Lietuvai grasina kiaulių maras

Ru­si­jo­je pa­sie­ny­je su Uk­rai­na šią sa­vai­tę nu­sta­ty­tas nau­jas af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro pro­trū­kis. „Vi­ru­sas tam­pa la­bai di­de­le grės­me ir Lie­tu­vos šer­nų po­pu­lia­ci­jai bei vi­sam kiau­li­nin­kys­tės ūkiui“, – įsi­ti­ki­nę mū­sų ša­lies ve­te­ri­na­ri­jos spe­cia­lis­tai.

07-19-2 straipsnio nuotr

 

Au­to­rės nuotr. Kiau­lių ty­ko pa­vo­jai.


 

Uk­mer­gės vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos vy­riau­sia­sis ve­te­ri­na­ri­jos gy­dy­to­jas–ins­pek­to­rius Al­gi­man­tas Ka­les­ny­kas pa­sa­ko­jo, kad pas­ta­ro­sio­mis die­no­mis vy­ko su­si­ti­ki­mai su ra­jo­no me­džio­to­jais ir stam­bes­niais kiau­lių au­gin­to­jais. Taip sie­kia­ma kuo iš­sa­miau ir pla­čiau pa­skleis­ti in­for­ma­ci­ją apie ty­kan­čias grės­mes.

Af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro vi­ru­sas plin­ta ne tik per už­si­krė­tu­sius gy­vū­nus. Prie li­gos pla­ti­ni­mo ne­ma­žai pri­si­de­da ir žmo­nės: vi­ru­sas pla­ti­na­mas per­ve­žant gy­vu­lius, še­riant kiau­les mais­to at­lie­ko­mis, ūkiuo­se ne­si­lai­kant bio­lo­gi­nio sau­gu­mo rei­ka­la­vi­mų.

Ar­čiau­siai nuo Lie­tu­vos, vos už 40 ki­lo­met­rų nuo pa­sie­nio, šios li­gos ži­di­nys bu­vo nu­sta­ty­tas Bal­ta­ru­si­jo­je Gar­di­no sri­ty­je.

Įspė­ja kiau­lių au­gin­to­jus

Pa­sak A. Ka­les­ny­ko, ap­si­sau­go­ti nuo af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro ga­li­ma iman­tis bio­lo­gi­nės sau­gos prie­mo­nių. Vi­sų pir­ma, kiau­lių ūkio te­ri­to­ri­ja tu­ri bū­ti ap­tver­ta, kad į ją ne­pa­tek­tų lau­ki­niai gy­vū­nai, be me­džių, kad ne­si­bur­tų paukš­čiai, jo­je ne­bū­tų są­ly­gų dau­gin­tis grau­ži­kams, vabz­džiams – rei­kia nau­do­ti juos nai­ki­nan­čias prie­mo­nes.

Prie įė­ji­mo į fer­mą pri­va­lo­ma įreng­ti de­zo­ki­li­mė­lį. Ūkio šei­mi­nin­kai tu­ri ste­bė­ti, kad ja­me ne­si­lan­ky­tų pa­ša­li­niai as­me­nys, ypač su­grį­žę ir Eu­ro­pos Są­jun­gos ar tre­čių­jų ša­lių, taip pat ir šei­mos na­riai, į te­ri­to­ri­ją ne­įva­žiuo­tų pa­ša­li­nis trans­por­tas.

Dir­ban­tie­ji kiau­lių ūkiuo­se tu­ri lai­ky­tis as­mens hi­gie­nos, ne­nau­do­ti dra­bu­žių, su ku­riais pri­žiū­ri kiau­les, už te­ri­to­ri­jos ri­bų. Drau­džia­ma kiau­les šer­ti vi­suo­me­ni­nio mai­ti­ni­mo at­lie­ko­mis. Af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro pli­ti­mą spar­ti­na ne­tin­ka­mas mėš­lo ir sru­tų tvar­ky­mas. Šiuo me­tu sa­vo ūkuo­se kiau­lių ne­tu­rė­tų lai­ky­ti me­džio­to­jai, tu­rin­tys kon­tak­tą su lau­ki­niais gy­vū­nais.

Uk­mer­gės ra­jo­ne šiuo me­tu įre­gist­ruo­tos ke­tu­rios di­des­nės kiau­lių fer­mos.

Vi­so­se jo­se kar­tu au­gi­na­ma per 2500 kiau­lių.

Ati­dūs tu­ri bū­ti ir smul­kie­ji ūki­nin­kai

Net ir lai­kan­tie­ji vie­ną ar dvi kiau­lai­tes da­bar tu­rė­tų bū­ti ati­des­ni ir į sa­vo tvar­tus ne­kvies­ti sve­čių – nei kai­me gy­ve­nan­čių kai­my­nų, nei ūkį trokš­tan­čių ap­žiū­rė­ti mies­tie­čių.

Ei­nant į tvar­tą bū­ti­na pa­si­keis­ti apa­vą, o pa­tiems šei­mi­nin­kams jo­kiu bū­du ne­si­lan­ky­ti di­des­nė­se kiau­lių fer­mo­se.

A. Ka­le­sny­kas pri­me­na, kad vi­ru­sas ke­liau­ja ant dra­bu­žių ir apa­vo. Jis ga­na at­spa­rus kai­ti­ni­mui. Kiau­lių ir šer­nų kri­ti­mas nuo šio vi­ru­so sie­kia 100 pro­cen­tų.

Ka­dan­gi iš vi­so mū­sų ra­jo­no ūki­nin­kai yra de­kla­ra­vę per 3400 kiau­lių, o stam­bes­niuo­se ūkiuo­se jų yra per 2500, ma­žes­niuo­se ūke­liuo­se ar pas mo­čiu­tes jų kriuk­si ma­žiau nei 1000.

Jei ku­ria­me nors ūky­je bū­tų nu­sta­ty­tas af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro at­ve­jis, vi­sos kiau­lės bū­tų nai­ki­na­mos ne tik ja­me, bet ir 10 ki­lo­met­rų spin­du­liu ap­link.

Ke­lia grės­mę ir šer­nams

Af­ri­ki­nį kiau­lių ma­rą pla­ti­na ir šer­nai. Ka­dan­gi sie­nos tarp vals­ty­bių šių gy­vū­nų ne­do­mi­na, ypač pa­vo­jin­gas vi­ru­sas tam­pa di­džiu­le grės­me ir Lie­tu­vos šer­nų po­pu­lia­ci­jai.

Šia te­ma se­mi­na­rus Vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos spe­cia­lis­tai ve­dė ir ra­jo­no me­džio­to­jams. Juos in­for­muo­da­mi ak­cen­ta­vo, kad šiuo me­tu ne­tu­rė­tų bū­ti ren­gia­mos iš­vy­kos me­džio­ti į Ru­si­jos, Bal­ta­ru­si­jos te­ri­to­ri­ją. Ra­gi­na­ma į sve­čius ne­kvies­ti ir šių ša­lių ko­le­gų.

Pa­gal įsta­ty­mą šiuo me­tu šer­nų me­džiok­lė ne­drau­džia­ma. Ren­gia­mos me­džiok­lės ty­ko­jant iš bokš­te­lių.

Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­ja krei­pė­si į re­gio­nų ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­tus, į me­džio­to­jų ir žve­jų drau­gi­jas, pra­šy­da­ma te­ri­to­ri­jo­se, ku­rios ri­bo­ja­si su Bal­ta­ru­si­ja, Ru­si­ja, Ka­li­ning­ra­do sri­ti­mi, at­kreip­ti dė­me­sį į šer­nų po­pu­lia­ci­jos būk­lę.

Gy­ven­to­jai ra­gi­na­mi pra­neš­ti apie šer­nus, ku­rie at­ro­do li­go­ti, bei apie kri­tu­sius žvė­ris. Apie tai rei­kia pra­neš­ti Vals­ty­bi­nei mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bai ar re­gio­no ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­tui.

Iš Ru­si­jos – pra­ne­ši­mai

Šiuo me­tu Ru­si­jo­je jau nu­sta­ty­ti 52 af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro li­gos pro­trū­kiai 12-oje ša­lies re­gio­nų – Ja­ros­lav­lio, Tve­rės, Tu­los, Mask­vos, Ros­to­vo prie Do­no, Vo­ro­ne­žo, Tam­bo­vo, Smo­lens­ko, Sa­ra­to­vo ir Vol­gog­ra­do re­gio­nuo­se bei Kras­no­da­ro kraš­to ir Šiau­rės Ose­ti­jos-Ala­ni­jos Res­pub­li­ko­je. Vie­nas iš pas­ku­ti­nių pra­ne­ši­mų – iš Bel­go­ro­do sri­ty­je ne­to­li Uk­rai­nos pa­sie­nio esan­čio Ra­ki­tians­ko.

Anot Ru­si­jos ve­te­ri­na­ri­jos pa­rei­gū­nų, fer­ma ir ja­me esan­čios kiau­lės su­de­gin­tos, im­ta­si vi­sų ap­sau­gos ir dez­in­fek­ci­jos prie­mo­nių, ta­čiau ne­ri­mą ke­lia tai, kad Bel­go­ro­do sri­ty­je kon­cen­truo­ja­si apie 20 proc. vi­sos Ru­si­jos kiau­lių po­pu­lia­ci­jos.

Autorė: Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *