Miške baugino iškrypėlis

Net ke­lios mo­te­rys ne­se­niai pa­pa­sa­ko­jo apie miš­ke, vi­sai ša­lia mies­to, su­tik­tus iš­kry­pė­lius. Abi sa­vo is­to­ri­jas pa­pa­sa­ko­ju­sios pen­si­nin­kės pa­sa­ko­jo la­bai per­si­gan­du­sios, kuo­met miš­ke su­tik­tas vy­ras nu­si­mo­vęs kel­nes de­monst­ra­vo sa­vo ly­ti­nius or­ga­nus.

„Iš­si­gan­dau mir­ti­nai. Ne­pri­si­me­nu, kaip par­bė­gau na­mo. Miš­ko ta­ke­lis, ku­riuo ėjau, ne­bu­vo pla­tus, ap­lin­kui žmo­nių ne­ma­ty­ti. Ką ga­li ži­no­ti, gal tas iš­kry­pė­lis ga­li ir pei­lį iš­si­trauk­ti, ne tik sa­vo nuo­gus or­ga­nus“, – svars­tė įsi­bai­mi­nu­si pa­šne­ko­vė. Ti­ki­no pa­si­vaikš­čio­ti į miš­ką da­bar vie­na ne­inan­ti.

Kaip pa­na­šiu at­ve­ju reik­tų elg­tis, ar žmo­nių bau­gi­ni­mas ro­dant sa­vo ly­ti­nius or­ga­nus yra nu­si­kal­ti­mas? To pa­klau­sė­me Uk­mer­gės ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Vie­šo­sios po­li­ci­jos sky­riaus vir­ši­nin­ko Ai­do Dut­kaus.

Pa­rei­gū­nas ra­gi­no apie pa­na­šius at­ve­jus bū­ti­nai pra­neš­ti po­li­ci­jai te­le­fo­nu 112. Nes mi­nė­tas po­el­gis yra trak­tuo­ja­mas kaip ad­mi­nist­ra­ci­nės tei­sės pa­žei­di­mas.

Lie­tu­vos Res­pub­li­kos ad­mi­nist­ra­ci­nių tei­sės pa­žei­di­mų ko­dek­so 174 straips­nis skel­bia, kad „Ne­di­de­lis chu­li­ga­niz­mas – tai yra ne­cen­zū­ri­niai žo­džiai ar ges­tai vie­šo­sio­se vie­to­se, įžei­džia­mas ki­bi­mas prie žmo­nių ar ki­ti pa­na­šūs veiks­mai, pa­žei­džian­tys vie­šą­ją tvar­ką ir žmo­nių rim­tį“.

Pa­žei­dė­jui tai už­trau­kia bau­dą nuo 28 iki 86 eu­rų ar­ba ad­mi­nist­ra­ci­nį areš­tą iki tris­de­šim­ties pa­rų.

Dut­kus pri­si­me­na, kad pas­ta­rą­jį kar­tą apie pa­na­šų įvy­kį Uk­mer­gės ra­jo­ne po­li­ci­ja pra­ne­ši­mą bu­vo ga­vu­si la­bai se­niai – 2008 me­tais. Tuo­met Pa­ši­lė­je vy­ras to­kiu pat bū­du gąs­di­no vai­kus. Pas­ta­ruo­ju me­tu į po­li­ci­ją nie­kas ne­si­krei­pė.

Ta­čiau vie­šo­sios po­li­ci­jos vir­ši­nin­kas at­krei­pė dė­me­sį, kad ly­ti­nius or­ga­nus de­monst­ruo­ti ga­li ne tik ly­ti­niai iš­kry­pė­liai. To­kiu bū­du – vie­šai nu­si­mau­nant kel­nes – kai kas ban­do pa­de­monst­ruo­ti ne­apy­kan­tą pa­šne­ko­vui. Ne­se­niai taip nu­ti­ko Uk­mer­gė­je be­si­dar­ba­vu­siems vie­nos te­le­vi­zi­jos lai­dos žur­na­lis­tams. Ban­dant pa­kal­bin­ti as­me­nį šis la­bai su­py­ko ir pa­ro­dė ly­ti­nius or­ga­nus. Už to­kį po­el­gį vy­riš­kio lau­kia bau­da.

***

Ly­ti­nių or­ga­nų de­monst­ra­vi­mas yra vie­nas iš ly­ti­nių nu­kry­pi­mų, va­di­na­mas eks­hi­bi­cio­niz­mu.

Ma­no­ma, kad eks­hi­bi­cio­niz­mo iš­ta­kos sie­kia XI a., kai kil­ni da­ma Go­di­va Ko­ven­trio gat­vė­se mėg­da­vu­si jo­di­nė­ti vi­siš­kai nu­oga.

Pa­sak psi­cho­lo­gų, or­ga­nų de­monst­ra­vi­mas vie­šo­se vie­to­se ne­abe­jo­ti­nai yra li­ga. Tai esą ga­li bū­ti sun­kūs auk­lė­ji­mo de­fek­tai, at­si­tik­ti­nė si­tu­a­ci­ja pa­aug­lys­tės pra­džio­je hor­mo­ni­nių aud­rų me­tu. Šis su­tri­ki­mas yra su­si­jęs su sek­su­a­li­niu ins­tink­tu. Žmo­gus yra toks ne­lai­min­gas, kad ne­ga­li nor­ma­liai gy­ven­ti sek­su­a­li­nio gy­ve­ni­mo. Vie­nin­te­lis bū­das, kai jis ga­li pa­si­ten­kin­ti, – eks­hi­bi­cio­nis­ti­nės si­tu­a­ci­jos, kai jis tu­ri iš­gąs­din­ti mo­te­ris, pa­ma­ty­ti jų re­ak­ci­ją.

Eks­hi­bi­cio­nis­tai pa­pras­tai at­ei­na prie kaž­ko­kių įstai­gų, kur ga­li­ma ti­kė­tis, kad bus daug mo­te­rų. Sie­kia, kad jos pa­ma­ty­tų, at­kreip­tų dė­me­sį, su­pyk­tų ar­ba iš­si­gąs­tų, kaž­kaip su­re­a­guo­tų.

Bū­tent re­ak­ci­ja jam su­tei­kia pa­si­ten­ki­ni­mą. Kuo di­des­nis abe­jin­gu­mas pa­ma­čius eks­hi­bi­cio­nis­tą yra pats adek­va­čiau­sias el­ge­sys. Ne­iš­si­gąs­ti, ne­kreip­ti dė­me­sio, pa­si­trauk­ti, ei­ti lyg nie­kur nie­ko – taip pa­ta­ria spe­cia­lis­tai.

Ab­so­liu­ti dau­gu­ma eks­hi­bi­cio­nis­tų yra ne prie­var­tau­to­jai. Jiems rei­kia ne prie­var­ti­nio ak­to, o iš­gąs­čio.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *