Apgaulingoje sankryžoje – saugumo viltys

Apgaulingoje sankryžoje – saugumo viltys / Gedimino Nemunaičio nuotr. Lapkričio 2-ąją Deltuvos–Žiedo gatvių sankryžoje susidūrė ir buvo apgadinti trys automobiliai.

At­si­ra­do vil­čių ma­žin­ti ava­rin­gu­mą vai­ruo­to­jams vi­zu­a­liai ap­gau­lin­go­je Del­tu­vos ir Žie­do gat­vių san­kry­žo­je. Čia nu­tar­ta vyk­dy­ti  eis­mo sau­gu­mo au­di­tą. Sam­dy­ti spe­cia­lis­tai nu­spręs, ko­kių prie­mo­nių im­tis, kad san­kry­ža tap­tų sau­gia.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ke­lių eis­mo sau­gu­mo ko­mi­si­jos na­rys Al­gir­das Pe­čiu­lis sa­ko, kad jau ne vie­ne­rius me­tus sten­gia­ma­si ke­lių eis­mo žen­klais bei kal­ne­liais draus­min­ti vai­ruo­to­jus šio­je švie­so­fo­rais ne­re­gu­liuo­ja­mo­je san­kry­žo­je.

Žie­do gat­vė yra net ke­tu­rių eis­mo juos­tų ir ge­ro­kai pla­tes­nė už Del­tu­vos gat­vę. Vi­zu­a­liai su­si­da­ro vaiz­das, kad ji yra pa­grin­di­nė. Ta­čiau pa­grin­di­nė yra siau­res­nio­ji – Del­tu­vos gat­vė.

Gal­būt tai ap­gau­na kai ku­riuos vai­ruo­to­jus…

Pe­čiu­lis įsi­ti­ki­nęs, kad vai­ruo­to­jai tu­rė­tų va­do­vau­tis ke­lių žen­klais, o ne nuo­vo­ka ar spė­lio­nė­mis. Jis pri­ta­ria: aki­vaiz­du, kad ava­ri­jų šio­je san­kry­žo­je iš­veng­ti esa­mo­mis prie­mo­nė­mis ne­pa­vyks­ta – rei­ka­lin­gi dau­giau in­ves­ti­ci­jų rei­ka­lau­jan­tys spren­di­mai.

Iš­ana­li­za­vus si­tu­a­ci­ją, ku­rią Ke­lių eis­mo sau­gu­mo ko­mi­si­jai pa­tei­kė sa­vi­val­dy­bės Že­mės ūkio ir in­fra­struk­tū­ros sky­rius, nu­tar­ta šiam sky­riui pa­ves­ti or­ga­ni­zuo­ti eis­mo sau­gu­mo au­di­tą Del­tu­vos ir Žie­do gat­vių san­kry­žo­je nu­ma­tant eis­mo sau­gu­mo prie­mo­nes ava­rin­gu­mui ma­žin­ti.

Že­mės ūkio ir in­fra­struk­tū­ros sky­riaus ve­dė­jas Kęs­tu­tis Jur­ke­vi­čius sa­kė, kad vyks­ta vie­ša­sis pir­ki­mas au­di­to spe­cia­lis­tų pa­slau­goms pirk­ti. Bū­tent spe­cia­lis­tai nu­sta­tys, ko­kias prie­mo­nes dieg­ti, kad šio­je vie­to­je ne­be­vyk­tų ava­ri­jos.

Lig šiol toks au­di­tas bu­vo at­lik­tas vie­nin­te­lė­je Uk­mer­gės san­kry­žo­je, ku­rio­je su­si­ker­ta Li­nų ir Vil­niaus gat­vės.

Tuo tar­pu Del­tu­vos gat­vė­je di­de­lių pro­jek­tų Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja anks­čiau nė ne­ga­lė­jo vyk­dy­ti, nes ši gat­vė pa­gal pa­val­du­mą pri­klau­sė ne sa­vi­val­dy­bei, o „Vil­niaus re­gio­no ke­liams“.

Ne­se­niai sa­vi­val­dy­bei pa­vy­ko at­lik­ti mums pa­lan­kų spren­di­mą – per­im­ti Del­tu­vos gat­vę sa­vo ži­nion.

Uk­mer­gės ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Ke­lių po­li­ci­jos po­sky­rio vir­ši­nin­kas Ne­ri­jus Bu­tė­nas įsi­ti­ki­nęs, kad ge­riau­siai si­tu­a­ci­ją šio­je san­kry­žo­je iš­spręs­tų žie­das. Tai – se­na ke­lių po­li­ci­jos pa­rei­gū­nų sva­jo­nė.

Prak­ti­ka ro­do, kad žie­di­nės san­kry­žos ge­ro­kai su­ma­ži­na ava­rin­gu­mą. Taip jau nu­ti­ko Šiau­ri­nia­me mies­to ap­link­ke­ly­je. Deltuvos–Žiedo gat­vių san­kry­ža, anot pa­rei­gū­no, pa­gal sta­tis­ti­ką šiuo me­tu nė­ra pa­ti ava­rin­giau­sia Uk­mer­gė­je. La­bai blo­ga si­tu­a­ci­ja bu­vo, kuo­met dar ne­bu­vo įreng­tas ap­link­ke­lis ir šia san­kry­ža bil­dė­da­vo vi­sa sun­kias­vo­rė tech­ni­ka.

Tie­sa, N. Bu­tė­nas pa­tiks­li­no, kad tiks­lios sta­tis­ti­kos, kiek šio­je san­kry­žo­je įvyks­ta tech­ni­nių ava­ri­jų, nė­ra, mat da­lis vai­ruo­to­jų pa­tys už­pil­do įvy­kio de­kla­ra­ci­ją.

Pas­ku­ti­nė įskai­ti­nė ava­ri­ja, ku­rio­je su­ža­lo­ti žmo­nės, čia įvy­ko spa­lio 15 d. Eis­mo įvy­kio me­tu bu­vo su­ža­lo­tos dvi se­ny­vo am­žiaus mo­te­rys bei ap­ga­din­ti ke­tu­ri au­to­mo­bi­liai.

Šį pir­ma­die­nį, lap­kri­čio 2-ąją, čia su­si­dū­rė trys au­to­mo­bi­liai. Lai­mei, au­kų iš­veng­ta.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *