Glau­ko­ma – klas­tin­ga li­ga

 

Šiuo me­tu nuo glau­ko­mos pa­sau­ly­je ken­čia 65 mi­li­jo­nai žmo­nių. Uk­mer­gės ra­jo­ne šia li­ga ser­ga per 400 as­me­nų. Pa­sau­lio svei­ka­tos ap­sau­gos or­ga­ni­za­ci­ja prog­no­zuo­ja, kad 2020 me­tais šis skai­čius iš­augs iki 80 mln. Apie de­šim­ta­da­lis šių li­go­nių ga­li ne­tek­ti re­gė­ji­mo. Tik kva­li­fi­kuo­tai švie­čiant vi­suo­me­nę ga­li­ma siek­ti, kad ak­lu­mo dėl glau­ko­mos diag­no­zių ne­dau­gė­tų.

Jo­li­ta ŽURAUSKIENĖ

“Pfi­zer” me­di­ci­nos at­sto­vė Gin­ta­rė Mic­ke­vi­čie­nė sa­ko, kad glau­ko­ma – ty­li ir klas­tin­ga li­ga, ga­lin­ti su­kel­ti ne­grįž­ta­mą ak­lu­mą. Pa­pras­tai ji nu­sta­to­ma ra­dus pa­di­dėjusį akies spau­di­mą. To­kiu at­ve­ju bū­ti­na iš­si­tir­ti tam, kad bū­tų pa­tvir­tin­ta ar­ba pa­neig­ta glau­ko­mos diag­no­zė.

 

 

Išvengti aklumo padės visuomenės švietimas ir profilaktinis akių tikrinimas.
Gedimino Nemunaičio nuotr.

 







„Ge­rai, kad akies spau­di­mą ne­sun­ku iš­ma­tuo­ti spe­cia­liu prie­tai­su: daž­niau­siai tai at­lie­ka akių, re­čiau – šei­mos gy­dy­to­jas. To­dėl anks­ti nu­sta­ty­ti glau­ko­mą nė­ra la­bai su­dė­tin­ga – rei­kia tik žmo­gaus no­ro kreip­tis į gy­dy­to­ją ir pro­fi­lak­tiš­kai pa­si­ma­tuo­ti akies spau­di­mą, pa­si­tik­rin­ti akis. Ta­čiau ne­ma­žai ser­gan­čių­jų dėl glau­ko­mos į gy­dy­to­jus iš vi­so ne­si­krei­pia ar­ba krei­pia­si pa­vė­luo­tai“, – sa­ko G. Mic­ke­vi­čie­nė.

Pa­šne­ko­vė pa­brė­žia, kaip svar­bu in­for­muo­ti vi­suo­me­nę apie glau­ko­mą bei pa­ska­tin­ti žmo­nes pro­fi­lak­tiš­kai tik­rin­tis akis. Anks­ty­va li­gos diag­no­zė ir lai­ku pra­dė­tas gy­dy­mas, tei­sin­go gy­dy­mo re­ži­mo lai­ky­ma­sis už­tik­ri­na sėk­min­gą li­gos kon­tro­lę ir glau­ko­mos pro­gre­sa­vi­mo su­stab­dy­mą. Taip iš­sau­go­mos re­gos funk­ci­jos vi­sam li­ku­siam gy­ve­ni­mui.

„Glau­ko­mos gy­dy­mas – ko­man­di­nis gy­dy­to­jo ir pa­cien­to dar­bas. Nors gy­dy­to­jo už­duo­tis – iš­tir­ti pa­cien­tą, diag­no­zuo­ti li­gą, pa­skir­ti tin­ka­mą gy­dy­mą, pa­cien­to vaid­muo gy­dy­mo pro­ce­se taip pat la­bai sva­rus. Diag­no­za­vus li­gą bū­ti­nas tin­ka­mas gy­dy­mo re­ži­mas“, – sa­kė “Pfi­zer” me­di­ci­nos at­sto­vė.

Pa­sau­li­nės glau­ko­mos aso­cia­ci­jos ini­cia­ty­va kas­met ko­vo mė­ne­sį mi­ni­ma glau­ko­mos die­na. Šią die­ną pra­ėju­sį mė­ne­sį pa­mi­nė­jo ir uk­mer­giš­kiai. Ren­gi­nį or­ga­ni­za­vo Rau­do­nojo Kry­žiaus drau­gi­jos Uk­mer­gės ko­mi­te­to pir­mi­nin­kė Van­da Pie­ši­nie­nė.

Ren­gi­nio da­ly­viai bu­vo su­pa­žin­din­ti su glau­ko­mos prie­žas­ti­mis, li­gos pro­gre­sa­vi­mo me­cha­niz­mu, diag­nos­ti­kos ga­li­my­bė­mis Lie­tu­vo­je. Ypač ak­cen­tuo­ta aki­spū­džio ma­ta­vi­mo svar­ba.

 

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *