Kodėl namo kaminui reikalingas kamino įdėklas?

Kodėl namo kaminui reikalingas kamino įdėklas? / Kodėl namo kaminui reikalingas kamino įdėklas?

Nors pakankamai retai, visgi dar galima išgirsti klausimą „kam reikalingas tas kamino įdėklas?“. Žinoma, namai amžius stovėjo ir be jokių metalinių kaminų, tik su paprasčiausiais mūriniais.

Tačiau specialistai kaskart susidurdami su įvairiomis problemomis ieškojo sprendimo būdų ir sugalvojo naudoti kaminų įdėklus. Taigi, kas tai ir kodėl to reikia namo kaminui?

Mūriniai kaminai yra veikiami dviejų veiksnių: iš išorės – šalčio, o
kūrenant krosnį vidinę kamino pusę apima karštis. Dėl to vidinėje pusėje susidaro kondensatas, kuris pamažu skverbiasi į kamino sienas, tarp plytų, užšąla, plečiasi ir dėl to ardo kaminą bei aplinkines susisiekiančias sienas.

Nors procesas dažniausiai lėtas, tačiau jis negrįžtantis. Kadangi šildymo katilai pastaruoju metu kuriami vis efektyvesni, šiltesni – dūmai labiau kaitina kaminą ir kondensato susidaro daugiau. Šią problemą puikiausiai išsprendžia kaminų įdėklai. Tai – metaliniai ar keramikiniai kaminai, primenantys apvalius storus vamzdžius, kurie dedami į kaminą, jungiami prie naudojamos krosnies ar
židinio, eina per visą kamino ilgį ir išlenda aukščiau mūrinio kamino.

Kaminų įdėklai visuomet montuojami naujos statybos namuose. Į senos statybos kaminus taip pat be didelių sunkumų galima sumontuoti kaminų įdėklus. Kvadratiniai ir stačiakampiai mūriniai kaminai nėra efektyvūs dėl savo vidinių aštrių, stačių kampų. Dūmai kyla sraigtu, todėl kampuose kaupiasi sąnašos, suodžiai, kaminas kemšasi, jį tenka dažnai valyti. Tuo tarpu kaminų
įdėklai yra lygiomis sienelėmis, nėra kur „užsikabinti“ suodžiams, todėl pagerėja trauka. Trauka didėja ir dėl to, kad įdėklai lengviau ir greičiau įkaista: mūrinis kaminas įkaista per 40 min, o įdėklas – vos per 1-2 min. Ši savybė neleidžia susidaryti kondensatui.

Metaliniai kaminai taip pat yra atsparūs ypatingai didelei  temperatūrai. Netgi  atsparūs vadinamam „suodžių gaisrui“, kurio metu temperatūra kamino viduje gali pakilti net iki 1200 laipsnių. Taigi metaliniai kaminų įdėklai yra gera priemonė apsaugoti namus.

Kaminų įdėklai naudingi ir tiems, kurie naudoja skirtingus šildymo būdus, pvz., kieto kuro katilą, dujinį ir židinį. Tuomet skirtingi kaminų įdėklai gali eiti tame pačiame mūriniame kamine, taigi galima susitaupyti.

Priežastys pakankamai aiškios ir objektyvios – kaminų įdėklai tikrai reikalingi.

TAGGED:
Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *