Afrikinis kiaulių maras artėja link Ukmergės

Tre­čia­die­nį Lie­tu­vo­je nu­sta­ty­tas dar vie­nas af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro at­ve­jis. Šį­kart li­ga at­sė­li­no į Ute­nos ra­jo­ną. Ži­di­nys – apie 80 ki­lo­met­rų nuo Uk­mer­gės.

 

2014-08-08-5 straipsnio nuotr

 

Au­to­rės nuotr. Lie­tu­viš­koms kiau­lėms – ne­ra­mios die­nos.


 

Pra­ne­ša­ma, kad su­sir­gę dvi Tau­rag­nų se­niū­ni­jo­je vien­kie­my­je gy­ve­nan­čio ūki­nin­ko kiau­lės ku­rį lai­ką bu­vo gy­do­mos an­ti­bio­ti­kais, ta­čiau nu­gai­šo. Iš­ty­rus kri­tu­sių kiau­lių mė­gi­nius diag­no­zuo­tas af­ri­ki­nis kiau­lių ma­ras.

Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos pra­ne­ši­me skel­bia­ma, kad ve­te­ri­na­ri­jos spe­cia­lis­tai skai­čiuo­ja kiau­les ir ims mė­gi­nius la­bo­ra­to­ri­niams ty­ri­mams tiek 3, tiek 10 ki­lo­met­rų spin­du­liu.

Ga­vus ty­ri­mų at­sa­ky­mus, kiau­lių lai­ky­to­jams bus re­ko­men­duo­ja­ma kiau­les pa­skers­ti.

Šių me­tų pra­džio­je ma­ro už­kra­tas nu­sta­ty­tas kri­tu­siuo­se šer­nuo­se.

Lie­pos 24 d. šis mir­ti­nas už­kra­tas ras­tas Da­ni­jos ka­pi­ta­lo įmo­nei „Ida­vang“ pri­klau­san­čia­me pro­fe­sio­na­lia­me Ru­pins­kų kiau­lių kom­plek­se Ig­na­li­nos ra­jo­ne. Ja­me te­ko su­nai­kin­ti apie 19 tūkst. kiau­lių.

Uk­mer­gės vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos vir­ši­nin­kas Ri­čar­das Gleiz­nys pa­sa­ko­jo, kad pa­gal sta­tis­ti­kos duo­me­nis šiuo me­tu Uk­mer­gės ra­jo­ne yra lai­ko­ma per 3000 kiau­lių. Ra­jo­no gy­ven­to­jus tar­ny­bos va­do­vas ra­gi­no bū­ti at­sa­kin­gus ir la­bai rim­tai žvelg­ti į iš­ki­lu­sią grės­mę.

Žmo­nės ra­gi­na­mi ne­si­lan­ky­ti sve­ti­muo­se tvar­tuo­se ir ne­leis­ti pa­ša­li­nių į sa­vo tvar­tus.

Dir­bant tvar­te bū­ti­na tu­rė­ti at­ski­rus dra­bu­žius ir ava­ly­nę. Taip pat re­ko­men­duo­ja­ma ne­šer­ti kiau­lių mais­to at­lie­ko­mis bei ati­džiai sek­ti jų svei­ka­tos būk­lę. Pa­si­reiš­kus li­gos simp­to­mams, kuo sku­biau kreip­tis į ve­te­ri­na­ri­jos spe­cia­lis­tus.

R. Gleiz­nys siū­lo ūki­nin­kams šiuo me­tu ne­gal­vo­ti di­din­ti lai­ko­mų kiau­lių skai­čiaus. At­virkš­čiai – ge­riau jas skers­ti ir bent jau kol kas šios veik­los at­si­sa­ky­ti.

Tar­ny­bos va­do­vas pri­me­na, kad nu­sta­čius kiau­lių ma­ro at­ve­jį vi­si gy­vū­nai to­je fer­mo­je nai­ki­na­mi.

Af­ri­ki­nis kiau­lių ma­ras – ūmi, la­bai grei­tai plin­tan­ti vi­ru­si­nė in­fek­ci­ja, ku­ri per­duo­da­ma tie­sio­gi­nio kon­tak­to me­tu ar su­ėdus už­krės­to pa­ša­ro. Li­ga kiau­lėms ga­li bū­ti per­ne­ša­ma ir nuo žmo­gaus ap­ran­gos, ba­tų, na­mi­nių ar lau­ki­nių gy­vū­nų, grau­ži­kų, vabz­džių ir t. t. Vi­ru­so in­ku­ba­ci­nis lai­ko­tar­pis yra 4–9 die­nos, ta­čiau yra moks­li­nių duo­me­nų, kad jis ga­li truk­ti iki 21 die­nos. Su­sir­gęs gy­vū­nas mirš­ta per ke­lias die­nas.

Pa­brė­žia­ma, kad pa­vo­jus gre­sia ir di­de­liems kiau­lių kom­plek­sams, ir ke­lias ries­tau­o­de­ges au­gi­nan­tiems žmo­nėms. Šios li­gos vi­ru­sas plin­ta žai­biš­kai, ne­pri­klau­so­mai nuo me­tų lai­ko, kiau­lių am­žiaus ar veis­lės, jis at­spa­rus ap­lin­kos veiks­niams, karš­čiui ir šal­čiui. Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­ja pri­me­na, kad kiek­vie­nas, dir­ban­tis kiau­lių ūky­je, šiuo me­tu tu­rė­tų bū­ti ypač at­sar­gus ir skir­ti di­de­lį dė­me­sį hi­gie­nai, ne­da­ly­vau­ti me­džiok­lė­se, ne­lan­ky­ti ki­tų kiau­lių ūkių.

Žmo­nėms tai – ne­pa­vo­jin­ga li­ga. Ne­su­sirg­tu­me, net jei su­val­gy­tu­me už­krės­tos mė­sos. Vals­ty­bi­nė mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­ba už­tik­ri­na gy­ven­to­jus, jog Lie­tu­vo­je par­duo­da­ma kiau­lie­na yra sau­gi var­to­ti.

Ra­dus nu­gai­šu­sį lau­ki­nį gy­vū­ną ar ki­lus įta­ri­mams dėl kiau­lių svei­ka­tos būk­lės, ra­gi­na­ma in­for­muo­ti Vals­ty­bi­nę mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bą vi­są pa­rą vei­kian­čiu ne­mo­ka­mu te­le­fo­nu 8 800 40403.

Ute­nos ra­jo­no ūki­nin­ko ūky­je ra­dus af­ri­ki­nį kiau­lių ma­rą, ra­jo­no eks­tre­ma­lių si­tu­a­ci­jų ko­mi­si­ja ket­vir­ta­die­nį pa­skel­bė eks­tre­ma­lią si­tu­a­ci­ją ra­jo­ne.

Vi­daus rei­ka­lų mi­nist­ras penk­ta­die­nį šau­kia Vy­riau­sy­bės eks­tre­ma­lių si­tu­a­ci­jų ko­mi­si­jos po­sė­dį – ja­me eks­tre­ma­li si­tu­a­ci­ja Ute­nos ra­jo­ne tu­rė­tų bū­ti pa­skelb­ta vals­ty­bi­niu ly­giu.

Eks­tre­ma­li pa­dė­tis šiuo me­tu pa­skelb­ta Ig­na­li­nos, Tra­kų, Va­rė­nos, Drus­ki­nin­kų, Laz­di­jų, Šal­či­nin­kų ir Aly­taus ra­jo­nuo­se.

Autorė: Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *