Su sąskaitomis – atgal į savivaldybę

Gy­ven­to­jai jau ga­vo vi­suo­ti­nės rin­klia­vos už šiukš­les są­skai­tas, ta­čiau ne­ma­žai žmo­nių ti­ki­na, kad jos ne­tei­sin­gos, o mo­kes­tis per di­de­lis. Sa­vi­val­dy­bės dar­buo­to­jai pri­me­na, kad apie de­kla­ra­ci­jos duo­me­nų pa­si­kei­ti­mą rei­kia in­for­muo­ti – taip ne­tiks­lu­mų bū­tų kur kas ma­žiau.

5 straipsnio nuotr.05-15

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergiškius piktina ne tik sąskaitos, bet ir netvarka.


 

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Mo­kes­čių ir eko­no­mi­nės ana­li­zės sky­riaus ve­dė­ja Zi­ta Mor­kū­nie­nė sa­ko, kad ga­vę są­skai­tas daž­niau­siai žmo­nės krei­pia­si į sky­rių, kai jiems iš­ky­la ne­aiš­ku­mų dėl per di­de­lės mo­kė­ji­mo su­mos.

Pa­vyz­džiui, kai ku­rie pra­ne­ši­muo­se ran­da įra­šy­tą sko­lą, nors, jų ma­ny­mu, sko­los ne­tu­rė­tų bū­ti.

Ne­re­tai pa­si­tai­kan­tis at­ve­jis, kai de­kla­ruo­ta dau­giau žmo­nių, ne­gu būs­te kar­tu gy­ve­na iš tik­rų­jų. Daž­niau­siai tai bū­na į už­sie­nį iš­vy­kę pa­vie­niai as­me­nys ar­ba net vi­sos šei­mos.

Vie­ti­nės rin­klia­vos są­skai­to­se pa­si­tai­ko pri­ra­šy­tų šei­mos na­rių, ku­rie šiuo me­tu kar­tu ne­gy­ve­na. Tai ga­li bū­ti ir stu­di­juo­ti į ki­tą mies­tą iš­vy­kę vai­kai.

Pa­sak ve­dė­jos, į sa­vi­val­dy­bę ne­ši­ni są­skai­to­mis at­ei­na pa­si­aiš­kin­ti dėl mo­kė­ji­mo už bui­ti­nes at­lie­kas ir tie, ku­riems įtrauk­tas ne­nau­do­ja­mas ne­kil­no­ja­ma­sis tur­tas, su­dub­liuo­ti duo­me­nys.

Bū­na, kad žmo­nės dir­ba ir gy­ve­na ki­ta­me mies­te, o so­dy­bo­je ar­ba bu­te ne­gy­ve­na­ma, ta­čiau rin­klia­va vis tiek už­krau­na­ma.

Jei­gu so­dy­ba tik­rai ne­gy­ve­na­ma, pa­tei­kus pa­žy­mą iš AB LESTO, kad elek­tros ener­gi­ja nė­ra nau­do­ja­ma, už ob­jek­tą rin­klia­va ne­skai­čiuo­ja­ma.

„Jei yra re­a­li ne­pri­emo­ka – ar­ba pa­tys pa­mir­šo su­mo­kė­ti už pra­ei­tus me­tus, ar­ba ne­ga­vo pra­ne­ši­mo, rei­kia kreip­tis į se­niū­ni­ją ar­ba į sky­rių. Taip yra nu­ma­ty­ta Vie­ti­nės rin­klia­vos už ko­mu­na­li­nių at­lie­kų tvar­ky­mą ad­mi­nist­ra­vi­mo tai­syk­lė­se“, – aiš­ki­na Z. Mor­kū­nie­nė.

Ga­li nu­tik­ti, kad są­skai­ta ap­mo­kė­ta, bet pi­ni­gai ne­pa­sie­kė ga­vė­jo. Ve­dė­ja vie­ną iš prie­žas­čių nu­ro­do tai, kad ne­tei­sin­gai at­lik­tas mo­kė­ji­mas. Pa­vyz­džiui, ne­tei­sin­gai nu­ro­dy­tas mo­kė­to­jo ko­das. Ar­ba pi­ni­gai „ke­ly­je“ –mo­kė­ji­mas at­lik­tas, bet įmo­kos dar ne­už­skai­ty­tos.

Z. Mor­kū­nie­nė pri­pa­žįs­ta, kad į sa­vi­val­dy­bę są­skai­to­mis ne­ši­ni at­ėję gy­ven­to­jai tik­rai nė­ra pa­ten­kin­ti ne­tiks­lu­mais, dėl ku­rių tu­ri gaiš­ti lai­ką. Daž­nai ma­no, kad dėl to kal­ti tik sa­vi­val­dy­bės spe­cia­lis­tai – ką nors ne­tei­sin­gai su­skai­čia­vo, pri­tai­ky­da­mi for­mu­lę, įtrau­kė per daug as­me­nų ar plo­to.

Ta­čiau Vie­ti­nės rin­klia­vos už ko­mu­na­li­nių at­lie­kų su­rin­ki­mą iš at­lie­kų tu­rė­to­jų ir at­lie­kų tvar­ky­mo nuo­sta­tuo­se nu­ma­ty­ta, kad mo­kė­to­jas yra at­sa­kin­gas už de­kla­ruo­tų duo­me­nų tei­sin­gu­mą. Jei­gu duo­me­nys ne­dek­la­ruo­ti, rin­klia­va skai­čiuo­ja­ma pa­gal duo­me­nų ba­zė­je tu­ri­mus duo­me­nis.

Ve­dė­ja ne­sle­pia, kad klai­dų pa­si­tai­ko – ga­li bū­ti ne­tiks­lios Ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to ir Gy­ven­to­jų re­gist­ro duo­me­nų ba­zės.

Ra­dus ne­tiks­lu­mų, ji pa­ta­ria kreip­tis į se­niū­ni­ją pa­gal gy­ve­na­mą­ją vie­tą ar­ba tur­to re­gist­ra­vi­mo vie­tą, de­kla­ruo­ti tei­sin­gus duo­me­nis. Tuo­met rin­klia­va per­skai­čiuo­ja­ma.

Vie­ti­nės rin­klia­vos nuo­sta­tuo­se nu­ma­ty­tos kai ku­rios leng­va­tos. Mo­kes­tis ne­tai­ko­mas ne­nau­do­ja­moms pa­tal­poms.

Rin­klia­va ma­ži­na­ma 50 pro­cen­tų mo­kė­to­jams, de­kla­ra­vu­siems gy­ve­na­mą­ją vie­tą so­dų ben­dri­jo­se, neur­ba­ni­zuo­to­se te­ri­to­ri­jo­se, ku­riems ša­lia jų val­dos nė­ra ga­li­my­bės pa­sta­ty­ti kon­tei­ne­rį ir jų būs­tai yra nu­to­lę nuo pa­grin­di­nio ke­lio dau­giau kaip 500 met­rų. To­kių gy­ven­to­jų są­ra­šus su­da­ro se­niū­nai.

Z. Mor­kū­nie­nė sa­ko, kad kom­pen­sa­ci­jos ma­žas pa­ja­mas gau­nan­čioms šei­moms ar ki­tos so­cia­li­nės leng­va­tos nė­ra nu­ma­ty­tos.

Su­mo­kė­ti pir­mą­jį įna­šą gy­ven­to­jai tu­ri iki ge­gu­žės 25, ant­rą­jį – iki bir­že­lio 25 die­nos. Ne­ga­vu­sie­ji pra­ne­ši­mų apie tai tu­ri in­for­muo­ti Mo­kes­čių ir eko­no­mi­nės ana­li­zės sky­riaus dar­buo­to­jus.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *