Savanoriška ugniagesių veikla nedomina

Savanoriška ugniagesių veikla nedomina / Gedimino Nemunaičio nuotr. Talkinti ugniagesiams galima

Nuo sausio 1-osios įsigaliojo Priešgaisrinės saugos įstatymo pataisos, įteisinančios savanorišką ugniagesių veiklą. Tačiau ja susidomėjusių ukmergiškių kol kas nedaug.

Įstatymu numačius savanorių ugniagesių veiklos vystymą ir plėtojimą savivaldybėse, joms pavesta organizuoti tokių savanorių profesinį ir fizinį parengimą. Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovas Rimvydas Lukošius sako, jog baigiami tvarkyti teisės aktų dokumentai. Jais remiantis, bus galima organizuoti savanorių veiklą.

„Procesas ne toks paprastas – ukmergiškiai kol kas į savanoriją nepuola. Vienas kitas teiravosi, tačiau didesnio susidomėjimo pasigendama. Žmones dar reikia šviesti šiuo klausimu“, – pastebi jis. 

Bus sprendžiama, kaip aprūpinti savanorius apranga, reikiama įranga. Tačiau papildomas finansavimas tam kol kas neskirtas. 

„Pirmiausia savanoriai bus buriami iš mūsų gelbėjimo tarnybos pareigūnų bei savivaldybės ugniagesių komandos darbuotojų. Jų nereikia apmokyti, turi aprangą“, – pasakojo R. Lukošius. 

Tuo metu pašaliečių požiūrį į savanorišką veiklą sako labiau siejantis su pilietiškumu: „Pagalba ugniagesiams visados reikalinga. Jeigu žmogus vienaip ar kitaip padeda įvykyje, jis ir yra savotiškas savanoris – nebūtinai turi būti įsiregistravęs. Savanoriais galima vadinti ir tuos, kurie užsiima švietėjiška veikla. Pavyzdžiui, turime jaunųjų ugniagesių būrelį prie „Šilo“ pagrindinės mokyklos.“

Naujose įstatymo nuostatose apibrėžiama, jog savanoriais ugniagesiais, dalyvaujančiais gesinant gaisrus, gali tapti ne jaunesni kaip 18 metų ir ne vyresni kaip 65 metų Lietuvos gyventojai, atitinkantys teisės aktuose nustatytus sveikatos ir bendrojo fizinio parengtumo reikalavimus. Savanoriais ugniagesiais, nedalyvaujančiais gesinant gaisrus, tačiau vykdančiais visuomenės švietimą gaisrų prevencijos srityje ir kitą veiklą savanorių ugniagesių rinktinėje, gali tapti ne jaunesni kaip 14 metų Lietuvos gyventojai.

Asmuo, pretenduojantis tapti savanoriu ugniagesiu, turi pateikti prašymą savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ar kito šios savanoriškos veiklos srities organizatoriaus vadovui. Prieš priimant asmenį savanoriu ugniagesiu, dalyvaujančiu gesinant gaisrus, bus tikrinama, ar pretendentas atitinka savanoriams ugniagesiams teisės aktuose nustatytus sveikatos, bendrojo fizinio parengtumo ir kitus įstatymo nustatytus reikalavimus. Pretendentui, kuris atitiktų šiuos savanoriui ugniagesiui keliamus reikalavimus, būtų organizuojami įvadiniai mokymai.

Mokymus baigęs pretendentas turės laikyti egzaminą. Asmuo, priimtas savanoriu ugniagesiu, turėtų pasirašyti savanoriškos veiklos sutartį 4 metams. Su asmeniu, jaunesniu kaip 18 metų ar vyresniu kaip 65 metai, savanoriškos veiklos sutartį galima būtų pasirašyti iki 4 metų.

Jei savanoris ugniagesys dalyvautų mokymuose ar pratybose, darbdavys, švietimo ar studijų įstaigos vadovas privalėtų savanorį ugniagesį išleisti iš darbo, švietimo ar studijų įstaigos ir išsaugoti jam tarnybos, darbo, mokslo ar studijų vietą, tačiau ne daugiau kaip 10 tarnybos, darbo, mokslo ar studijų dienų per metus.

Gesinantiems gaisrus ar atliekantiems gelbėjimo darbus savanoriams ugniagesiams mokama ne didesnė kaip 1 proc. Lietuvos statistikos departamento paskutinio paskelbto vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio kompensacija už kiekvieną savanorio ugniagesio sugaištą valandą gesinant gaisrus. Savanoriams ugniagesiams taip pat kompensuojamos išlaidos, susijusios su savanorio ugniagesio atlikta veikla.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *