Patalpų gyvūnų prieglaudai ieško „Klajūnas“

Patalpų gyvūnų prieglaudai ieško „Klajūnas“ / Autorės nuotr. Kada Ukmergės benamiai turės pastogę

Neseniai Ukmergėje įkurti gyvūnų globos namai VšĮ „Klajūnas“. Įstaigos vadovė Vida Goberienė teigia, kad kol kas kalbėti apie konkrečiose patalpose esančius gyvūnų globos namus dar anksti. Mat įmonė susidūrė su patalpų problema.

Krikštėnuose veikusios gyvūnų prieglaudos veikla pernai liepą buvo nutraukta, pasibaigus savivaldybės sutarčiai su paslaugą teikusiu UAB Ukmergės butų ūkiu.

Nuo to laiko beglobius gyvūnus priglaudę ukmergiškiai turėjo arba patys ieškoti jiems naujų šeimininkų, arba kreiptis į kituose rajonuose esančias panašias įstaigas.

Pasak V. Goberienės, „idėjų, rankų ir jėgos užtenka“, tačiau patalpų klausimas kol kas taip ir lieka atviras.

Kaina – neįkandama

Buvusios gyvūnų prieglaudos Krikštėnuose patalpos priklauso privatiems asmenims. Buvo tikėtasi jas išsinuomoti ir ten apgyvendinti benamius šunelius ir katinėlius.

Tačiau šios minties teko atsisakyti dėl savininko užsiprašytos, anot pašnekovės, „neįkandamos kainos“.

Be to, UAB „Šunų kaimas“, kuriam priklauso šios patalpos, sutiko išnuomoti tik dalį tų, kuriose prieglaudą buvo įrengęs Ukmergės butų ūkis.

„Konsultavomės su maisto ir veterinarijos tarnybos specialistais, jie pasakė, jog tokios sąlygos tikrai netinka gyvūnų prieglaudai – neatitinka patalpų išdėstymai, gyvūnų priėmimo sąlygos“, – guodžiasi „Klajūno“ vadovė.

Pasak jos, savivaldybė taip pat pasiūlė patalpas, tačiau jose nėra elektros, vandens. Ir gyvūnus laikyti, ir patiems dirbti tektų, galima sakyti, lauko sąlygomis.

Taigi, kovo pabaigoje planavę „Klajūno“ patalpų atidarymą, jį priversti atidėti, kol pavyks išspręsti šį klausimą. 

Tikisi geranorių pagalbos

Goberienė prisipažįsta neprarandanti vilties, kad mūsų rajone atsiras žmonių, galinčių pasiūlyti benamių gyvūnų globos namams tinkančias patalpas.

„Gal kas nors galėtų, pavyzdžiui, kad ir dalį fermos išnuomoti už minimalią kainą ar kitokias patalpas, tinkančias šiai veiklai“, – viliasi ji. 

Sako, kad veiklą ir toliau vykdys savanorystės principu – VšĮ „Klajūnas“ Ukmergėje vienija apie 140 bendraminčių.

Komanda „Grikis“, įsikūrusi beveik prieš metus, buvo šios savanoriškos bendrijos pradžia. Pasak ukmergiškės, jie savo pastangomis bando spręsti beglobių gyvūnų problemą – ieško jiems šeimininkų, daugybę gyvūnų priglaudė patys.

Vienas rėmėjų – klebonas

Goberienė džiaugiasi, kad patalpas bendraminčiams susirinkti geranoriškai suteikė Ukmergės Švč. Trejybės bažnyčios klebonas Šarūnas Petrauskas.

Iš kokių lėšų ketina išgyventi viešoji įstaiga, steigianti gyvūnų globos namus?

„Kaip ir visos šalyje įsikūrusios viešosios gyvūnų globos įstaigos – iš gyventojų skiriamų 2 procentų mokesčio, savanorių, rėmėjų pagalbos“, – sako įstaigos įkūrėja.

Įmonė ketina dalyvauti ir beglobių gyvūnų priežiūros konkurse, kurį pavasarį ketina rengti miesto seniūnija. 

Konkursą skelbs seniūnija

Ukmergės miesto seniūnė Zita Pečiulienė pasakojo, kad seniūnijai iš savivaldybės biudžeto skirta 8 tūkst. eurų valkataujančių gyvūnų gaudymui ir jų sterilizacijai.

Kovo pabaigoje ketinama skelbti konkursą ir jame išsirinkti paslaugos teikėją.

Kuriam laikui užteks gyvūnų gaudymui ir jų sterilizacijai skirtų pinigų, prognozuoti, pasak Z. Pečiulienės, neišeina. Tai priklauso nuo to, kiek gyvūnų bus sugauta ir už kokią kainą pavyks nupirkti paslaugą.

Tačiau ar „Klajūnas“ teiks paslaugą Ukmergės seniūnijai, dar neaišku. Mat seniūnija pirmiausia ketina atsižvelgti į konkurso dalyvių pasiūlytą kainą.

TAGGED:
Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *