Verslininkai netruko įvertinti viešojo sektoriaus e. paslaugas

Verslininkai netruko įvertinti viešojo sektoriaus e. paslaugas / Giedriaus Baranausko nuotr.

Nuo smul­kaus pre­ky­bi­nin­ko iki ves­tu­vių fo­to­gra­fo, nuo elek­tri­ko iki ren­gi­nių or­ga­ni­za­to­riaus – vi­si smul­kūs, vi­du­ti­niai ar stam­būs ver­slai jau gau­na nau­dos iš in­ter­ne­tu tei­kia­mų įvai­rių Lie­tu­vos vie­šo­jo sek­to­riaus pa­slau­gų.

Eu­ro­pos Są­jun­gos struk­tū­ri­nių fon­dų lė­šo­mis įgy­ven­di­nus pro­jek­tą „Ad­mi­nist­ra­ci­nių pro­ce­dū­rų, su­si­ju­sių su vals­ty­bės ir sa­vi­val­dy­bių ins­ti­tu­ci­jų ir įstai­gų iš­duo­da­mais lei­di­mais, per­kė­li­mas į elek­tro­ni­nę ter­pę“ žy­miai pa­leng­vin­ta ver­sli­nin­ko da­lia.

„Iki šiol ver­sli­nin­kams rei­kė­da­vo gaiš­ti bran­gų lai­ką krei­pian­tis dėl ver­slo lei­di­mų į įvai­rias vals­ty­bės ir sa­vi­val­dy­bių ins­ti­tu­ci­jas. Tam tek­da­vo su­gaiš­ti vi­du­ti­niš­kai tris va­lan­das.

Dėl šio ne­efek­ty­viai pra­leis­to lai­ko vals­ty­bė ir ver­slas kas­met pra­ras­da­vo mi­li­jo­nus. Da­bar rei­ka­lin­gus lei­di­mus ga­li­ma gau­ti vos pri­sė­dus prie kom­piu­te­rio. www.epas­lau­gos.lt sve­tai­nė­je už­ten­ka už­pil­dy­ti pra­šy­mą ir, jei rei­kia, už no­ri­mą lei­di­mą ar pa­žy­mą su­si­mo­kė­ti per elek­tro­ni­nę ban­ki­nin­kys­tę. Ir tai vis­kas“, – nau­jas ga­li­my­bes dės­to VšĮ „Ver­sli Lie­tu­va“ pro­jek­tų va­do­vė As­ta Lin­gy­tė.

VšĮ „Ver­sli Lie­tu­va“ kar­tu su part­ne­riais – In­for­ma­ci­nės vi­suo­me­nės plėt­ros ko­mi­te­tu prie Su­si­sie­ki­mo mi­nis­te­ri­jos (IVPK), Kau­no mies­to, Aly­taus mies­to ir Ig­na­li­nos ra­jo­no sa­vi­val­dy­bių ad­mi­nist­ra­ci­jo­mis įgy­ven­di­no pro­jek­tą, ku­rio me­tu siek­ta per­kel­ti į in­ter­ne­tą vals­ty­bės tei­kia­mas pa­slau­gas ver­slui.

Jei pri­rei­kė gau­ti pre­ky­bos ar ren­gi­nio or­ga­ni­za­vi­mo lei­di­mą, no­ri­te tal­pin­ti lau­ko re­kla­mą ar pan., vi­si rei­ka­lin­gi veiks­mai: už­sa­ky­mas, do­ku­men­tų tei­ki­mas, pa­slau­gos ap­mo­kė­ji­mas, li­cen­ci­jos ar lei­di­mo iš­da­vi­mas nuo šiol ga­li bū­ti at­lie­ka­mi in­ter­ne­tu, nes į elek­tro­ni­nę erd­vę per­kel­ta 116 pra­šy­mų for­mų.

pa­slau­gos žen­kliai su­ma­ži­no ver­slo sub­jek­tams ten­kan­čią ad­mi­nist­ra­ci­nę naš­tą, pa­slau­gų ga­vi­mo pro­ce­sas ver­sli­nin­kui ta­po daug grei­tes­nis ir pa­to­ges­nis, ga­li­ma ste­bė­ti pa­slau­gos tei­ki­mo bū­se­ną.

Vi­si bū­ti­ni do­ku­men­tai ren­gia­mi at­ski­roms ins­ti­tu­ci­jo­ms tar­pu­sa­vy­je ben­drau­jant tie­sio­giai, iš­nau­do­jant vals­ty­bės in­for­ma­ci­nių iš­tek­lių są­vei­ku­mo plat­for­mos (VIISP) su­tei­kia­mas duo­me­nų mai­nų ir pa­slau­gų pro­ce­sų kon­stra­vi­mo ga­li­my­bes. To­kias ga­li­my­bes su­tei­kė VIISP stan­dar­ti­niai plat­for­mi­niai įran­kiai, ku­rių pa­gal­ba e. pa­slau­ga nuo jos pro­jek­ta­vi­mo iki ga­lu­ti­nio re­zul­ta­to bu­vo su­ku­ria­ma grei­čiau ir efek­ty­viau. At­si­žvel­giant į tai, ins­ti­tu­ci­joms ne­be­rei­kė­jo pa­pil­do­mų re­sur­sų at­ski­rai die­giant sa­vo e. pa­slau­gų kū­ri­mo ir tei­ki­mo sis­te­mas, to­dėl, IVPK skai­čia­vi­mais, įgy­ven­di­nus šį pro­jek­tą vals­ty­bė jau su­tau­pė be­veik 32 mln. eu­rų (110 mln. li­tų).

„Pro­jek­tas bai­gė­si ge­gu­žės pa­bai­go­je, to­dėl už­sa­ky­mų pro­ce­sas dar nė­ra įsi­bė­gė­jęs. Vis dėl­to ver­sli­nin­kai nau­do­ja­si in­ter­ne­ti­nė­mis pa­slau­go­mis. Bir­že­lio mė­ne­sį bu­vo 21 už­sa­ky­mas, o lie­pą – 86 už­sa­ky­mai ir su­lig kiek­vie­nu mė­ne­siu skai­čius au­ga“ – kal­bė­jo A. Lin­gy­tė.

„Ne­abe­jo­ti­nai po­ky­tis jau yra ir jis tik stip­rės, tai yra ver­slas in­ten­sy­vins nau­do­ji­mą­si e. pa­slau­go­mis, tai sa­vo ruož­tu pri­si­dės prie ad­mi­nist­ra­ci­nės naš­tos ver­slui ma­ži­ni­mo, ver­slo pro­ce­sų efek­ty­vi­ni­mo, taip pat ir val­džios ins­ti­tu­ci­jų ge­res­nio dar­bo“, – už­bai­gė A. Lin­gy­tė.

Užs. Nr. 1105

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *