Po didinamuoju stiklu – paramos gavėjai

Nuo sau­sio pra­džios įsi­ga­lio­jo įsta­ty­mas, pa­gal ku­rį pi­ni­gi­nę pa­ra­mą gy­ven­to­jams sa­vi­val­dy­bės pri­va­lo skir­ti iš sa­vo biu­dže­to. So­cia­li­nės pa­ra­mos ga­vė­jai pa­jus dar di­des­nį tik­rin­to­jų dė­me­sį nei iki šiol. Val­di­nin­kai griež­ti­na pa­ra­mos sky­ri­mo tvar­ką ir ti­ki­si su­tau­py­ti 2 mi­li­jo­nus li­tų.

1 straipsnio nuotr.01-06

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Įsi­ga­lė­jus nau­ja­jai tvar­kai, so­cia­li­nės pa­ra­mos ga­vė­jų mi­nia tu­rė­tų su­ma­žė­ti.


 

Iki šiol pa­ra­ma bu­vo ski­ria­ma iš vals­ty­bės biu­dže­to – sa­vi­val­dy­bės tam tik­rą su­mą pi­ni­gų gau­da­vo kaip tiks­li­nę do­ta­ci­ją. Ne­pa­nau­do­tos lė­šos bū­da­vo grą­ži­na­mos į vals­ty­bės biu­dže­tą.

Nuo nau­jų me­tų ši tvar­ka pa­si­kei­tė. Pi­ni­gi­nės pa­ra­mos įsta­ty­me nu­ma­ty­ta, kad kiek­vie­na sa­vi­val­dy­bė pa­ra­mą gy­ven­to­jams tei­kia iš sa­vo biu­dže­to.

Šiuo me­tu Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės są­ra­šuo­se yra 3175 so­cia­li­nės pa­ra­mos ga­vė­jai. Ją gau­na 1744 šei­mos. Per­nai jiems bu­vo iš­mo­kė­ta be­veik 8 mi­li­jo­nai li­tų.

Tvar­ka griež­tė­ja

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus ve­dė­ja Val­do­nė Gi­nai­tie­nė sa­ko, kad įsi­ga­lio­jus įsta­ty­mui kiek­vie­na sa­vi­val­dy­bė tu­ri su­da­ry­ti ir pa­si­tvir­tin­ti tvar­ką, pa­gal ku­rią bus ski­ria­ma so­cia­li­nė pa­ra­ma.

Šiuo me­tu su­da­ry­ta dar­bo gru­pė yra pa­ren­gu­si tvar­kos ap­ra­šo pro­jek­tą. Jį dar tu­ri pa­tvir­tin­ti ra­jo­no ta­ry­ba.

Pi­ni­gi­nės so­cia­li­nės pa­ra­mos ne­pa­si­tu­rin­tiems gy­ven­to­jams tei­ki­mo Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė­je tvar­kos ap­ra­šo pro­jek­te nu­ma­ty­tos prie­mo­nės, lei­sian­čios griež­čiau kon­tro­liuo­ti pa­ra­mos ga­vė­jus.

Taip ti­ki­ma­si sa­vi­val­dy­bės biu­dže­tą ap­sau­go­ti nuo ne­są­ži­nin­gų pa­ra­mos pra­šy­to­jų ir per me­tus su­tau­py­ti apie 2 mi­li­jo­nus li­tų.

Pa­ra­mą kar­pys

Su­griež­tin­ta pa­ra­mos sky­ri­mo tvar­ka sko­li­nin­kams, ne­su­si­mo­kė­ju­siems sa­vi­val­dy­bei už so­cia­li­nio būs­to nu­omą ar­ba vi­suo­ti­nės rin­klia­vos už at­lie­kų tvar­ky­mą. Nuo šių me­tų pa­ra­mos sko­li­nin­kai ga­li ti­kė­tis tik pa­den­gę ne ma­žiau kaip 20 pro­cen­tų esa­mos sko­los.

V. Gi­nai­tie­nė sa­ko, kad kai ku­rios ap­lin­ki­nės sa­vi­val­dy­bės tu­rin­tie­siems sko­lų už šias pa­slau­gas pa­ra­mos iš vi­so ne­ski­ria.

Tvar­kos ap­ra­šo pro­jek­te yra nu­ma­ty­ta pa­ra­mą su­ma­žin­ti 50 pro­cen­tų šei­moms, ku­rių vai­kai glo­bo­ja­mi Uk­mer­gės vai­kų na­muo­se.

Vie­no ug­dy­ti­nio glo­ba vai­kų na­muo­se kai­nuo­ja 1650 li­tų per mė­ne­sį. Iš jų 520 li­tų mo­ka vals­ty­bė, o 1100 li­tų ski­ria­ma iš sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to. Ta­čiau tai tė­vams lig šiol ne­kliu­dė net ke­le­tą vai­kų į glo­bos na­mus ati­da­vus nau­do­tis mo­kes­čių mo­kė­to­jų pi­ni­gais.

Mi­ni­mu­mas – bū­ti­na są­ly­ga

Vie­nas iš punk­tų lie­čia pa­gal ver­slo liu­di­ji­mus dir­ban­čius pa­ra­mos ga­vė­jus. Jiems nu­sta­ty­tos mi­ni­ma­lios pa­ja­mos – jos ne­tu­ri bū­ti ma­žes­nės kaip mi­ni­ma­lus at­ly­gi­ni­mas.

Sa­vi­val­dy­bės spe­cia­lis­tų nuo­mo­ne, pa­gal ver­slo liu­di­ji­mą dir­ban­tis as­muo pra­šy­da­mas pa­ra­mos tu­ri nu­ro­dy­ti bent mi­ni­ma­lias pa­ja­mas. Prie­šin­gu at­ve­ju pa­ra­ma jam ne­bus ski­ria­ma.

„Jei jau žmo­gus už­si­i­ma in­di­vi­du­a­lia veik­la, tai ir tu­rė­tų bent mi­ni­mu­mą pa­ro­dy­ti. Ant­raip ky­la įta­ri­mų, kad pa­ja­mos sle­pia­mos. Ne kar­tą esa­me su­si­dū­rę su ne­lo­giš­kais skai­čiais – tu­ri žmo­gus ver­slo liu­di­ji­mą sta­ty­boms įsi­gi­jęs, o mi­ni­ma­lios al­gos ne­už­dir­ba“, – svars­to pa­šne­ko­vė.

Mat sa­vi­val­dy­bės dar­buo­to­jai iš prak­ti­kos ži­no, jog ne­re­tai pa­si­tai­ko, kai pra­šan­tie­ji pa­ra­mos pikt­nau­džiau­ja ja, sle­pia sa­vo ar ki­tų šei­mos na­rių pa­ja­mas.

Ana­li­zuo­ja kiek­vie­ną at­ve­jį

Pa­sak V. Gi­nai­tie­nės, pa­ra­mos ga­vė­jai bus ir to­liau tik­ri­na­mi. Kai­mo se­niū­ni­jo­se kiek­vie­ną pa­ra­mos at­ve­jį iš­ana­li­zuo­ja kiek­vie­no­je iš jų su­da­ry­ta So­cia­li­nių rei­ka­lų ko­mi­si­ja. Mies­to se­niū­ni­jo­je to­kia ko­mi­si­ja su­da­ry­ta prie Uk­mer­gės ne­sta­cio­na­rių so­cia­li­nių pa­slau­gų cen­tro.

Šie­met į pa­gal­bą ke­ti­na­ma pa­si­telk­ti dau­giau kai­mo ben­druo­me­nės na­rių, mo­kyk­lų, se­niū­ni­jų dar­buo­to­jų, se­niū­nai­čių.

Šių ko­mi­si­jų siū­ly­mai – pa­ta­ria­mo­jo po­bū­džio. Kad bū­tų iš­ven­gia­ma sub­jek­ty­vių ver­ti­ni­mų, juos dar kar­tą iš­ana­li­zuo­ja Sa­vi­val­dy­bės so­cia­li­nės pa­ra­mos sky­ri­mo ko­mi­si­ja.

V. Gi­nai­tie­nė sa­ko, kad su­lau­kia­ma ir gy­ven­to­jų skam­bu­čių, ku­riais in­for­muo­ja­ma apie pik­tnau­džiau­jan­čius pa­šal­pų ga­vė­jus. Sa­vi­val­dy­bės spe­cia­lis­tai re­a­guo­ja į vi­sus, net ir ano­ni­mi­nius, pra­ne­ši­mus. Lan­ko­ma­si pas pa­ra­mos ga­vė­jus, tik­ri­na­ma, ar ji yra mo­ka­ma tiks­lin­gai.

Ve­dė­ja pa­mi­nė­jo ir to­kius at­ve­jus, kai pa­ra­mos į sa­vi­val­dy­bę krei­pia­si po dar­bų už­sie­ny­je su­grį­žę as­me­nys: „Vos ne tą pa­čią die­ną le­kia į dar­bo bir­žą, už­si­re­gist­ruo­ja ir jau kaip be­dar­biai sku­ba į So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­rių. Juk, jei dir­bo už­sie­ny­je, pa­ja­mų tu­ri. Ki­ti ir ma­ši­nas, bu­tus per­ka, o pa­ra­mos vis tiek rei­ka­lau­ja.“

Į tal­kas – kas mė­ne­sį

Kai ku­rios sa­vi­val­dy­bės yra pa­skel­bu­sios ano­ni­mi­nį te­le­fo­no nu­me­rį, ku­riuo ra­gi­na­ma pra­neš­ti apie ga­li­mus pik­tnau­džia­vi­mo at­ve­jus, gau­nant so­cia­li­nes iš­mo­kas.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė ke­ti­na pa­sek­ti jų pa­vyz­džiu.

Tie pa­ra­mos ga­vė­jai, ku­rie pra­eis pro vi­są šį pa­tik­rų cen­zą, ne­iš­si­suks ir nuo nau­din­gų vi­suo­me­nei dar­bų. V. Gi­nai­tie­nė sa­ko, kad iki šiol šios tal­kos ne­bū­da­vo re­gu­lia­rios. Ta­čiau nuo šių me­tų gau­nan­tie­ji pi­ni­gi­nę pa­ra­mą bus kas mė­ne­sį nu­krei­pia­mi at­lik­ti vi­suo­me­nei nau­din­gų dar­bų.

Gau­nan­tie­siems iki 350 li­tų pa­ra­mą rei­kės dirb­ti 24, nuo 350 iki 700 li­tų – 32, dau­giau kaip 700 li­tų – 40 va­lan­dų kiek­vie­ną mė­ne­sį.

Pra­plės­tas ga­li­mų dar­bų už so­cia­li­nę pa­ra­mą są­ra­šas, bus la­biau krei­pia­mas dė­me­sys į as­mens iš­si­la­vi­ni­mą. Tal­ki­nin­kau­ti pa­ra­mos ga­vė­jai ga­lės ne tik mies­to tvar­ky­mo dar­buo­se, bet ir tei­kiant so­cia­li­nes pa­slau­gas, or­ga­ni­zuo­jant kul­tū­ri­nius ren­gi­nius.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *