Miesto tvarkymo be pašalpininkų neįsivaizduoja

Miesto tvarkymo be pašalpininkų neįsivaizduoja / Gedimino Nemunaičio nuotr. Pašalpų gavėjai kas rytą ateina „pasiimti“ darbų.

Miesto švara nemažai priklauso nuo atliekančiųjų viešuosius darbus, turinčių atidirbti už gaunamas pašalpas. Jų pastangas ukmergiškiai vertina ne per geriausiai. Tačiau būtent jiems tenka kuopti ir tas šiukšles, kuriomis netinkamai atsikrato patys gyventojai.

Visuomenei naudingų darbų atlikimo tvarka numatyta Telkimo visuomenei naudingai veiklai atlikti tvarkos apraše. Šis aprašas nustato savivaldybės ir jos teritorijos gyventojų, kuriems teikiama piniginė socialinė parama, tarpusavio susitarimu telkimo organizuojamai veiklai atlikti sąlygas.

Pasak miesto seniūnės Zitos Pečiulienės, dirbantiesiems mūsų seniūnijoje skiriami darbai – aplinkos tvarkymas, parkų, miškų, želdinių tvarkymas ir priežiūra, pagalba organizuojant renginius. Minėtame apraše taip pat numatyta veikla švietimo, sveikatos, kultūros įstaigose, nevyriausybinėse organizacijose, pagalba teikiant socialines paslaugas.

Anot seniūnės, turime apie pusšimtį asmenų, kuriems skiriami viešieji darbai. Daugiausia atidirba už savivaldybės jiems mokamas pašalpas. Kitiems jie skirti teismo sprendimu.

Pašalpininkai darbuojasi miesto bendrosiose teritorijose, daugiabučių kvartaluose, kapinėse, gatvėse. Vienam asmeniui per mėnesį privaloma atidirbti 6 dienas. Pašalpos gavėjui mokama maksimali suma – 102 eurai. Tačiau tiek gauna ne visi, nes paramos dydis priklauso ir nuo šeimos narių skaičiaus, neįgalumo grupės, kitų gaunamų pajamų. Už gaunamą pašalpą jie ir turintys atidirbti.

„Dirbam su tuo, ką turim“

Viešuosius darbus organizuoja seniūnija. „Miestas tvarkomas kiekvieną dieną. Seniūnijoje jie renkasi ryte, kartais ateina daugiau, kartais – mažiau. Siunčiam ten, kur būna skundų, gal savivaldybės įmonės kur skubiai prašo. Devintą valandą renkasi ir dirba iki pirmos“, – pasakojo Z. Pečiulienė.

Su ukmergiškių pastabomis, esą pašalpininkai dirba aplaidžiai ir per mažai, seniūnė sutinkanti tik iš dalies. „Neturim galimybių prie kiekvieno stovėt, paskiriam brigadininką, – sako ji. – O kad dirba lėtai – nesistebiu. Kaži kokių darbų ir negali jiems duoti. Didelė dalis ateinančių – be sveikatos, trečios grupės invalidų yra, kurie ateina padirbėti, kad prisidurtų prie išmokų. Kiti – stiklelio mėgėjai, neturintys jokio kito darbo, tad nereikia tikėtis labai didelių darbininkų… Tačiau dirbam su tuo, ką turim.“

Ne paslaptis, jog kai kurie ir dirbti ateina padauginę arba, kaip pastebi gyventojai, linksminasi dirbdami: „Būna visko, tenka bartis. Bet visi žino: tas šešias dienas privalo atidirbti blaivūs.“

Šluos dažniau

Nebe taip darbas rūpi ir sušilus. „Žiemą daugiau dirbančių būna vyrų, vasarą pašalpininkų išvis labai sumažėja. Vyrai išeina į statybas, kompensacijų žmonėms nebereikia už šildymą, vandenį“, – pasakojo seniūnė.

Nors ukmergiškiai skundžiasi nešvariomis, smėliuotomis gatvėmis, šaligatviais, ji tikina, jog iki Velykų miestą stengtasi sutvarkyti. „Nuo balandžio vidurio, prasidėjus pavasario sezonui, gatvės bus dažniau šluojamos. Sąšlavas ir dabar renka, nebebus to smėlio“, – teigė ji.

Teršia piktybiškai

Tvarkomos ir teritorijos, esančios už miesto garažų. Jas pašnekovė vadina baisiomis, neišskirdama nė vienos bendrijos: „Kalnai šiukšlių, plastiko atliekos, padangos, randam ir šaldytuvų, televizorių… Iškeliam, rūšiuojam ir išvežam, bet kiek šitaip galim rūpintis už pačius gyventojus?“

Ragina „kiekvienam pirmiausia atkreipti dėmesį į save“ ir piktinasi aplinką teršiančiais ukmergiškiais. „Privačių namų savininkai tik savo kiemuose atliekas susišluoja, sugrėbia ir išnešę pila ant žalios vejos. Guli kupstai ir ją gadina. Galvoja, kad viešininkai sutvarkys, meta bet kur, o mes einam ir renkam… O kaip atrodo konteinerinės aikštelės? Šiukšlę įmesti į konteinerį tingi, meta šalia. Juk surinks pašalpininkai…“ – apmaudu seniūnei.

Teršėjus, taip pat ir netinkamai atsikratančiuosius žaliosiomis atliekomis žadama bausti. „Čia mums labai padėtų vaizdo stebėjimo kameros, kurias planuojama įrengti. Šiukšlintojams dėsim maksimalias baudas“, – sako ji.

Tuo metu dirbančiųjų už pašalpas pajėgas šiltuoju sezonu ketinama sutelkti kapinėse: „Miestą atiduosim jį tvarkančioms įmonėms, o mes eisim į kapines ir daugiau jose tvarkysimės. Šitaip geriau matysim pažeidėjus, kurie į kapines suveža netgi statybines atliekas.“

Neišvengia patyčių

Visgi turinti priekaištų viešųjų darbų atlikėjams. „Būna, kad pabėga: duodi darbą – ir neberandi žmogaus. Arba „nušvilpia“ įrankius – šluotas, grėblius… Ir policiją kviečiamės, kai su aršiais nebesusitvarkom. Bet tie, kurie sąžiningi, stengiasi ir dirba. Negalima sakyti, kad miestas nesutvarkytas, rezultatas tikrai matosi. Neįsivaizduoju, kaip galėtume dirbti, jeigu neturėtume šių žmonių. Kai kurių namų komendantai irgi dėkoja, kad jie padeda susitvarkyti“, – sako seniūnė.

Smerkia tuos, kurie, šaipydamiesi iš pašalpų gavėjų, peržengia visas ribas. Pavyzdžiui, dirbančius pro langą apipila vandeniu…

Tvarką pašalpininkai prižiūrės ir artėjančios Miesto šventės metu. „Planuojam, kokios bus teritorijos. Komplektuosim žmones, kurie jose budės. Reikės parūpinti ir daugiau šiukšliadėžių. Kadangi neprekiaus alkoholiu, žmonės turbūt nešis iš parduotuvių ir bus daugiau taros“, – svarsto pašnekovė.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Miesto tvarkymo be pašalpininkų neįsivaizduoja / Gedimino Nemunaičio nuotr. Pašalpų gavėjai kas rytą ateina „pasiimti“ darbų.

Miesto tvarkymo be pašalpininkų neįsivaizduoja / Gedimino Nemunaičio nuotr. Pašalpų gavėjai kas rytą ateina „pasiimti“ darbų.

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *