Įvei­ki­me ne­mi­gą

Dau­gu­mai jau­nų žmo­nių mie­go rei­kia dau­giau, sens­tant mie­go po­rei­kis ma­žė­ja. Vai­kams ir jau­nuo­liams mie­go­ti rei­kė­tų 9-10 va­lan­dų, mo­te­rims – ne ma­žiau 8 va­lan­dų per pa­rą. Yra ir iš­im­čių, pa­vyz­džiui, Na­pole­o­nui Bo­na­par­tui už­tek­da­vo mie­go­ti tris va­lan­das.







Nak­tį ne­mie­go­jęs ar­ba blo­gai mie­go­jęs žmo­gus die­ną bū­na ir­zles­nis, ma­žiau dar­bin­gas. Prie­žas­tys, dėl ku­rių at­si­ran­da ne­mi­ga, la­bai įvai­rios. Yra ne­ma­žai li­gų, ku­rias ly­di mie­go su­tri­ki­mai: dep­re­si­ja, aukš­tas krau­jo spau­di­mas, šir­dies li­gos. Ne­mie­ga­ma dėl skaus­mo, ko­su­lio, nie­žu­lio. Ga­li bū­ti ir psi­cho­lo­gi­nės prie­žas­tys: stre­sas, bai­mė, mei­lė, vai­kys­tės pri­si­mi­ni­mai. Ne­mi­ga pa­si­reiš­kia tuo, kad sun­ku už­mig­ti, pa­bun­da­ma nak­tį, ar­ba abu tie po­žy­miai kan­ki­na kar­tu. At­ėjus va­ka­rui rei­kia steng­tis nu­si­ra­min­ti, ne­žiū­rė­ti jau­di­nan­čių fil­mų, pa­klau­sy­ti ra­mi­nan­čios mu­zi­kos.

* Įpras­ti at­si­gul­ti ir at­si­kel­ti tuo pa­čiu lai­ku.
* Pa­si­vaikš­čio­ti pus­va­lan­dį prieš mie­gą.
* Ne­dirb­ti pro­ti­nio dar­bo va­ka­re, o ypač nak­tį.

* At­si­sa­ky­ti to­ni­zuo­jan­čių gė­ri­mų (ka­vos, juo­do­sios ar­ba­tos).

* At­si­pa­lai­duo­ti, ne­si­jau­din­ti, kad ne­ga­li už­mig­ti.
* Kam­ba­rys prieš mie­gą tu­rė­tų bū­ti iš­vė­din­tas.
* Ap­si­klo­ti rei­kia nei per šil­tai, nei per šal­tai.
* Pa­le­pin­ti ko­jas šil­to van­dens vo­ne­lė­mis.
* Iš­si­mau­dy­ti me­det­kų, mė­tų pu­šų vo­nio­je.

Va­ka­re iš­ger­ti šil­to pie­no stik­li­nę su me­du­mi ar­ba šil­to van­dens stik­li­nę, ku­rio­je iš­tir­pin­tas šaukš­tas me­daus, ar­ba karš­to va­le­ri­jo­no šak­nų ant­pi­lo. Pa­de­da ir čiob­re­lių ar­ba­ta (ar­ba­ti­nis šaukš­te­lis čiob­re­lių už­pi­la­mas ver­dan­čiu van­de­niu. Po de­šimt mi­nu­čių pa­sal­di­na­ma me­du­mi). Mie­ga­lių gė­ri­mas: 2 ku­pi­ni ar­ba­ti­niai šaukš­te­liai ra­mu­nė­lių žie­dų už­pli­ko­mi stik­li­ne ver­dan­čio van­dens, už­den­gia­ma, po 10 mi­nu­čių nu­ko­šia­ma, iš­tir­pi­na­ma 2 ar­ba­ti­niai šaukš­te­liai me­daus ir įpi­la­ma 100 ml pie­no. Ge­ria­ma prieš pat ei­nant mie­go­ti. Tin­ka ir sau­gu­siems, ir vai­kams. Dar vie­na mig­do­mo­ji prie­mo­nė – gė­ri­mas iš kra­pų sėk­lų, iš­vir­tų “Ka­go­re” ar “Port­vei­ne”: 50 g sėk­lų vir­ti pu­sė­je lit­ro vy­no ant sil­pnos ug­nies. Prieš mie­gą iš­ger­ti 50-60 ml gė­ri­mo. Jei pa­bun­da­ma nak­tį, ir tik pa­ry­čiui pa­vyks­ta už­mig­ti, rei­kia pa­si­steng­ti anks­čiau ei­ti mie­go­ti. Iš va­ka­ro pa­si­dė­ti prie lo­vos džio­vin­tų ra­zi­nų, sly­vų. Pa­bu­dus ke­lias su­val­gy­ti, nes nak­tį sme­ge­ny­se su­ma­žė­ja gliu­ko­zės, dėl to ir pa­bun­da­ma. Be­si­skun­džian­tiems blo­gu mie­gu ga­li­ma pa­tar­ti se­ną mū­sų liau­dies prie­mo­nę – ki­taip pa­suk­ti lo­vą.

 

 

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *