Trasos nusidriekė kraterio pakraščiu

Tre­čia­die­nį Vep­riuo­se vi­suo­me­nei pri­sta­ty­tos žy­gei­viams ir dvi­ra­ti­nin­kams skir­tos svei­ka­tin­gu­mo tra­sos. Jų marš­ru­tas ve­da Vep­rių kra­te­rio pa­kraš­čiu.

Tra­sas ga­li­ma įveik­ti dvi­ra­čiais, sli­dė­mis ar šiau­rie­tiš­ko vaikš­čio­ji­mo laz­do­mis.

Uk­mer­gės tu­riz­mo ir ver­slo in­for­ma­ci­jos cen­tras kar­tu su Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ru bei Vep­rių se­niū­ni­ja įren­gė tra­są ir iš­lei­do apie tai lanks­ti­nu­ką.

Prie su­ma­ny­mo ska­tin­ti svei­ka­tin­gu­mą ir gar­sin­ti sa­vo kraš­tą pri­si­jun­gė ir Vep­rių ver­sli­nin­kai.

Bu­vo nu­tar­ta įreng­ti tris at­ski­ras tra­sas, skir­tas dvi­ra­ti­nin­kams, pės­tie­siems ir sli­di­nin­kams.

Uk­mer­gės tu­riz­mo ir ver­slo in­for­ma­ci­jos cen­tro di­rek­to­rė Li­na Baub­lie­nė pa­sa­ko­jo, kad no­rė­ta jas pri­sta­ty­ti ne tik kaip tin­ka­mas va­sa­ros pra­mo­gai, bet pa­trauk­lias vi­sais me­tų lai­kais.

Ta­ke­liai spe­cia­liai įren­gia­mi ne­bu­vo: nu­tar­ta pa­žy­mė­ti esa­mus, taip pat pa­žy­mė­ti juo­se lan­ky­ti­nus ob­jek­tus.

Ėji­mo laz­do­mis tra­sos il­gis sie­kia nuo 6 iki 12 ki­lo­met­rų, dvi­ra­čiais – net iki 40 ki­lo­met­rų.

Or­ga­ni­za­to­riai pa­li­ko vie­tos ir in­tri­goms: su­da­ry­ta ga­li­my­bė spor­tiš­kai lai­ką lei­džian­tiems žmo­nėms rink­ti „bo­nu­sus“, o su­rin­kus ati­tin­ka­mą jų skai­čių ne­mo­ka­mai pa­si­vai­šin­ti ar­ba­ta.

Ben­dras tra­sų il­gis 83 km. Ke­liau­jant ga­li­ma pa­ma­ty­ti ne­ma­žai gam­tos ir kul­tū­ros ob­jek­tų: Vep­rių, Su­ki­nių, Sli­žių ir Du­bių pi­lia­kal­nius, Mo­ko, Šal­tu­pio, Juo­za­pa­vos, Vai­ko pė­dos ir Meš­kos pė­dos ak­me­nis, Be­čių ir Žu­vin­tės šal­ti­nius, ke­lis pil­ka­pius, van­dens ma­lū­nų griu­vė­sius, Vep­rių, Be­čių, Sli­žių dva­rus, ap­žiū­rė­ti Vep­rių kal­va­ri­jas bei ki­tas įžy­my­bes.

Spe­cia­liai iš­leis­ta­me lanks­ti­nu­ke taip pat pa­teik­ta in­for­ma­ci­ja apie mai­ti­ni­mo ir nak­vy­nės pa­slau­gas, ku­rias ga­lė­tų su­teik­ti šio kraš­to ver­sli­nin­kai.

Pri­si­min­tos ir se­no­lių tra­di­ci­jos, lanks­ti­nu­ke iš­var­dy­ti vais­tin­gie­ji au­ga­lai, ku­rių ga­li­ma pa­si­rink­ti bū­nant gam­to­je Vep­rių kraš­te.

Tra­sų ati­da­ry­mo ren­gi­niu, tre­čia­die­nį vy­ku­siu Vep­rių sto­vyk­lo­je, pra­dė­tas ren­gi­nių cik­las, skir­tas Eu­ro­pos jud­ria­jai sa­vai­tei Uk­mer­gė­je.

Baub­lie­nė džiau­gė­si, kad šios tra­sos įreng­tos bū­tent Vep­riuo­se. Juk šis mies­te­lis 2016 me­tais pa­skelb­tas ma­žą­ja kul­tū­ros sos­ti­ne. Šiuo var­du nuo ki­tų me­tų pui­kuo­sis de­šimt Lie­tu­vos mies­te­lių. Vep­riai – vie­nin­te­lis ki­tą­met šį ti­tu­lą tu­rė­sian­tis mies­te­lis Vil­niaus ap­skri­ty­je. Pir­mą­ja Lie­tu­vos ma­žo­sios kul­tū­ros sos­ti­ne šie­met ta­po Nai­sių kai­mas.

***

Vep­rius gar­si­na la­bai iš­skir­ti­nis ob­jek­tas – Vep­rių kra­te­ris, ku­rio pa­kraš­čiu bū­tent ir su­ma­ny­ta pa­žy­mė­ti dvi­ra­čių tra­są.

Pa­gal nuo­sė­dų am­žių nu­sta­ty­ta, kad me­te­o­ri­tas kri­to maž­daug prieš 160 mi­li­jo­nų me­tų. As­te­roi­do sker­smens bū­ta maž­daug 300 m, to­dėl kra­te­rio gy­lis bu­vo per 500 m.

Vė­liau jį už­pil­dė po spro­gi­mo su­kri­tu­sios at­gal į kra­te­rį ar le­dyn­me­čiais nuo šlai­tų su­plau­tos uo­lie­nų nuo­lau­žos. Da­bar duo­me­nys apie kra­te­rį ir jo uo­lie­nas gau­na­mi tik grę­ži­niais.

Ant­ra­sis, kiek ma­žes­nis, kra­te­ris Lie­tu­vos te­ri­to­ri­jo­je yra Mi­za­rų kra­te­ris prie Drus­ki­nin­kų.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *