Dėl šilumos ūkio – specialistų rekomendacijos

Dėl šilumos ūkio – specialistų rekomendacijos / Ukmergės šiluma

Netrukus turėtų paaiškėti rajono savivaldybėje vykdomos korupcijos rizikos analizės rezultatai. Ją atlieka Specialiųjų tyrimų tarnyba, kurią domina savivaldybės vaidmuo valdant rajono šilumos ūkį. STT išvados, viliamasi, padės jį prižiūrėti efektyviau.

Šios analizės reikalavimai nustatyti Vyriausybės patvirtintoje Korupcijos rizikos analizės atlikimo tvarkoje. Tai – valstybės ar savivaldybės įstaigos veiklos analizė antikorupciniu požiūriu ir motyvuotos išvados pateikimas.

Tokias analizes atlieka minėtos tarnybos Korupcijos rizikos skyrius. Įstaigų veikla analizuojama, siekiant stiprinti antikorupcinę aplinką. Remiantis išvadomis, įstaigos taiko priemones pokyčiams įgyvendinti.

Atliekant analizę remiamasi įstaigos veiklos audito informacija, teisės aktų priėmimo ir vertinimo sistema, sociologinių tyrimų duomenimis. Vertinama galimybė darbuotojams priimti sprendimus dėl valstybės lėšų ir kito turto, teisė spręsti kokį nors klausimą savo nuožiūra, darbuotojų ir padalinių priežiūros ir kontrolės lygis, darbuotojų rotacijos sąlygos, atliekamos veiklos, sandorių dokumentavimo reikalavimai.

Detalių neatskleidžia

Toks tyrimas mūsų savivaldybėje vykdomas pirmą kartą. Jis buvo pradėtas prieš pusmetį. „Ukmergės žiniose“ tąsyk rašėme, jog savivaldybė buvo informuota apie šių metų kovo viduryje numatytą analizės pabaigą.

Tačiau STT specialistai tyrimą tęsia – teigiama, jog tam tiesiog prireikė daugiau laiko. „Analizė nebaigta – ji dar atliekama. Tai – tarsi auditas: analizuojami dokumentai, vertinama, kaip savivaldybė prižiūri šilumos ūkį. Analizuojam klausimus, susijusius su vadovų atranka, darbo užmokesčiu, šilumos tiekėjų paslaugomis“, – sakė Korupcijos rizikos skyriaus viršininkas Vidmantas Mečkauskas.

Tyrimo eigos detalių ar galimų rezultatų kol kas neatskleidžia: „Kai bus išvados, tada bus teikiamos rekomendacijos. Užbaigti planuojama šį mėnesį.“

Tiria įvairiais aspektais

Tarnyba viešai skelbia, kur šiuo metu atliekamos korupcijos rizikos analizės. Tarp jos veiklos sričių – ir UAB „Ukmergės šiluma“. Nurodoma, jog tiriama „savivaldybės reguliavimo sričiai priskirtos įmonės UAB „Ukmergės šiluma“ vadovo, įmonės valdybos narių, įmonės stebėtojų tarybos narių atranka, teikimas, skyrimas, atšaukimas, sprendimų priėmimas, veiklos vertinimas“.

Taip pat – šios įmonės vadovo darbo užmokesčio administravimo procedūrų organizavimas, jos veiklos (taip pat ir šilumos kainos gyventojams nustatymo) ir jos priežiūros bei kontrolės procedūrų vykdymo organizavimas.

Laukia rekomendacijų

„Analizė susijusi su šilumos ūkio Ukmergės rajone valdymu. Mūsų įmonė nėra kaip nors išskirta. Ji – viena iš viso rajono savivaldybės įmonių, tikrinamų energetikos ūkio korupcijos požiūriu. Tai – ir mokyklos, darželiai, kitos įstaigos“, – sako „Ukmergės šilumos“ direktorius Vydas Paknys.

„Kažkokio tikslingo dalyko, ką privaloma tirti, nebuvo. Pateikėm išsamią medžiagą – jos tikrai labai daug. Analizuojama informacija apie įstatus, savivaldybės priežiūros sistemas – kaip savo valdomą ūkį prižiūri, mūsų planai“, – pasakojo jis.

Tikino nežinantis, kada ir kokių išvadų tikėtis: „Po pirmojo susitikimo savivaldybėje lapkritį jokio kito nebuvo, tyrimą atliekantys specialistai mūsų įmonėje nesilankė. Kol kas nesam informuoti, ar viskas sklandu, apie terminus mums irgi nėra pranešta. Laukiam žinių.“

Ruošiasi kitam sezonui

Direktorius taip pat pasidžiaugė „tvarkingai, be sutrikimų“ praėjusiu besibaigiančiu šildymo sezonu. „O vartotojams gera žinia – nuo sausio 1 d. pamažėjusi kaina. Sausis buvo išskirtinai šaltas, bet vasaris ir kovas gyventojams leido sutaupyt. Ir ne tik dėl temperatūros – dėl tarifo mažėjimo“, – sako V. Paknys.

Šilumos kaina gyventojams nuo balandžio Ukmergėje – 6,77 ct už 1 kWh. Lygina su 2012-ųjų žiema, kai, anot jo, turėjom rekordą – 9,6 euro cento.

„Dėl šildymo sezono pabaigos – ne mūsų funkcija: spręs rajono vadovai, – sakė pašnekovas. – Priklauso nuo oro: tris paras vidurkis turi būti plius dešimt. Tada pradėsim ruošti šilumos ūkį kitam sezonui. Planuojam darbus, ruošiam medžiagas, komplektuojam žmonių, kurie dirbs, brigadas.“

Katilinių stabdymo kasmetinei profilaktikai grafike pirmoji – Šventupė. Čia karšto vandens porą savaičių nebus nuo gegužės 2 d. „Šilo“ katilinės aptarnaujamoje teritorijoje savaitei nutraukiamas tiekimas gegužės 23, Dukstynos mikrorajone – nuo gegužės 30 d. Vėliau – kitose miesto dalyse.

Nors ukmergiškiai ne visada patenkinti įmonės teikiamomis paslaugomis, direktorius tikina, jog priekaištų išvengiama. „Nusiskundimų nebuvo. Paklausimų dažniausiai sulaukiam apie kompensacijas – kaip jos kinta priklausomai nuo pajamų, turimo turto – ir dėl skolų. Yra nedidelė dalis žmonių, kurie nemoka, bet pagal sistemą grafikas dėliojamas ir su jais dirbama. O šiaip ukmergiškių mokumas geras“, – sako jis.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *