Sodininkų obuoliai įstrigo eilėse

Sodininkų obuoliai įstrigo eilėse / Gedimino Nemunaičio nuotr.

Pra­si­dė­jus šal­noms so­di­nin­kai su­sku­bo rink­ti obuo­lių der­lių. De­ja, šiuo me­tu pri­duo­ti kri­tuo­lius su­dė­tin­ga. Su­pir­kė­jai tei­gia ke­lias pa­ras sto­vin­tys prie AB „Anykš­čių vy­nas“ var­tų ir ne­ga­lin­tys pri­duo­ti jau iš gy­ven­to­jų su­pirk­tų de­šim­čių to­nų.

Nors spau­do­je tei­gia­ma, jog ša­ly­je obuo­lių der­lius ma­žes­nis už per­nykš­tį, ir pa­sa­ko­ja­ma apie di­des­nes su­pir­ki­mo kai­nas, so­di­nin­kai skun­džia­si ne­ga­lin­tys jų pri­duo­ti.

Pa­pras­tai dau­gu­ma so­di­nin­kų nau­do­ja­si su­pir­kė­jų pa­slau­go­mis, ku­rie at­va­žiuo­ja į vie­tą, pa­si­i­ma su­rink­tus kri­tuo­lius ir di­de­liais kie­kiais ga­be­na juos per­dir­bė­jams.

Ta­čiau šią sa­vai­tę pa­skam­bi­nus re­kla­mi­nia­me sa­vait­raš­ty­je „Uk­mer­gė“ te­le­fo­nu pa­si­skel­bu­siems obuo­lių su­pir­kė­jams, at­sa­ky­mą ga­li­ma iš­girs­ti vie­ną – obuo­lių kol kas ne­su­per­ka.

Pa­si­tei­ra­vus prie­žas­čių, pa­aiš­ki­na, kad „už­si­ver­tę obuo­liais“ ir nie­kaip ne­pa­vyks­ta jų pri­duo­ti „Anykš­čių vy­nui“.

„Kaip tik da­bar sto­viu prie var­tų. Ei­lė di­džiau­sia, sto­viu jau tre­čia pa­ra. Dar ne­ži­nau, ka­da pri­ei­siu, ti­kiuo­si, gal šian­dien“, – aiš­ki­no pa­šne­ko­vas.

Pen­kio­li­ka me­tų šiuo ver­slu už­si­i­man­tis Al­vy­das pa­sa­ko­jo jau tre­čią pa­rą sto­vin­tis prie „Anykš­čių vy­no“ var­tų ir lau­kian­tis, kol iš jo pri­ims 7,5 to­nos obuo­lių.

„Su ma­ni­mi dar pen­ki uk­mer­giš­kiai su­pir­kė­jai ir vi­si tiek pat lai­ko sto­vim“, – skun­džia­si vy­ras. Obuo­lius ne pir­mus me­tus iš gy­ven­to­jų su­per­kan­tis ir taip pat į Anykš­čius ve­žan­tis uk­mer­giš­kis ti­ki­na, jog to­kių me­tų jis ne­pa­me­na. Anks­čiau su pri­da­vi­mu esą bū­da­vę daug pa­pras­čiau.

Su­pir­kė­jai tei­gia, kad su­si­da­riu­si to­kia si­tu­a­ci­ja, kuo­met net ne­ži­no, ką skam­bi­nan­tiems žmo­nėms at­sa­ky­ti. Teig­ti, kad iš vi­so ne­su­pir­ki­nė­ja obuo­lių, ne­ga­li, nes at­sto­vė­ję ei­lę ti­ki­si, kad iki stip­res­nių šal­čių dar su­pirks. Ta­čiau ka­da at­va­žiuos pa­im­ti der­liaus, taip pat ne­ži­no. „Tie­siog pa­ta­riam iš vi­so ne­rink­ti į krū­vas ar mai­šus, kad ne­pū­tų“, – sa­ko Al­vy­das.

So­di­nin­kai ne­ri­mau­ja, ar pa­vyks pri­duo­ti der­lių, ar taip ir liks po obe­li­mis. Juo­lab, kad ir kri­tuo­lių kai­na šie­met nuo ru­dens ne di­dė­ja, kaip anks­tes­niais me­tais, o tik men­kė­ja. Rug­sė­jį už ki­log­ra­mą kri­tuo­lių mo­kė­jo 6 cen­tus, da­bar, sa­ko, jei pirks, tai tik po 5 cen­tus už ki­log­ra­mą.

Tuo tar­pu MV GROUP pri­klau­san­čios AB „Anykš­čių vy­nas“ di­rek­to­rius Aud­rius Zu­ze­vi­čius tei­gia, kad įmo­nė dir­ba įpras­tai, o so­di­nin­kams nė­ra ko ne­ri­mau­ti (daugiau: kamščiatraukiai).

Anot jo, ei­lės prie įmo­nės var­tų nė­ra kaž­ko­kia nau­jie­na. „Kiek­vie­nais me­tais bū­na toks me­tas ru­de­nį – po­ra ar trys sa­vai­tės, kuo­met obuo­lių pa­siū­la bū­na la­bai di­de­lė ir tie­siog su­pir­kė­jams ten­ka pa­lauk­ti. Dar di­des­nės jos bū­da­vo prieš ko­kius tre­jus ar ket­ve­rius me­tus“, – aiš­ki­na jis.

Pa­sak pa­šne­ko­vo, šį ru­de­nį to­kia ap­gul­tis prie „Anykš­čių vy­no“ var­tų at­si­ti­ko 2–3 sa­vai­tėm vė­liau nei anks­tes­niais me­tais. Obuo­lių der­liaus ėmi­mas šie­met vė­luo­ja grei­čiau­siai dėl saus­ros. Žmo­nės vė­liau ėmė rink­ti obuo­lius ir juos pri­da­vi­nė­ti.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *