Gry­bų stik­lai­ny­je ga­li tū­no­ti klas­tin­gas nuo­das

 

Gry­bų se­zo­nas jau ei­na į pa­bai­gą, ta­čiau mėgs­tan­tys šiuos gar­du­my­nus dar trau­kia į miš­kus ieš­ko­ti ža­liuo­kių. Sa­vo va­lan­dos lau­kia ir pa­ruoš­tos gry­bų at­sar­gos žie­mai. Nors me­di­kai įspė­ja, ko­kių gry­bų ne­rink­ti, žmo­nės ap­si­nuo­di­ji­mų ne­iš­ven­gia.

Jo­li­ta ŽURAUSKIENĖ

„Sta­tis­ti­niais duo­me­ni­mis per me­tus gry­bais ap­si­nuo­di­ja per du šim­tai žmo­nių. Me­di­kai žmo­nėms pa­gal­bą su­tei­kia ne tik anks­ty­vą pa­va­sa­rį, ru­de­nį, bet ir prieš Ka­lė­das, kai val­go­mi žie­mai pa­ruoš­ti gry­bai“, – sa­kė Vil­niaus ap­si­nuo­di­ji­mų kon­tro­lės ir in­for­ma­ci­jos biu­ro ve­dė­ja Ra­mu­nė Rut­kaus­kai­tė.

 







Daž­nai ap­si­nuo­di­ja­ma pa­čiais pa­vo­jin­giau­siais gry­bais – žals­vą­ja bei blyš­ki­ą­ja mus­mi­re. Net vie­na­me gry­be esan­tis nu­odo ama­tok­si­no kie­kis ga­li bū­ti mir­ti­nas. Šio nu­odo sa­vy­bės ne­žūs­ta ver­dant, ke­pant, sū­dant, kon­ser­vuo­jant, džio­vi­nant. Ap­si­nuo­di­ję žals­vą­ja ar blyš­ki­ą­ja mus­mi­rė­mis, pir­mą die­ną žmo­nės nie­kuo ne­si­skun­džia, an­trą ima kan­kin­ti sil­pnu­mas, mie­guis­tu­mas, pra­si­de­da vė­mi­mas, pil­vo skaus­mai, vi­du­ria­vi­mas.

„Kuo sun­kes­nis ap­si­nuo­di­ji­mas, tuo vė­liau pa­si­reiš­kia jo po­žy­miai. Jei simp­to­mai pa­si­reiš­kia po 12-18 va­lan­dų, tai jau la­bai sun­kus ap­si­nuo­di­ji­mas. Ap­si­nuo­di­ji­mų ga­li­ma iš­veng­ti, jei pa­cien­tas lai­ku krei­pia­si į me­di­kus. Tik at­li­kus krau­jo ty­ri­mus, ga­li­ma nu­sta­ty­ti ke­pe­nų pa­žei­di­mo po­žy­mius“, – pa­brė­žė Vil­niaus ap­si­nuo­di­ji­mų kon­tro­lės ir in­for­ma­ci­jos biu­ro ve­dė­ja.

Jei pa­cien­tas lai­ku ne­si­krei­pia į me­di­kus, ket­vir­tą die­ną pa­žei­džia­mi vi­daus or­ga­nai, vė­liau dėl su­tri­ku­sios me­džia­gų apy­kai­tos pa­žei­džia­mos gal­vos sme­ge­nys, su­trin­ka są­mo­nė, ga­li iš­tik­ti ko­ma ir mir­tis. Ap­si­nuo­di­ji­mo ki­tais nuo­din­gais gry­bais po­žy­miai – pa­na­šūs, ski­ria­si tik lai­kas nuo gry­bų su­val­gy­mo iki pir­mų­jų po­žy­mių pa­si­reiš­ki­mo. Pri­me­na­ma, jog ga­li­ma ap­si­nuo­dy­ti ir ne­tin­ka­mai pa­ruoš­tais kon­ser­vuo­tais gry­bais, ku­rie su­ke­lia bo­tu­liz­mą. Kon­ser­vuo­tų gry­bų kąs­nis ga­li bū­ti mir­ti­nas.

Gry­bai – sun­kiai virš­ki­na­mas mais­tas, to­dėl vai­kams, pa­gy­ve­nu­siems žmo­nėms ir tiems, ku­rie tu­ri virš­ki­na­mo­jo trak­to li­gų, gry­bų pa­ta­ria­ma ne­val­gy­ti. Svei­kiems žmo­nėms ne­re­ko­men­duo­ja­ma val­gy­ti gry­bų di­de­liais kie­kiais, ne­pa­ta­ria­ma jų val­gy­ti ir vė­lai va­ka­re.

No­rin­tie­ji gau­ti in­for­ma­ci­ją apie ap­si­nuo­di­ji­mus ar ne­ži­nan­tie­ji, kaip su­teik­ti ar­ti­ma­jam pir­mą­ją pa­gal­bą, ga­li pa­skam­bin­ti į Ap­si­nuo­di­ji­mų kon­tro­lės ir in­for­ma­ci­jos biu­rą. In­for­ma­ci­ja tei­kia­ma te­le­fo­nu: (8-5) 2362052.

 

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *