Gy­dy­mas ju­de­siu sau­go nuo li­gų ir pa­de­da sveik­ti

 

Pa­cien­tai at­ran­da ki­ne­zi­te­ra­pi­ją – gy­dy­mą ju­de­siu. Vis dau­giau žmo­nių įsi­ti­ki­na, kad at­si­ties­ti po sun­kios li­gos pa­de­da ne tik pi­liu­lės ir in­jek­ci­jos. 80 proc. gy­dy­mo sėk­mės pri­klau­so nuo ki­ne­zi­te­ra­pi­jos.

Vy­tau­tas JATKAUSKAS

Ki­ne­zi­te­ra­peu­tai tei­gia, kad ju­dė­ji­mas ga­li pa­keis­ti bet ku­riuos vais­tus, bet jo­kie vais­tai ne­pa­keis ju­dė­ji­mo. Ju­dė­ji­mas kū­nui ne tik su­tei­kia stip­ry­bės, bet ga­li pa­dė­ti pa­lai­ky­ti ir su­stip­rin­ti svei­ka­tą. Ki­ne­zi­te­ra­pi­ja (graik. ki­ne­sis – ju­de­sys ir the­ra­pia – gy­dy­mas) – gy­dy­mas ju­de­siu ir fi­zi­niais pratimais – vie­na iš pa­grin­di­nių re­a­bi­li­ta­ci­jos ir svei­ka­tos grą­ži­ni­mo prie­mo­nių. Pa­grin­di­nis gy­do­ma­sis veiks­nys – na­tū­ra­li bio­lo­gi­nė or­ga­niz­mo ju­dė­ji­mo funk­ci­ja.

 

 

„Ki­ne­zi­te­ra­pi­ja ne­tu­ri ša­lu­ti­nio po­vei­kio. Tai – na­tū­ra­lios funk­ci­jos, ku­rios pa­de­da su­grą­žin­ti li­go­niui jo ju­dė­ji­mą ir ap­sau­go­ti nuo kom­pli­ka­ci­jų“, – tvir­ti­no ki­ne­zi­te­ra­peu­tė.

 







„Fi­zi­niai pra­ti­mai tie­sio­giai vei­kia rau­me­nis, raiš­čius, są­na­rius, or­ga­nus ir jų sis­te­mas, tarp jų – ir cen­tri­nę, ve­ge­ta­ci­nę, hu­mo­ra­li­nę ner­vų sis­te­mą. Ju­de­sys pa­de­da ne tik sveik­ti, bet ir iš­veng­ti li­gų“, – ti­ki­no Pa­lan­gos po­il­sio na­mų „Bal­ti­ja“ Re­a­bi­li­ta­ci­jos cen­tro ki­ne­zi­te­ra­peu­tė – mankš­tos spe­cia­lis­tė Re­gi­na Bal­čiū­nie­nė.

Tai­ko­mas dau­ge­liui li­gų gy­dy­ti

Ki­ne­zi­te­ra­pi­ja yra vie­na svar­biau­sių re­a­bi­li­ta­ci­nio gy­dy­mo da­lių, ji vei­kia vi­sas or­ga­niz­mo funk­ci­jas, to­dėl šį gy­dy­mo bū­dą ga­li­ma tai­ky­ti be­veik vi­sų li­gų at­ve­jais. Ki­ne­zi­te­ra­pi­ja ski­ria­ma vi­siems pa­cien­tams, ser­gan­tiems ju­dė­ji­mo apa­ra­to, taip pat kar­dio­lo­gi­nė­mis, on­ko­lo­gi­nė­mis, gi­ne­ko­lo­gi­nė­mis bei neu­ro­lo­gi­nė­mis li­go­mis.

Ki­ne­zi­te­ra­pi­ja ski­ria­ma vi­sam gy­dy­mo­si lai­ko­tar­piui. R. Bal­čiū­nie­nės tei­gi­mu, pa­grin­di­niai gy­dy­mo ju­de­siu už­da­vi­niai yra pa­lai­ky­ti nor­ma­lias or­ga­niz­mo fi­zio­lo­gi­nes funk­ci­jas bei at­sta­ty­ti ir nor­ma­li­zuo­ti pa­kenk­tąsias. Gy­dy­mas fi­zi­niais veiks­niais efek­ty­vus įvai­rių kom­pli­ka­ci­jų pro­fi­lak­ti­kai bei re­ge­ne­ra­ci­niam pro­ce­sui or­ga­niz­me ska­tin­ti.

Vai­kams ki­ne­zi­te­ra­pi­ja tai­ko­ma netaisyklingos lai­ky­se­nos ko­rek­ci­jai, kvė­pa­vi­mo li­gų, trau­mų, įgim­tų šir­dies li­gų at­ve­jais.

Gy­do­ma ir pra­ti­mais, ir ma­sa­žais

Pa­grin­di­nė ki­ne­zi­te­ra­pi­jos prie­mo­nė – fi­zi­niai pra­ti­mai. Tai ga­li bū­ti ry­ti­nė hi­gie­ni­nė, gy­do­mo­ji gim­nas­ti­ka, do­zuo­tas ėji­mas ar kt. Gim­nas­ti­kos pra­ti­mai nau­do­ja­mi esant ju­dė­ji­mo apa­ra­to pa­ki­ti­mams bei gy­dant li­go­nius, ser­gan­čius kvė­pa­vi­mo sis­te­mos li­go­mis.

Gy­dy­mu va­di­na­ma ko­re­guo­jan­čioji pa­dė­ti­s, kai žmo­gus tam tik­ram lai­kui pa­gul­do­mas ar­ba pa­sta­to­mas į tam tik­rą pa­dė­tį. Tai – pa­sy­vus ki­ne­zi­te­ra­pi­jos me­to­das, tai­ky­ti­nas sun­kiems li­go­niams.

Ma­sa­žas – ki­ta pla­čiai tai­ko­ma ki­ne­zi­te­ra­pi­jos rū­šis svei­ka­tai stip­rin­ti, dar­bin­gu­mui, psi­chi­nėms ir fi­zi­nėms žmo­gaus jė­goms grą­žin­ti.

Vi­sų ki­ne­zi­te­ra­pi­jos prie­mo­nių tiks­las – po li­gų ar pa­tir­tų trau­mų kuo grei­čiau su­grą­žin­ti žmo­gų į ak­ty­vų gy­ve­ni­mą, su­stip­rin­ti jį, pa­ge­rin­ti sa­vi­jau­tą.

Ne­tu­ri ša­lu­ti­nio po­vei­kio

Gy­dy­to­jai tei­gia, kad ki­ne­zi­te­ra­pi­jos pro­ce­dū­ros la­bai nau­din­gos ir pro­fi­lak­ti­kai, sie­kiant iš­veng­ti svei­ka­tos su­tri­ki­mų, ne­ga­lios, stip­ri­nant fi­zi­nę būk­lę.

Nuo­lat mankš­ti­nan­tis, ga­li­ma pa­veik­ti bei at­sta­ty­ti pa­žeis­tas funk­ci­nes sis­te­mas ir or­ga­nus. Re­gu­lia­ri do­zuo­ta fi­zi­nė veik­la vys­to, ge­ri­na, at­sta­to ir iš­lai­ko kū­no lanks­tu­mą, jud­ru­mą, ko­or­di­na­ci­ją, jė­gą, iš­tver­mę, pa­de­da or­ga­niz­mui adap­tuo­tis prie di­des­nių fi­zi­nių krū­vių.

Re­gi­nos Bal­čiū­nie­nės tei­gi­mu, tai yra ge­ra pro­fi­lak­ti­nė prie­mo­nė sau­gan­tis šir­dies ir krau­ja­gys­lių, taip pat kvė­pa­vi­mo li­gų.

 

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *