Mokinių pasiekimus vertins kruopščiau

Tra­di­ciš­kai moks­lo me­tų pa­bai­go­je už ne­ei­li­nius ga­bu­mus pa­ger­bia­mi ra­jo­no moks­lei­viai. Juos pi­ni­gi­niais pri­zais re­mia ir ska­ti­na Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ga­bių vai­kų ir jau­ni­mo rė­mi­mo fon­das. Ta­čiau jo nuo­sta­tus ža­da­ma keis­ti, ak­cen­tuo­jant tik ypa­tin­giau­sius lai­mė­ji­mus.

Ukmergės mokiniai

 Au­to­rės nuotr. Ap­do­va­no­ji­muo­se – mo­ki­niai, jų ar­ti­mie­ji, mo­ky­to­jai.


Aukš­tas vie­tas re­gio­ni­niuo­se, res­pub­li­ki­niuo­se, tarp­tau­ti­niuo­se kon­kur­suo­se, olim­pia­do­se, spor­to var­žy­bo­se už­ėmę uk­mer­giš­kiai no­mi­nuo­ja­mi pi­ni­gi­nė­mis pre­mi­jo­mis. Pa­sak sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus vyr. spe­cia­lis­tės Ire­nos Lu­ko­še­vi­čie­nės, no­mi­na­ci­jų šį­syk – itin daug – 101. Tai – pui­kių re­zul­ta­tų aka­de­mi­nė­je, me­ni­nė­je, tech­ni­nė­je ir spor­ti­nė­je veik­lo­je pa­sie­kę vai­kai ir jau­ni­mas iki 25 m. bei ko­man­dos.

Ap­do­va­no­ji­mams skir­ta 7904 eu­rai. Spe­cia­lis­tė var­di­ja Me­no mo­kyk­los, Spor­to cen­tro auk­lė­ti­nius, jo bei Vi­diš­kių fut­bo­lo ko­man­das, sam­bo im­ty­ni­nin­kus – jų tarp ap­do­va­no­tų­jų kas­met bū­na dau­giau­sia.

Duks­ty­nos pa­grin­di­nės mo­kyk­los ko­man­da par­ve­žė an­trą vie­tą iš Ute­no­je vy­ku­sių mo­ki­nių ma­te­ma­ti­kos var­žy­tu­vių, skir­tų aka­de­mi­ko Vy­tau­to Sta­tu­le­vi­čiaus tau­rei lai­mė­ti. An­ta­no Sme­to­nos gim­na­zi­jos tre­čiak­la­sis To­mas Dau­jo­tas lai­mė­jo tre­čią vie­tą ša­lies mo­ki­nių is­to­ri­jos olim­pia­do­je. Duks­ty­nos mo­kyk­los penk­to­kas Er­nes­tas Pu­čins­kas – pir­mą tarp­tau­ti­nia­me ma­te­ma­ti­kos kon­kur­se „Ken­gū­ra“.

Ne­ma­žai uk­mer­giš­kių nu­ga­lė­to­jais pa­skelb­ti na­cio­na­li­nia­me vaiz­duo­ja­mų­jų me­nų pro­jek­te-kon­kur­se „UBUNTU – aš esu, nes esi tu“. Tai Lie­tu­vos na­cio­na­li­nės UNESCO ko­mi­si­jos glo­bo­ja­mas kon­kur­sas, skir­tas Af­ri­kos ša­lių kul­tū­rų įvai­ro­vei. Da­ly­viai kū­rė pie­ši­nius, ins­ta­lia­ci­jas, fo­to­gra­fi­jas, fil­mus. Kas­met aukš­tai įver­ti­na­mi ir na­cio­na­li­nia­me mo­ki­nių kon­kur­se „Lie­tu­vos ko­vų už lais­vę ir ne­tek­čių is­to­ri­ja“, ku­rį or­ga­ni­zuo­ja Lie­tu­vos gy­ven­to­jų ge­no­ci­do ir re­zis­ten­ci­jos ty­ri­mo cen­tras, Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­ja.

Ma­žiau­sia no­mi­nan­tui skir­ta su­ma – 19 eu­rų, di­džiau­sia – 152 eu­rai. Tai, anot I. Lu­ko­še­vi­čie­nės, pri­klau­so nuo pa­siek­tų re­zul­ta­tų, lai­mė­ji­mo svar­bos. Pi­ni­gai per­ve­da­mi į as­me­ni­nes vai­kų są­skai­tas. Jas ati­da­ry­ti rei­ka­lin­gi tė­vų lei­di­mai.

Ap­do­va­no­ji­mams iš sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to skir­ta 4924 eu­rai. Li­ku­sios – rė­mė­jų lė­šos. Vi­sus aš­tuo­ne­rius ga­bių vai­kų ir jau­ni­mo rė­mi­mo fon­do gy­va­vi­mo me­tus jį re­mia „Lik­me­rė“. „Uk­mer­gės duo­na“ į jo są­skai­tą kas mė­ne­sį per­ve­da tam tik­rą pro­cen­tą nuo „Vals­tie­čių duo­nos“ par­da­vi­mo. Tarp rė­mė­jų šie­met – UAB Uk­mer­gės pra­mo­nės par­kas ir UAB „KDS gru­pė“.

„Ti­ki­mės, kad rė­mė­jai ne­su­stos, nes dar ir šim­tu­ki­nin­kų lau­kiam“, – sa­ko pa­šne­ko­vė. Mat pa­gal fon­do nuo­sta­tus re­mia­mi ir vals­ty­bi­nių bran­dos eg­za­mi­nų me­tu ga­vu­sie­ji šim­to ba­lų įver­ti­ni­mus.

Fon­do, ku­riam pir­mi­nin­kau­ja sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius, nuo­sta­tai pa­tvir­tin­ti 2012 m. „No­rė­tų­si juos kiek pa­keis­ti, at­si­žvel­giant į ga­li­my­bę pre­mi­jas skir­ti už itin ver­tus dė­me­sio, iš­skir­ti­nius pa­sie­ki­mus. Bū­na – at­ei­na tė­ve­liai tei­rau­tis, ar jų vai­ką ga­li­ma ap­do­va­no­ti už vie­ną ar ki­tą kon­kur­są. Bet dėl pre­mi­jų tu­ri kreip­tis ug­dy­mo įstai­gos, ne­vy­riau­sy­bi­nės or­ga­ni­za­ci­jos, to­kios kaip, pa­vyz­džiui, spor­to klu­bas „Vil­kas“, – aiš­ki­no spe­cia­lis­tė.

Pa­si­kei­tus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bai, bu­vo pa­tvir­tin­ta nau­ja fon­do ko­mi­si­ja. „Ru­de­nį rei­kės per­žiū­rė­ti fon­do nuo­sta­tus, pa­teik­ti vi­suo­me­nės ver­ti­ni­mui ir siū­ly­ti tvir­tin­ti ta­ry­bai“, – sa­kė ji.

Nuo fon­do veik­los pra­džios pi­ni­gi­nė­mis pre­mi­jo­mis ap­do­va­no­ta dau­giau kaip 1050 vai­kų ir jau­nuo­lių, 75 abi­tu­rien­tai, pa­rem­ti 8 stu­den­tai, bai­gę mū­sų mo­kyk­las. Skir­ti so­cia­li­nę pa­ra­mą stu­den­tui, įver­ti­nus jo šei­mos ma­te­ria­li­nę pa­dė­tį ir mo­ky­mo­si re­zul­ta­tus, lei­džia fon­do nuo­sta­tai. Vie­nam ant­ra­kur­siui iš so­cia­liai rem­ti­nos šei­mos ji skir­ta ir da­bar.

Ga­bių vai­kų ir jau­ni­mo rė­mi­mo fon­do pre­mi­jos li­gi šiol bu­vo da­li­ja­mos du­kart per me­tus – prieš Ka­lė­das ir bai­gian­tis moks­lo me­tams. Dar ne­aiš­ku, ar ši tvar­ka liks to­kia pa­ti, pa­si­kei­tus fon­do nuo­sta­tams.

Mo­ki­niai pa­gerb­ti, jų tė­ve­liams ir pe­da­go­gams dė­ko­ta tre­čia­die­nį Me­no mo­kyk­lo­je vy­ku­sia­me ap­do­va­no­ji­mų ren­gi­ny­je. Jo da­ly­vius pa­svei­ki­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Sta­sys Jac­kū­nas, Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­ja Da­lė Ste­po­na­vi­čie­nė, fon­dą re­mian­čių įmo­nių va­do­vai.

Ren­gi­nio me­tu skam­bė­jo Gied­rės Če­pur­nai­tės, Emi­li­jos Sa­mu­sio­vai­tės ir Ha­rol­do Lium­pa­ro – šių­me­čio kon­kur­so „Lie­tu­vos ko­vų už lais­vę ir ne­tek­čių is­to­ri­ja“ – lau­re­a­tų dai­na „Su­die“. Šis moks­lei­vių su­kur­tas dai­nuo­ja­mo­sios po­ezi­jos kū­ri­nys pa­gal par­ti­za­no Bal­čio ei­lė­raš­tį „Su­die“ kon­kur­se pel­nė pir­mą vie­tą. Mo­ki­niams kon­kur­sui pa­dė­jo pa­si­ruoš­ti Duks­ty­nos pa­grin­di­nės mo­kyk­los bib­lio­te­ki­nin­kė Vio­le­ta Mar­kaus­kie­nė.

Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

Daugiau nuotraukų – „Ukmergės žinių“ „Facebook“ paskyroje.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *