Planuose – modernios Ukmergės vizija

Planuose – modernios Ukmergės vizija / Gedimino Nemunaičio nuotr. Dėl Ukmergės perspektyvų savivaldybėje dedama daug šviesių vilčių.

Lau­kiant Eu­ro­pos Są­jun­gos mi­li­jo­nų, sa­vi­val­dy­bė­je dė­lio­ja­mi nau­jo­jo fi­nan­si­nio lai­ko­tar­pio Uk­mer­gės gra­ži­ni­mo pro­jek­tai. Tarp jų – re­no­vuo­ti pa­sta­tai, mo­der­nios aikš­tės ir re­a­bi­li­ta­ci­jai ar net ves­tu­vėms pri­tai­ky­tas li­go­ni­nės par­kas.

Apie ra­jo­no vys­ty­mo per­spek­ty­vas ir li­gi 2020 m. nu­ma­to­mus dar­bus kal­bė­ta pir­ma­die­nį Tu­riz­mo ir ver­slo in­for­ma­ci­jos cen­tre vy­ku­sia­me su­si­ti­ki­me. Ja­me da­ly­va­vo sa­vi­val­dy­bės, įvai­rių įmo­nių va­do­vai, se­niū­nai, or­ga­ni­za­ci­jų at­sto­vai. Ke­ti­na­mais įgy­ven­din­ti pla­nais do­mė­jo­si ir Sei­mo na­rys Ka­zys Gry­baus­kas.

Sa­vi­val­dy­bės Stra­te­gi­nės plėtros ir in­ves­ti­ci­jų sky­riaus ve­dė­ja Ri­ma Boš­ke­vi­čie­nė pa­žy­mė­jo, kad Uk­mer­gės mies­tas ta­po tiks­li­ne te­ri­to­ri­ja. Tai reiš­kia, jog ga­li­me ti­kė­tis ES pa­ra­mos pri­ori­te­to tvar­ka. Pro­jek­tai, anot jos, vyk­do­mi pa­gal Vy­riau­sy­bės pa­tvir­tin­tos 2014–2020 m. Na­cio­na­li­nės pa­žan­gos pro­gra­mos pri­ori­te­tą „Re­gio­ni­nė plėt­ra“. 

Ati­tin­ka­mų mi­nis­te­ri­jų skir­to­mis mū­sų sa­vi­val­dy­bei lė­šo­mis no­ri­ma tvar­ky­ti mies­to erd­ves, at­nau­ji­nant aikš­tes, par­kus, skve­rus, tęs­ti su Uk­mer­gės pi­lia­kal­niu su­si­ju­sius dar­bus. Už­si­mo­ta mo­der­ni­zuo­ti vie­ti­nės reikš­mės trans­por­to in­fra­struk­tū­rą, at­nau­jin­ti trans­por­to par­ką.

Re­no­vuos pa­sta­tus, gat­ves

Pla­nuo­se – re­no­vuo­ti Vla­do Šlai­to vie­šą­ją bib­lio­te­ką, to­liau tvar­ky­ti Pre­zi­den­to An­ta­no Sme­to­nos dva­ro te­ri­to­ri­jo­je esan­čius sta­ti­nius, pri­tai­kant juos tu­riz­mo reik­mėms. Taip pat – plė­to­ti sta­cio­na­rių ir ne­sta­cio­na­rių so­cia­li­nių pa­slau­gų in­fra­struk­tū­rą. 

Vie­nas la­biau­siai uk­mer­giš­kius do­mi­nan­čių ob­jek­tų – bu­vęs ka­ri­nis mies­te­lis. Pa­ža­dus dėl jo ti­ki­ma­si pa­ga­liau įgy­ven­din­ti, mat tarp nu­ma­ty­tų pro­jek­tų – šio mies­te­lio ir ša­lia esan­čių te­ri­to­ri­jų vie­šų­jų erd­vių in­fra­struk­tū­ros vys­ty­mas. Bus tvar­ko­ma Va­sa­rio 16-osios gat­vė ir par­kas, A. Sme­to­nos gat­vės at­kar­pa, bu­vu­sios dai­lės mo­kyk­los pa­sta­tas.

Pas­ta­ra­ja­me, be­je, gal­vo­ja­ma įkur­ti To­le­ran­ci­jos cen­trą, ku­ria­me, R. Boš­ke­vi­čie­nės tei­gi­mu, įsi­kur­tų žy­dų ben­druo­me­nė. Čia ga­lė­tų bur­tis ir me­ni­nin­kai, ama­ti­nin­kai, da­lį pa­tal­pų, anot jos, nuo­mo­tų­si Me­no mo­kyk­la.

Iš kar­to ne­už­teks

Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos lė­šos ski­ria­mos pro­jek­tams, su­si­ju­siems su kraš­to­vaiz­džiu, van­dens tie­ki­mo ir nuo­te­kų, lie­taus nuo­te­kų sis­te­mų tvar­ky­mu, kon­tei­ne­rių aikš­te­lių sta­ty­ba, svars­to­ma įsi­gy­ti rū­šia­vi­mo prie­mo­nių. Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­jos – su ben­dro­jo ug­dy­mo įstai­gų re­no­va­ci­ja, ka­bi­ne­tų ap­rū­pi­ni­mu mo­der­nia įran­ga. Taip pat – vai­kų ir jau­ni­mo ne­for­ma­lio­jo ug­dy­mo­si ga­li­my­bė­mis, Spor­to cen­tro pa­slau­gų plėt­ra.

Tam tik­ri pro­jek­tai, ku­rie su­si­ję su re­no­va­ci­ja, bus įgy­ven­di­na­mi eta­pais, nes iš­da­ly­tų lė­šų vie­nu kar­tu grei­čiau­siai ne­už­teks. Pa­vyz­džiui, at­nau­jin­ti trans­por­to in­fra­struk­tū­rą rei­kia apie 1 mln. 600 000 Eur, re­no­vuo­ti vie­šą­ją bib­lio­te­ką – per 600 000 Eur.

„Dar vie­nas iš tiks­lų – di­din­ti būs­to pri­ei­na­mu­mą pa­žei­džia­moms gy­ven­to­jų gru­pėms. Tam nu­ma­ty­ta pa­ra­ma – dau­giau kaip mi­li­jo­nas, ta­čiau tu­rim pa­siek­ti tam tik­rus ro­dik­lius“, – kal­bė­jo R. Boš­ke­vi­čie­nė. Tai su­si­ję ir su vals­ty­bės vyk­do­ma po­li­ti­ka ma­žin­ti vai­kų na­mų po­rei­kį, kad ne­be­lik­tų ins­ti­tu­ci­nės glo­bos. Mū­sų vai­kų glo­bos na­muo­se Vil­niaus gat­vė­je pa­ra­mos lė­šo­mis ren­gia­ma­si įruoš­ti 32 so­cia­li­nius bu­tus.

Par­ke žy­dė­tų sa­ku­ros   

Su­si­ti­ki­me ne­ma­žai dė­me­sio skir­ta Uk­mer­gės li­go­ni­nės par­kui – 12,6 ha te­ri­to­ri­jai su dviem van­dens tel­ki­niais. Kaip ga­lė­tų at­ro­dy­ti su­tvar­ky­tas par­kas, vaiz­da­vo UAB „Eu­roin­teg­ra­ci­jos pro­jek­tai“ kon­sul­tan­tas Vy­tau­tas Ja­ru­tis.

Siū­lo­ma čia įkur­ti skir­tin­gas zo­nas. Vie­ną jų for­muo­ti kaip rep­re­zen­ta­ci­nę, ki­tą – rek­re­a­ci­nę, ra­maus po­il­sio, dar ki­tas – ak­ty­vaus lais­va­lai­kio pra­lei­di­mui bei ap­lin­ko­sau­gi­niam švie­ti­mui. Ko­mer­ci­nė zo­na tik­tų pri­va­čioms in­ves­ti­ci­joms.

Par­ką puoš­tų įreng­ti ta­kai, pa­vė­si­nės, fon­ta­nas, ro­žy­nai, tarp su­ma­ny­mų – ir žy­din­čių sa­ku­rų so­de­lis. Iš­va­ly­ti ir pri­tai­ky­ti nau­do­ti mi­nė­tus tel­ki­nius, kaip ir čia esan­tį ap­leis­tą ba­sei­ną, – ir­gi siū­lo­mos idė­jos. V. Ja­ru­čio ma­ny­mu, tai tap­tų pa­traukli vie­ta šven­čių, įvai­rių ren­gi­nių or­ga­ni­za­to­riams, ves­tu­vi­nin­kams ar net pa­čiai tuok­tu­vių ce­re­mo­ni­jai.

Sve­čias sa­ko iš li­go­ni­nės va­do­vo iš­gir­dęs ir min­čių apie įstai­gos tei­kia­mų re­a­bi­li­ta­ci­jos pa­slau­gų plėt­rą. Tad par­kas, įren­gus čia ak­me­nu­kų ta­ke­lį ar ki­tų prie­mo­nių, pa­si­tar­nau­tų svei­ka­ti­ni­mo tiks­lais. Dar, anot jo, čia tik­tų lau­ko tre­ni­ruok­liai, vai­kų žai­di­mų aikš­te­lė, rei­kė­tų ir au­to­mo­bi­lių sto­vė­ji­mo aikš­te­lės.

Vi­sos idė­jos „kai­nuo­tų“ per 2 mln. eu­rų. Iš­kart to­kios su­mos taip pat ne­si­ti­ki­ma, to­dėl spren­džia­ma, kaip pro­jek­tą iš­skai­dy­ti eta­pais ir nuo ku­rios par­ko da­lies pra­dė­ti.

Keis­tų aikš­tės vaiz­dą

Į tiks­li­nių te­ri­to­ri­jų są­ra­šą įtrauk­ta ir Vil­kmer­gės aikš­tė, ku­rio­je – vil­ko ir vai­di­lu­tės pa­min­klas, su pri­ei­gom. „Ji nuo so­viet­me­čio ne­tvar­ky­ta, su to me­to už­sta­ty­mu, erd­vės – iš­di­din­tos ir ne­ku­ria es­te­ti­nio vaiz­do. Aikš­tę rei­kia la­biau pri­tai­ky­ti gy­ven­to­jams“, – sa­kė V. Ja­ru­tis. 

Siū­lo kur­ti rep­re­zen­ta­ci­nę erd­vę su mies­to ma­ke­tu, že­mė­la­piu su se­niū­ni­jų, gy­ven­vie­čių pa­va­di­ni­mais. Gre­ta – for­muo­ti ne­di­de­lę rek­re­a­ci­nę zo­ną su žel­di­niais, so­de­liais, ap­švie­ti­mu, gal­būt – grin­di­nio fon­ta­nu. Ša­lia var­to­to­jų ko­o­pe­ra­ty­vo pa­sta­to, jo nuo­mo­ne, gra­žiai at­ro­dy­tų lau­ko ka­vi­nė su stik­lo kon­struk­ci­ja.

Pa­skai­čiuo­ta, jog aikš­tei reik­tų iki 300 000 eu­rų, ta­čiau, anot jo, tech­ni­nio pro­jek­to me­tu su­ma ga­lė­tų ko­re­guo­tis. 

Pa­sak R. Boš­ke­vi­čie­nės, vi­si mi­nė­ti Uk­mer­gės gra­ži­ni­mo pa­siū­ly­mai, ku­rie tei­kia­mi su in­ves­ti­ci­niais pro­jek­tais, pir­miau­sia bus ver­ti­na­mi. Lau­kia­ma ir vi­suo­me­nės nuo­mo­nių, idė­jų.

Pri­klau­sys nuo pri­ori­te­tų

Sa­vi­val­dy­bės su­si­sie­ki­mo in­fra­struk­tū­rą 2016–2020 m. pri­sta­tė Že­mės ūkio ir in­fra­struk­tū­ros sky­riaus ve­dė­jas Kęs­tu­tis Jur­ke­vi­čius. Jis pa­sa­ko­jo apie pla­nus tvar­ky­ti mies­to, ra­jo­no gat­ves ir ke­lius bei in­ves­ti­ci­jų po­rei­kį. Čia fi­nan­sa­vi­mo šal­ti­nis – Ke­lių prie­žiū­ros ir plėt­ros pro­gra­ma, ta­čiau tvar­ky­ti kon­kre­čius sa­vi­val­dy­bei svar­bius ob­jek­tus kas­met gau­na­ma ir tiks­li­nių lė­šų.

Ren­gia­ma Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės vie­ti­nės reikš­mės ke­lių (gat­vių) ka­pi­ta­lo in­ves­ti­ci­jų pro­gra­ma. Lau­kia dar­bai Uk­mer­gės gat­vė­se, kai­mo se­niū­ni­jų ke­liuo­se, o kur pir­miau­sia – pri­klau­sys nuo nu­sta­ty­tų pri­ori­te­tų.

Šie­met ke­ti­na­ma re­konst­ruo­ti Ve­te­ri­na­ri­jos gat­vę, tam rei­kia 1,5 mln. Eur. Svars­to­ma, kaip gel­bė­tis nuo eis­mo įvy­kių Žie­do ir Del­tu­vos gat­vių san­kry­žo­je. Pa­sak K. Jur­ke­vi­čiaus, šio­je vie­to­je bu­vo at­lik­tas sau­gu­mo au­di­tas. Iš­va­das pa­tei­kę eks­per­tai siū­lo įreng­ti 30 m spin­du­liu lai­ki­ną­ją vie­nos eis­mo juos­tos žie­di­nę san­kry­žą. To­kių, anot ve­dė­jo, Lie­tu­vo­je jau yra, ar­ti­miau­sia – Jo­na­vo­je. 

Pro­jek­tai dėl šių ir ki­tų dar­bų ren­gia­mi ir bus tvir­ti­na­mi ra­jo­no ta­ry­bo­je. 

Ve­dė­jas mi­nė­jo, jog vie­nas svar­biau­sių – vals­ty­bi­nės reikš­mės kraš­to ke­lio Nr. 115 Ukmergė–Molėtai re­konst­ruk­ci­jos – pro­jek­tų tu­rė­tų baig­tis va­sa­rį. Dar­bai ke­lio A2 Vilnius–Panevėžys 72,18 ki­lo­met­re, ša­lia Že­mait­kie­mio san­kry­žos, – ru­de­nį. 

Mū­sų sa­vi­val­dy­bės vie­ti­nių ke­lių ir gat­vių ben­dras il­gis – 1527,05 km. Iš jų su pa­to­bu­lin­ta dan­ga – 177,37 km, su žvy­ro dan­ga – 1130,65 km, grun­ti­niai ke­liai – 219,03 km.

Po­ky­čiai – ir kai­me

UAB „Uk­mer­gės van­de­nys“ di­rek­to­rius Ri­mas Ar­lins­kas pa­si­da­li­jo dar­bų van­dent­var­kos sek­to­riu­je pla­nais. Jie apims van­dens tie­ki­mo, nuo­te­kų tin­klų tie­si­mą, re­konst­ruk­ci­ją, in­fra­struk­tū­ros plėt­rą, pa­vir­ši­nio van­dens sis­te­mų tvar­ky­mą. Tai bus at­lie­ka­ma ne tik mies­te – po­ky­čiai lau­kia ir kai­mo vie­to­vė­se. Nu­ma­ty­ta Pet­ro­nių nuo­te­kų va­ly­mo įren­gi­nių sta­ty­ba, Žei­mių – re­konst­ruk­ci­ja. Šiems ir ki­tiems ob­jek­tams, anot R. Ar­lins­ko, reik­tų per 3 mln. eu­rų.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *