Pa­va­sa­rį liek­nė­ki­me

Pa­va­sa­rį kaip nie­ka­da no­ri­si su­liek­nė­ti. Ta­čiau die­tą rei­kia rink­tis itin at­sar­giai ir rū­pes­tin­gai, nes pa­va­sa­ris – vi­ta­mi­nų trū­ku­mo, įvai­riau­sių vi­ru­si­nių in­fek­ci­jų ir pa­ašt­rė­ju­sių lė­ti­nių li­gų me­tas. Ne­bū­na gro­žio be svei­ka­tos ir ge­ros sa­vi­jau­tos.







Šis bū­das tin­ka toms, ku­rios per žie­mą pri­au­go ne dau­giau kaip 3-5 pa­pil­do­mus ki­log­ra­mus. Me­to­do es­mė pa­pras­ta: val­gy­ki­te svei­ką ir ska­nų mais­tą, be­veik nie­kuo sa­vęs ne­ri­bo­da­mos, bet – žy­miai ma­žes­nė­mis por­ci­jo­mis. Ak­ty­viai ju­dė­ki­te. Ga­li­ma val­gy­ti kiau­ši­nius, mė­są, duo­ną, pie­no pro­duk­tus. Ta­čiau duo­ną ge­riau rink­tis ne­skal­dy­tų grū­dų, pie­no pro­duk­tus – rau­gin­tus, nu­rie­bin­tus, o varš­kę ir sū­rį – lie­sus ar­ba įpras­to rie­bu­mo, bet la­bai ne­di­de­lį ga­ba­lė­lį. Mė­są daž­niau keis­ki­te žu­vi­mi ar­ba pir­me­ny­bę tei­ki­te viš­tie­nai be ode­lės. 2-3 kar­tus per sa­vai­tę ga­li­ma sau leis­ti po ga­ba­lė­lį juo­do­jo šo­ko­la­do ar­ba kąs­ne­lį ze­fy­ro, mė­ti­nių pas­ti­lių, dže­mo. De­ser­tui ar prieš­pie­čiams ga­li­ma su­val­gy­ti ke­lias fi­gas, džio­vin­tų ab­ri­ko­sų ar juo­dų­jų sly­vų. Už­tat dar­žo­vių, vai­sių ir ža­lu­my­nų ga­li­ma val­gy­ti kiek tik tel­pa.

Jei kas­die­nį ra­cio­ną su­ma­žin­si­te tik 500 kcal, per mė­ne­sį ne­tek­si­te apie 1 ki­log­ra­mo. Vie­na iš pa­va­sa­rio die­tos są­ly­gų – mais­tas tu­ri bū­ti švie­žiai pa­ga­min­tas. Jo­kių va­ka­rykš­čių pa­šil­dy­tų sriu­bų ar ko­šių. Tik taip ap­rū­pin­si­te sa­vo or­ga­niz­mą vi­sais bū­ti­nais vi­ta­mi­nais ir mi­ne­ra­li­nė­mis me­džia­go­mis.

Be to, rei­kia steng­tis ma­žin­ti por­ci­jas, bet val­gy­ti – daž­niau, 4-5 kar­tus per die­ną. Mi­ty­bos re­ži­mas tu­rė­tų bū­ti toks: leng­vi pus­ry­čiai, po 2-3 val. – vai­sių ar dar­žo­vių už­kan­dė­lė, pie­tūs, pa­va­ka­riai, va­ka­rie­nė ir ke­fy­ras ar­ba obuo­lys prieš nak­tį. Taip ne­spė­si­te iš­alk­ti ir ne­per­si­val­gy­si­te. Su­veiks ir psi­cho­lo­gi­niai da­ly­kai: va­ka­re at­ro­dys, kad val­gė­te la­bai daž­nai ir to­dėl – la­bai daug, tad ki­tą die­ną sa­ve la­biau tram­dy­si­te. Kuo dau­giau ger­ki­te (iki 2 lit­rų per die­ną). Drus­kos ge­riau var­to­ti kuo ma­žiau.

 

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *