Anketas pildo, bet ar sąžiningai?

Anketas pildo

Profilaktiškai sveikatą tikrinančių vairuotojų nuo šių metų laukia naujovė. Gydymo įstaigoje jie privalo užpildyti anketą dėl obstrukcinės miego apnėjos sindromo.

Šį sutrikimą turintis žmogus rizikuoja užmigti prie vairo net nebūdamas labai pavargęs. Deja, labai abejotina, ar vairuotojai bus sąžiningi atsakydami į anketos klausimus.

Nuo sausio mėnesio profilaktiškai sveikatą tikrinantis vairuotojas vizito pas gydytoją metu pasirašo klausimyną dėl obstrukcinės miego apnėjos. Gydytojas peržiūri atsakymus ir, jeigu būtina, siunčia atlikti papildomas konsultacijas.

Jeigu nustatoma, kad vairuotojas turi miego apnėją, jam reikės dažniau nei kas 10 metų gauti naują pažymą, arba net gali būti uždrausta vairuoti.

Mieguistumo klausimyne pateiktų klausimų pavyzdžiai: „Ar vairuodamas buvote užsnūdęs?“, „Ar Jūs knarkiate beveik kiekvieną naktį?“, „Ar kas nors Jums yra sakęs, kad nustojate kvėpuoti miego metu?“ ir pan.

Vairuotojams taip pat reikia nurodyti, kokia tikimybė užsnūsti žiūrint televizorių, skaitant knygą, ramiai sėdint viešoje vietoje ar sėdint ir su kuo nors kalbantis.

Tačiau vargu ar šio sindromo tyrimas veiks, nes tik nuo vairuotojo priklauso, ar jis į klausimus atsakys teisingai.

Vengdamas nemalonumų jis galės neigti turintis problemų.

Ukmergės PSPC vyriausioji gydytoja Janina Galiauskienė ragina nenumoti ranka ir nemanyti, kad anketą galima užpildyti atsainiai. „Pastaruoju metu padažnėjo įvykių, kuriuos sukelia prie vairo užmigę vairuotojai, todėl geriau nerizikuoti nei savo, nei keleivių gyvybe“, – primena ji.

Ukmergės PSPC Psichikos sveikatos centro direktorius Juozas Galiauskas taip pat mano, kad vairuotojai turėtų būti sąžiningi ir į klausimus, kurie padėtų diagnozuoti apnėją, atsakytų teisingai, nes liga yra gydoma ir pagydoma.

Kita vertus, pripažįsta negirdėjęs, kad per keturis mėnesius, kuomet galioja naujoji anketa, būtų atsiradę vairuotojų, kurių anketos atsakymai patvirtintų apnėją.

  1. Galiauskas pastebi, kad prieš 8-erius metus Lietuvoje buvo patvirtintas priešingas dabartiniam – sergantiems vairuotojams palankesnis tuomečio sveikatos apsaugos ministro įsakymas. Jis suteikė galimybę vairuoti kai kuriomis ligomis, pavyzdžiui, epilepsija sergantiems žmonėms.

Primename, kad šių metų pabaigoje baigiasi seno pavyzdžio vairuotojo pažymėjimų galiojimo terminas.

Taigi vairuotojai raginami neatidėlioti, pasitikrinti sveikatą ir gauti pažymą, būtiną keičiant dokumentą nauju.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *