ nuo daigų

Turgus „sprogsta“ nuo daigų / Turguje – prekybos daigais įkarštis. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Skubantis pavasaris ragina nesnausti ir į žemę sodinti gėlių bei daržovių daigus. Ukmergės turguje jų – gausybė. Kainos – labai skirtingos, priklauso nuo daigo dydžio, nurodomos veislės ar pardavėjo apsukrumo.

Bene populiariausi šiuo metu – tiesiai į pirkėjų šiltnamius keliaujantys pomidorų daigai. Vieni daugiau nei pusmetrio aukščio, jau žiedais apkibę, kiti sprindiniai, bet drūtais kotais, treti gelsvoki, laibi.

Kaina už pomidoro daigą trečiadienį svyravo nuo 40 iki 80 centų. 

Kaina už agurkų ar paprikų daigą taip pat maždaug dvigubai skiriasi: vieni prašė 50 centų, kiti – viso euro. Ir ką ten suprasi, kuris bus derlingesnis, o kuris gal ir visai neprigis…

Kopūstų daigų kapomis, kaip dar prieš dešimtmetį buvo populiaru, dabar beveik niekas nebeskaičiuoja.

Vieną daigą parduoda po 10–25 centus. Pirkėjai sako – nežmoniška brangybė. Bet vis tiek perka. Svarbiausia, ko teiraujamasi apie kopūstus, – vėlyvi ar ankstyvi. Pardavėjos pačios moko – nepirkit daug ankstyvųjų kopūstų, nes neturėsit kur dėti: gūžės greitai peraugs, sutrūkinės, juk netinkamos rauginimui. Šeimos darže esą 10 tokių daigų užtenka.

Įnoringesni pirkėjai dairosi mūsų daržuose ne tokių populiarių augalų – porų, salierų. Jų kaina – arba už daigą, arba už visai neaiškų jų kiekį indelyje. Gana tvirto daigo kaina – 10 centų, indeliuko su kokiais trisdešimt nepikuotų daigų – 2 eurai.

Salierus taip pat parduoda kaip kam patogiau. Vieni – indeliuose išpikuotus, jau sodrius su 4–5 nemažais lapeliais, kiti nepikuotus, nedidukus. Kurie iš jų geriau augs – prognozuoti neįmanoma. 

Pardavėjos guodėsi, kad šiemet pavasaris daigų auginimui buvo kaip užkeiktas: trūko ir taip reikalingos šviesos, ir šilumos. Vieni pasakojo šiltnamius šildydavę, kiti bandę tokių išlaidų išvengti – dviguba plėvele dengę. Mažus kiekius daigų pardavimui auginančios močiutės savo augintinius lyg viščiukus nešiodavusios: naktį – namo, ryte – į šiltnamį.

Gausybė turguje gėlių, kurių kaina – nesuprantamai skirtinga. Regis, lygiai tokie patys serenčių daigai vienoje vietoje – 30, kitoje – 50 centų. Palergonijos vazonėlis vienur – euras, kitur – trys. Lobelija svyranti žieduota, mažučiame vazonėlyje įkurdinta – euras. Lobelijos daigelis su keliais žiedeliais – 15 centų.

Pirkėjai vienareikšmiškai nusistatę – daigų kainos baisiai išaugusios. Pardavėjai aiškina, kad kitaip ir būti negali, juk brango sėklos, trąšos. O be to – esą ne tiek jau ir pabrango…

Daug turguje ir daugiamečių augalų. Kaip pastebėjo viena pirkėja, tokių daržuose – pilni patvoriai. Tačiau turguje jie virsta preke. Ir dar nemažai kainuojančia.

Antai, raktažolės – natūraliai plečiasi, bujoja, dar tinginio gėle vadinamos, nes jokios priežiūros nereikalauja. Bet štai bobulytė, tokį kerelį išskaidžiusi, vazonėlius po 50 centų parduoda. Arba melsvės – tokios plačiais margais arba vienspalviais lapais daugiametės gėlės, labai populiarios kapinių apželdinimui – dauginasi pačios. O turguje keliolikos centimetrų skersmens kerelis – euras…

Nuo dekoratyvinių medelių ir krūmelių grožio net galva sukasi. Ir nuo kainų. 26 eurai už augalą pardavėjams – visai normalu. Kas čia dabar prisimins, kokio dydžio koks augalas kiek litais kainavo…

O kol daigai užaugs ir duos vaisių, dar ilgokai teks pirkti šiltnamiuose užaugintas daržoves. Be svogūnų laiškų, ridikėlių, salotų turgų jau užplūdo lietuviški agurkai. Kilogramo kaina svyruoja nuo 2 iki 3 eurų.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *