Prieš Miesto šventę Ukmergė pasipuošė gėlėmis

Ar­tė­jant šį šeš­ta­die­nį vyk­sian­čiai Mies­to šven­tei Uk­mer­gė­je bir­bė ve­jap­jo­vės, triū­sė gė­ly­nų tvar­ky­to­jai, gy­vat­vo­rių kar­py­to­jai, da­žy­to­jai. Nie­ko nuo­sta­baus – juk mies­to gim­ta­die­nis bū­na kar­tą me­tuo­se, o į jį su­si­ren­ka šim­tai sve­čių. 

Gėlės Ukmergėje

 Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Šią sa­vai­tę Uk­mer­gės cen­tre vy­ko gė­lių so­di­ni­mo dar­bai.


Di­džiau­sia šių­me­tė ap­žel­di­ni­mo nau­jo­vė – prie­šais sa­vi­val­dy­bę šią sa­vai­tę įreng­tas nau­jas di­džiu­lis gė­ly­nas. Jis ap­so­din­tas ver­sli­nin­kų pa­do­va­no­to­mis be­go­ni­jo­mis.

Prie­šais cen­tri­nį įė­ji­mą į Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bę esan­ti klom­ba daug me­tų bu­vo už­sė­ta ve­ja. Gė­lės žy­dė­da­vo tik vie­no­je siau­ro­je juos­te­lė­je. Klom­bo­je ve­šė­jo du ne­ma­ži uo­siai. Ne­se­niai nu­tar­ta me­džius nu­pjau­ti, o at­si­ra­du­sią erd­vę ap­žel­din­ti va­sa­ri­nė­mis gė­lė­mis.

Mies­to šven­tės pro­ga jų pa­do­va­no­jo Bar­bo­riš­kių kai­me gė­li­nin­kys­tės ūkį tu­rin­tys ver­sli­nin­kai Vio­le­ta ir Ri­man­tas Oli­se­vi­čiai. Jie at­ga­be­no dau­giau nei 1500 rau­do­nų ir bal­tų gum­bi­nių be­go­ni­jų. Do­va­nos ver­tės ne­įvar­di­no, ta­čiau aki­vaiz­du, kad su­ma sie­kia ne vie­ną tūks­tan­tį eu­rų.

Sa­vi­val­dy­bė­je už pa­šal­pas dir­ban­tys uk­mer­giš­kiai ve­ją su­ka­sė ir iš­rin­ko ve­lė­ną. Be to, kad be­go­ni­jos gau­siai žy­dė­tų, te­ko at­vež­ti juo­dže­mio.

Pir­ma­die­nio va­ka­rą do­va­no­to­sios be­go­ni­jos bu­vo pa­so­din­tos. Jos aikš­tę puoš iki pat ru­dens šal­nų.

Mies­to se­niū­nė Zi­ta Pe­čiu­lie­nė pa­sa­ko­jo, kad prie gė­ly­no dar­buo­ta­si be­veik sa­vai­tę. Jį at­ei­ty­je se­niū­ni­ja grei­čiau­siai ir pri­žiū­rės.

Sta­to gė­li­nes

Ar­tė­jant Mies­to šven­tei Uk­mer­gė­je ap­žel­di­na­mi ir ki­ti gė­ly­nai.

Mū­sų mies­to prie­žiū­ra pa­gal su­tar­tį rū­pi­na­si UAB „Uk­mer­gės pa­slau­ga“. Tarp įmo­nei pri­skir­tų dar­bų – ir gė­ly­nų prie­žiū­ra. Šio­je veik­lo­je pa­slau­gos su­bran­go­vai – ūki­nin­kai Gar­liaus­kai.

„Uk­mer­gės pa­slau­gos“ di­rek­to­rius Vy­tau­tas Ma­siu­kas pa­sa­ko­jo, kad va­sa­ros me­tu prie kul­tū­ros cen­tro sta­to­mos gė­li­nės šie­met ap­so­din­tos spri­gė­mis. Per­nai bu­vo pa­rink­ti ke­lių rū­šių au­ga­lai.

Di­rek­to­rius pa­sa­ko­jo, jog gė­li­nes vi­sa­da sku­ba­ma pa­sta­ty­ti iki Mies­to šven­tės. Tie­sa, tai ne vi­sai tei­sin­ga: esą reik­tų to­kias, le­pes­nes, gė­les į at­vi­rą grun­tą so­din­ti bir­že­lį, kai tem­pe­ra­tū­ra nak­ti­mis lai­ko­si apie 12 laips­nių ši­lu­mos. Esant že­mes­nei tem­pe­ra­tū­rai gė­lės pra­ran­da iš­vaiz­dą, skurs­ta…

„Uk­mer­gės pa­slau­ga“, kaip ir anks­tes­niais me­tais, ap­žel­dins gė­ly­nus prie paš­to, Vė­liav­ne­šių pa­min­klo, Švč. Tre­jy­bės baž­ny­čios, Vie­nuo­ly­no gat­vė­je, Vilniaus–Vytauto gat­vių kam­pe, Vy­tau­to gat­vė­je prie pa­min­klo šei­mai. Gė­ly­nuo­se pri­žiū­ri­mi dau­gia­me­čiai žel­di­niai, so­di­na­mi ka­nai bei va­sa­ri­nės gė­lės – be­go­ni­jos, lo­be­li­jos, lo­bu­la­ri­jos, ži­lės.

Nu­svi­ro pe­lar­go­ni­jos

Jau ke­lio­li­ka me­tų gy­vuo­ja tra­di­ci­ja gė­lė­mis pa­puoš­ti ir mies­to sa­vi­val­dy­bės bei gre­ti­mus pa­sta­tus. Lo­ve­liuo­se kiek­vie­ną va­sa­rą čia žy­di pe­lar­go­ni­jos

Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Ben­dro­jo sky­riaus ūki­nio ap­tar­na­vi­mo tar­ny­bos ve­dė­ja Auk­sė Pus­vaš­kie­nė pa­sa­ko­jo, kad ši gra­ži tra­di­ci­ja at­si­ra­do, kuo­met ra­jo­nui va­do­va­vo a. a. Ja­ni­na Aks­ti­na­vi­čie­nė. Nuo ta­da sky­riaus ve­dė­ja kas­met pa­si­rū­pi­na pe­lar­go­ni­jo­mis. Sa­ko, kad jas do­va­no­ja rė­mė­jai, o au­ga­lus pri­žiū­ri tie, ku­rių lan­gus gė­lės puo­šia.

Lo­ve­liai jau pa­ka­bin­ti prie sa­vi­val­dy­bės, Uk­mer­gės kraš­to­ty­ros mu­zie­jaus, Šiau­lių ban­ko, sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus. Iš vi­so – apie 30 lo­ve­lių.

Sku­ba tvar­ky­tis

Uk­mer­gės mies­to se­niū­nė Zi­ta Pe­čiu­lie­nė pa­sa­ko­jo, kad ar­tė­jant mies­to šven­tei sku­ba­ma ir ap­si­šie­nau­ti, kas­met da­žo­mi til­tų tu­rėk­lai.

Šią sa­vai­tę di­džiau­sios dar­bi­nin­kų pa­jė­gos telk­tos gė­ly­nų prie­žiū­rai ir šie­na­vi­mui. Vie­šų­jų erd­vių plo­tai skai­čiuo­ja­mi hek­ta­rais – tai te­ri­to­ri­ja prie įva­žia­vi­mo į mies­tą nuo Kau­no pu­sės, pa­lei Šven­tą­ją esan­tis dvi­ra­čių  ta­kas, Sva­jo­nių par­kas, Pi­lia­kal­nio pa­pė­dė bei ki­tos te­ri­to­ri­jos. Jas įvei­kus su pjo­vi­mo tech­ni­ka ke­ti­na­ma kraus­ty­tis į dau­gia­bu­čių te­ri­to­ri­jas.

Se­niū­ni­ja tu­rės rū­pes­čio ir šeš­ta­die­nį – per Mies­to šven­tę. Rū­pin­sis šiukš­lių kon­tei­ne­riais, o va­ka­re ir anks­ti ry­te drau­ge su šla­vė­jais va­duos mies­tą nuo šiukš­lių.

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *