Siūlo didinti tarybos nario atlyginimą

Pastaruoju metu Ukmergės rajono tarybos nariai diskusijų objektu dažnai pasirenka tarybos veiklos reglamentą. Nemažai jo pakeitimų bus svarstoma ir šios savaitės tarybos posėdyje. Vienas jų – tarybos nario išmokos didinimas.

4 straipsnio nuotr.03-26

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Tarybos nario atlyginimas priklauso nuo dalyvavimo posėdžiuose.


 

Pastaruoju metu beveik kiekviename rajono tarybos posėdyje pasigirsta nuomonių, kad reikėtų peržiūrėti kai kuriuos reglamento punktus. Paskutinį kartą reglamentas redaguotas rudenį.

Neseniai gautas liberalcentristo Sigito Masiulionio pasiūlymas tarybos nario išmoką padidinti nuo 300 iki 500 litų.

Šios lėšos skiriamos pašto, telefono, kanceliarijos, transporto, interneto ryšio paslaugoms. Tarybos nariai turi atsiskaityti už savo išlaidas, pateikdami jas pateisinančius dokumentus – sąskaitas faktūras, kasos aparato kvitus, čekius.

Buvo sudaryta darbo grupė, kuri aptarė ne tik S. Masiulionio siūlymą, bet ir kitus punktus. Darbo grupės pirmininkas – rajono mero pavaduotojas Rolandas Janickas sako, kad darant pakeitimus atsižvelgiama į Vietos savivaldos įstatymo įpareigojimus, konsultuojamasi su Valstybės atstovu.

Naujajame reglamento variante siūloma kas mėnesį skirti kiekvienam tarybos nariui iki 500 litų – vadinamąją kanceliarinę išmoką. Iki šiol buvo skiriama 300 litų. Komitetų pirmininkams ketinama papildomai skirti 50 litų. Senajame reglamento variante nurodytas 100 litų priedas. Frakcijų seniūnų 50 litų priedas – nekeičiamas.

Kaip ir anksčiau, politikai turės pateikti ataskaitas už kiekvieną išleistą litą. Tik jų dažnumą siūloma retinti – pateikti dokumentus nebe kiekvieną, o kas tris mėnesius.

Tarybos nariai gauna ir kitą darbo užmokestį. Jis apskaičiuojamas pagal vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydį, atsižvelgiant į faktiškai dirbtą politiko laiką. Jo trukmė nurodoma tarybos, komitetų, komisijų, darbo grupių posėdžių, kuriuose dalyvavo tarybos nariai, suvestinėje.

Šio užmokesčio vidurkis per pastaruosius dvejus metus sukasi apie 100 litų.

Reglamente taip pat nurodoma, kad galima atsisakyti tarybos nario atlyginimo. Tokiu atveju reikia parašyti prašymą rajono merui, nurodant laikotarpį, už kurį pageidaujama atsisakyti atlyginimo.

Užmokesčio, kuris mokamas pagal faktiškai išdirbtą darbo laiką, šiuo metu yra atsisakę du tarybos nariai – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys Juozas Varžgalys  ir liberalcentristas S. Masiulionis.

Išmokos už kanceliarines išlaidas atsisakyti dar paprasčiau. Nereikia rašyti nė prašymo – paprasčiausiai užtenka nepristatyti išlaidas patvirtinančių dokumentų.

Nuo tarybos kadencijos pradžios iki šiol jomis nesinaudojo tik vienas tarybos narys – konservatorius Valdas Mikalajūnas.

Autorė: Ligita JUODVALKIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *