Plau­čių vė­žys

UKMERGĖS RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS INFORMUOJA

Lie­tu­vo­je kas­met nu­sta­to­ma apie 1200 nau­jų plau­čių vė­žio at­ve­jų. Ši li­ga la­biau­siai pa­pli­tu­si tarp vy­rų. Uk­mer­gės ra­jo­ne per­nai ser­ga­mu­mas tra­chė­jos, bron­chų ir plau­čių pik­ty­bi­niais na­vi­kais bu­vo 50,45 at­ve­jai 1000 gy­ven­to­jų. Mo­te­rys plau­čių vė­žiu ser­ga ge­ro­kai re­čiau, ta­čiau ste­bė­ji­mai ro­do, kad mo­te­rų ser­ga­mu­mas šia li­ga per pas­ta­rą­jį de­šimt­me­tį di­dė­ja.

Li­ga jau įei­na į pir­mą­jį on­ko­lo­gi­nių li­gų de­šim­tu­ką, ku­rio­mis daž­niau­siai ser­ga mo­te­rys. Plau­čių vė­žys nė­ra in­fek­ci­nė li­ga – už­si­krės­ti nuo ser­gan­čio­jo ne­įma­no­ma. Su­sirg­ti plau­čių vė­žiu ga­li bet ku­ris žmo­gus, ta­čiau ne­pa­ly­gi­na­mai la­biau ri­zi­kuo­ja rū­kan­tys as­me­nys. Rū­kant įkvėp­ti dū­mai su­trik­do nor­ma­lų plau­čių vys­ty­mo­si pro­ce­są. Dū­muo­se esan­tys kan­ce­ro­ge­nai, ku­rie su­ke­lia vė­žį, pa­te­kę į kvė­pa­vi­mo ta­kus, juo­se ir pa­si­lie­ka. Il­gą lai­ką veik­da­mi, jie pa­žei­džia svei­kas plau­čių ląs­te­les ir šios ga­lų ga­le tam­pa vė­ži­nė­mis.






Maž­daug 90 procentų li­gos at­ve­jų vy­rams ir mo­te­rims su­kė­lė ta­ba­ko rū­ky­mas. Nors vi­suo­me­nei nuo­lat aiš­ki­na­ma, kaip rū­ky­mas ken­kia svei­ka­tai, ža­lin­go įpro­čio ne­at­si­sa­ko­ma. Vis dau­gė­ja rū­kan­čių mo­te­rų, jau­ni­mo ir tai ke­lia ne­ri­mą, kad at­ei­ty­je pa­dau­gės vė­ži­nių su­sir­gi­mų tarp jau­nes­nio am­žiaus žmo­nių.

Pa­sy­vūs rū­ka­liai, il­gai bū­nan­tys pri­rū­ky­to­se pa­tal­po­se, taip pat yra ri­zi­kos gru­pė­je. Ri­zi­kos gru­pei pri­klau­so ir žmo­nės, su­si­du­rian­tys su ra­do­no du­jo­mis (na­tū­ra­lios ra­dio­ak­ty­vios du­jos, su­si­for­muo­jan­čios dir­vo­je, kal­nuo­se ir net bui­ty­je), as­bes­tu, ar­se­nu, vi­nil­chlo­ri­du. Tu­ri įta­kos ir mais­tas. Su­sirg­ti plau­čių vė­žiu la­biau ri­zi­kuo­ja as­me­nys, var­to­jan­tys ma­žai vai­sių ir dar­žo­vių, ta­čiau daug rie­ba­lų ir al­ko­ho­lio. Tin­ka­ma mi­ty­ba ga­li su­ma­žin­ti ri­zi­ką su­sirg­ti plau­čių vė­žiu 20-33 pro­cen­tų. Dau­gu­ma plau­čių vė­žio simp­to­mų iš­ryš­kė­ja pa­sie­kus vė­ly­vas sta­di­jas. Simp­to­mai daž­nai pa­na­šūs į ki­tų li­gų. Jei jau­čia­tės blo­gai, bū­ti­na kuo grei­čiau kreip­tis į gy­dy­to­ją ir pa­si­tar­ti dėl var­gi­nan­čių ne­ga­la­vi­mų. Ko­su­lys – vie­nas iš daž­niau­siai pa­si­tai­kan­čių plau­čių vė­žio simp­to­mų. Jis at­si­ran­da ta­da, kai na­vi­kas aug­da­mas ima truk­dy­ti orui pa­tek­ti į plau­čius. Bū­ti­na su­si­rū­pin­ti, jei ko­su­lys nuo­lat stip­rė­ja ir daž­nė­ja. Kiti plaučių vėžio simptomai: stip­rė­jan­tys krū­ti­nės, pe­čių ar nu­ga­ros skaus­mai, skrep­lių pa­gau­sė­ji­mas, at­si­ko­sė­ji­mas skrep­liais su krau­jo prie­mai­ša ar net krau­ju, ne­ti­kė­tas du­su­lys, ne­mi­ga, nuo­lat pa­ū­mė­jan­tis lė­ti­nis bron­chi­tas, lė­ti­nis nuo­var­gis, ape­ti­to pra­ra­di­mas, gal­vos skaus­mas, kau­lų skaus­mas, sa­vai­mi­nis kau­lų lū­ži­mas, ne­ti­kė­tas svo­rio ne­te­ki­mas, pu­siau­svy­ros ir at­min­ties su­tri­ki­mai, kak­lo ar vei­do pa­ti­ni­mai.

 

Pa­ren­gė Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ro vi­suo­me­nės svei­ka­tos ste­bė­se­nos spe­cia­lis­tė Dai­no­ra Šir­vy­tė

 

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *