Šiemet soduose – dvigubai mažiau obuolių

Il­go­kai nu­si­sto­vė­ję karš­čiai, įsi­su­kę į so­dus, ge­ro­kai su­ma­ži­no obuo­lių der­lių. Obe­lys su­no­ki­no dvi­gu­bai ma­žiau vai­sių nei per­nai. So­di­nin­kai skun­džia­si, kad nuo aukš­tos oro tem­pe­ra­tū­ros ir saus­ros vai­siai dar ne­su­no­kę nu­sto­jo aug­ti – jie džiū­vo ir trau­kė­si tie­siog ant ša­kų ar­ba kri­to že­mėn.

2014-08-14-1 straipsnio nuotr

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Dėl karš­čių so­di­nin­kai skun­džia­si ma­žes­niu der­liu­mi.


 

Pi­vo­ni­jos se­niū­ni­jo­je, Vais­gė­liš­kio vien­sė­dy­je, ūki­nin­kau­jan­tis Juo­zas Ku­lė­šius šių­me­čiu sa­vo so­do der­liu­mi ne­si­džiau­gia. Sa­ko, kad obuo­liai ma­ži ir ne­iš­vaiz­dūs. La­biau­siai dėl to kal­ti­na šiems vai­siams ne­pa­lan­kias oro są­ly­gas. Pa­va­sa­rį ne­ma­žai žie­dų pa­kan­do šal­nos, o vė­liau vais­me­džius kan­ki­no karš­ti orai.

Nu­ken­tė­jo ko­ky­bė

Anot jo, karš­čiai ir saus­ra tę­sė­si per il­gai ir so­duo­se sa­vo juo­dą dar­bą nu­dir­bo. La­biau­siai pa­ken­kė obuo­liams – šie vai­siai tie­siog nu­sto­jo aug­ti. Nu­ken­tė­jo ir obuo­lių ko­ky­bė – per va­sa­rą per­džiū­vę vai­siai ta­po ne­sul­tin­gi, ne to­kie ska­nūs, kaip nok­da­mi nor­ma­lio­mis są­ly­go­mis.

Ma­žiau nu­ken­tė­jo J. Ku­lė­šiaus so­de au­gan­čios sly­vos – nors jos ma­žes­nės nei įpras­tai, ta­čiau, pa­sak so­di­nin­ko, la­bai ska­nios, sal­džios.

J. Ku­lė­šius sa­ko, kad so­di­nin­kai nuo gam­tos už­gai­dų ypač pri­klau­so­mi. Juk so­das – ne dar­žas, per saus­rą jo ne­pri­lais­ty­si. Nu­ken­čia ne tik vai­siai, bet ir pa­tiems vais­me­džiams ne į nau­dą – jau vi­du­ry va­sa­ros obe­lų la­pai su­si­su­ko nuo saus­ros ir karš­čio.

Žval­go­si į kai­my­nus

AB „Anykš­čių vy­nas“ di­rek­to­rius Aud­rius Zu­ze­vi­čius sa­ko, kad šie­met Lie­tu­vo­je pla­nuo­ja­mas per­pus ma­žes­nis obuo­lių der­lius, kaip per­nai.

„Anykš­čių vy­nas“, kaip ir kas­met, šie­met su­pirks tik ru­de­ni­nių veis­lių obuo­lius. Jų su­pir­ki­mą iš so­di­nin­kų pra­dė­ti ža­da­ma rug­pjū­čio pa­bai­go­je ar­ba rug­sė­jo pra­džio­je. Mat va­sa­ri­niai vai­siai yra ne to­kie sul­tin­gi kaip vė­ly­ves­nių veis­lių ir per­dir­bi­mui ne­tin­ka, nes iš to pa­ties kie­kio gau­na­ma kur kas ma­žes­nė sul­čių kon­cen­tra­to iš­ei­ga. Be to, jų sul­tys rūgš­tes­nės – rei­kia dė­ti dau­giau cuk­raus, ki­to­kių prie­dų.

Įmo­nė ren­gia­si obuo­lių su­pir­ki­mui – stu­di­juo­ja įvai­rias rin­kas, prog­no­zuo­ja kai­nas.

Ka­dan­gi šie­met eko­no­mi­niai san­ty­kiai ir ver­slo sėk­mė ypač pri­klau­so nuo po­li­ti­nės si­tu­a­ci­jos, žval­go­ma­si į kai­my­nus – se­ka­mi kai­my­ni­nių ša­lių pre­ky­bi­niai san­ty­kiai.

Šie­met, anot pa­šne­ko­vo, ir obuo­lių su­pir­kė­jų ver­slas pri­vers­tas taiks­ty­tis ne tik su gam­tos iš­dai­go­mis, bet ir su po­li­ti­nių san­ty­kių pa­dik­tuo­tais iš­šū­kiais.

„Len­ki­jo­je obuo­lių už­de­rė­jo pa­kan­ka­mai. Ta­čiau Len­ki­jai, kaip ir ki­toms Eu­ro­pos Są­jun­gos ša­lims, rin­ka Ru­si­jo­je už­si­da­rė. Tai­gi ti­kė­ti­na, kad len­kai Lie­tu­vo­je obuo­lių ne­su­pir­ki­nės, jiems už­teks sa­vų“, – svars­to pa­šne­ko­vas.

Kai­nos pri­klau­sys nuo rin­kos

Dėl šios prie­žas­ties ti­kė­ti­na, kad nors obuo­lių der­lius ir pra­stas, ša­lies rin­ko­je jų ne­pri­trūk­si­me. Ka­dan­gi pa­pras­tai obuo­lių kai­nas mū­sų ša­ly­je iš­ke­lia juos su­per­kan­tys len­kai, šie­met ša­lies su­pir­kė­jai to tu­rė­tų iš­veng­ti.

Ta­čiau, anot jo, kaip daž­niau­siai nu­tin­ka, su­pir­kė­jų ir au­gin­to­jų in­te­re­sai ir lū­kes­čiai ne­su­tam­pa. Jei su­pir­kė­jams bei per­dir­bė­jams že­mos kai­nos yra pa­lan­ku, so­di­nin­kams – tik­rai ne į nau­dą.

„Anykš­čių vy­nas“ sa­vo pro­duk­ci­ją – vy­ną, sid­rą, pun­šą, sul­čių kon­cen­tra­tą – ga­mi­na iš na­tū­ra­lių obuo­lių, vyš­nių, juo­dų­jų ser­ben­tų, aro­ni­jos uo­gų sul­čių.

Obuo­lių su­pir­ki­mo kai­nos įmo­nė skelb­ti dar ne­sku­ba. A. Zu­ze­vi­čius sa­ko, kad ji pri­klau­so nuo ke­lių fak­to­rių – obuo­lių sul­čių kon­cen­tra­to pa­sau­li­nė­je rin­ko­je, tų me­tų obuo­lių der­liaus Lie­tu­vo­je bei kai­my­ni­nė­se ša­ly­se, ypač Len­ki­jo­je.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *