Ūkininkai aptarė bendras problemas

Uk­mer­gės ra­jo­no žem­dir­bių aso­cia­ci­jos su­si­rin­ki­me pra­ėju­sią sa­vai­tę ap­tar­ti ra­jo­no ūki­nin­kų rei­ka­lai, iš­sa­ky­tos pro­ble­mos. Su­si­rin­ki­mą or­ga­ni­za­vo Uk­mer­gės ra­jo­no žem­dir­bių aso­cia­ci­ja, Lie­tu­vos že­mės ūkio rū­mų Uk­mer­gės sky­rius bei ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Že­mės ūkio ir in­fra­struk­tū­ros sky­rius.

 

 

 

Jis vy­ko Pi­vo­ni­jos se­niū­ni­jo­je, Ur­nie­žių kai­me esan­čio­je B. Na­ru­šai­tie­nės kai­mo tu­riz­mo so­dy­bo­je.

Pa­sak ra­jo­no me­ro Ro­lan­do Ja­nic­ko, sa­vi­val­dy­bė ne­tu­ri bū­ti nuo­ša­ly ra­jo­no ūki­nin­kų – tu­ri ska­tin­ti veik­lą, pa­lai­ky­ti žem­dir­bių da­ly­va­vi­mą įsta­ty­mų kū­ri­mo pro­ce­se. Jis pri­mi­nė ir pla­tes­nę kai­mo są­vo­kos pras­mę – tai ne tik ūki­nin­kai, bet ir ki­ti čia dir­ban­tys, gy­ve­nan­tys žmo­nės.

„Rei­kia at­sa­kin­gai gal­vo­ti apie kai­mo plėt­rą, apie ga­li­my­bę už­si­dirb­ti ne tik iš tie­sio­gi­nio dar­bo, bet ir pa­pil­do­mas pa­ja­mas“, – kal­bė­jo ra­jo­no va­do­vas. Kaip pa­vyz­dį iš­sa­kė nuo­mo­nę apie kai­miš­ką pa­slau­gą, ku­rią teik­ti ne­su­dė­tin­ga – kad ir pa­si­vė­ži­ni­mą ar­kliu­ko trau­kia­ma bri­ke­le.

Sei­mo kai­mo rei­ka­lų ko­mi­te­to na­rys Ka­zys Gry­baus­kas kal­bė­jo, jog uk­mer­giš­kių ūki­nin­kų pro­ble­mos jam pa­kan­ka­mai ge­rai pa­žįs­ta­mos. Sei­mo na­riui daž­nai ten­ka da­ly­vau­ti ren­gi­niuo­se, kur jos iš­sa­ko­mos. Pri­pa­ži­no, jog nuo­lat kar­to­ja­mi tie pa­tys ūki­nin­kų skau­du­liai ver­čia su­si­mąs­ty­ti, ar vi­si įsa­ky­mai ge­ri, nes trū­ku­mai at­si­sklei­džia tuo­met, kai juos ten­ka pri­tai­ky­ti prak­ti­ko­je.

Že­mės ūkio rū­mų vi­ce­pir­mi­nin­kas Si­gi­tas Di­mai­tis ti­ki­no, kad uk­mer­giš­kiai ūki­nin­kai – vie­ni ak­ty­viau­sių ša­ly­je. Aso­cia­ci­jos yra įkur­tos tik kai ku­riuo­se ra­jo­nuo­se.

Jis kal­bė­jo apie tai, kad jun­gi­ma­sis į aso­cia­ci­jas ir ben­drų pro­ble­mų įžvel­gi­mas, rei­ka­la­vi­mų kė­li­mas pa­ro­do ūki­nin­kų vie­nin­gu­mą, ge­bė­ji­mą de­rin­ti skir­tin­gus – au­ga­li­nin­kys­tės, gy­vu­li­nin­kys­tės, dar­ži­nin­kys­tės, pie­no sek­to­rių – in­te­re­sus.

Pro­ble­mas iš­sa­kys raš­tu

Uk­mer­gės ra­jo­no žem­dir­bių aso­cia­ci­jos pir­mi­nin­kas Al­gir­das Va­lai­ša pa­si­džiau­gė ūki­nin­kų ak­ty­vu­mu, no­ru įsta­ty­mų kū­rė­jams per­teik­ti prak­ti­nio po­bū­džio niu­an­sus, kad įsta­ty­mai bū­tų pa­rem­ti re­a­lio­mis ga­li­my­bė­mis ir nau­din­gi.

Pa­vyz­džiui, prieš ke­le­tą me­tų uk­mer­giš­kiams pa­vy­ko įti­kin­ti mi­nis­te­ri­jos va­do­vus, kad trak­to­rių TR-1 vai­ruo­ti ne­rei­kė­tų spe­cia­laus lei­di­mo. Bu­vo pa­nai­kin­ta ši ka­te­go­ri­ja. 

A. Va­lai­ša iš­sa­kė pa­grin­di­nes uk­mer­giš­kių pro­ble­mas. Ūki­nin­kų ne­pa­si­ten­ki­ni­mą su­ke­lia iš­mo­kų mo­kė­ji­mo tvar­ka. Pa­pras­tai iš­mo­kos nu­ke­liau­ja į stam­biau­sius ūkius. Smul­kių­jų veik­la bei plėt­ra tam­pa su­dė­tin­ga ar iš vi­so ne­įma­no­ma. Taip už­ker­ta­mas ke­lias į kai­mą grįž­ti ir ūki­nin­kau­ti jau­ni­mui.

Pa­sak pir­mi­nin­ko, aso­cia­ci­ja daž­nai ne­gau­na at­sa­ky­mų iš Na­cio­na­li­nės mo­kė­ji­mo agen­tū­ros, Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos. Net ne­ži­no­ma tiks­lių duo­me­nų, kiek ra­jo­no jau­nų­jų ūki­nin­kų pra­šė pa­ra­mos. Ta­čiau aiš­ku, kad ją ga­vo la­bai ne­daug pra­šiu­sių­jų.

Jau­nų­jų ūki­nin­kų ir ūkio mo­der­ni­za­vi­mo te­ma pa­si­sa­kė Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos Kai­mo plėt­ros de­par­ta­men­to In­ves­ti­ci­jų ir kom­pen­sa­ci­nių kai­mo plėt­ros prie­mo­nių ko­or­di­na­vi­mo sky­riaus vy­riau­sia­sis spe­cia­lis­tas Jo­nas Pu­pius.

Pa­sak jo, iš vi­so pa­ra­mos pra­šė apie 1300 jau­nų­jų ūki­nin­kų. De­ja, ji pa­sieks tik apie 300 ūkių. Pa­grin­di­nė prie­žas­tis – sen­kan­tis biu­dže­tas. Pra­ne­šė­jas ti­ki­no, kad jau iš­da­li­nus pu­sę 64 mln. eu­rų su­mos pa­ra­mai, li­ku­sį lai­ko­tar­pį teks ge­ro­kai „pa­si­spaus­ti“.

Ta­čiau į dau­ge­lį klau­si­mų at­sa­ky­mų ūki­nin­kai ne­ga­vo. A. Va­lai­ša in­for­ma­vo, jog aso­cia­ci­jos na­riai svars­to ga­li­my­bę raš­tu kreip­tis į mi­nis­te­ri­jos va­do­vus ir iš­sa­ky­ti pa­grin­di­nes pro­ble­mas.

Įtei­kė pa­dė­kas

Ra­jo­no ūki­nin­kas, Lie­tu­vos eko­lo­gi­nių ūkių aso­cia­ci­jos pir­mi­nin­kas Sau­lius Da­niu­lis iš­sa­kė sa­vo pa­ste­bė­ji­mus apie pa­ra­mos pa­raiš­kų tei­ki­mą šal­ta­lan­kių au­gi­ni­mui. Nors šių uo­gų der­lius ima­mas pa­pras­tai po 6 me­tų, Na­cio­na­li­nės mo­kė­ji­mo agen­tū­ros dar­buo­to­jams re­zul­ta­tus pa­ro­dy­ti rei­kia kur kas anks­čiau.

Ūki­nin­kas Va­len­ti­nas Ge­nys kal­bė­jo apie įsta­ty­mi­nes spra­gas – nė­ra dir­vo­že­mio įsta­ty­mo. Ta­čiau Sei­mo na­rys K. Gry­baus­kas įsi­ti­ki­nęs, kad vie­nin­gos nuo­mo­nės šiuo klau­si­mu ir pa­tys ūki­nin­kai ne­tu­ri. „Dėl šio įsta­ty­mo dau­ge­liui ūki­nin­kų tek­tų keis­ti ir žem­dir­bys­tės po­bū­dį“, – pri­mi­nė jis.

Ren­gi­nio me­tu Že­mės ūkio pir­mi­nin­ko pa­dė­kos įteik­tos Ar­to­jų var­žy­bų I-osios vie­tos nu­ga­lė­to­jui Ri­man­tui Va­lei­kai, Ge­riau­sio mel­žė­jo var­žy­tu­vių nu­ga­lė­to­jai Zo­fi­jai Griš­ke­vi­čie­nei. Pa­dė­ko­ta už glau­dų ben­dra­dar­bia­vi­mą Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tro di­rek­to­rei Ra­sai Grau­ži­nie­nei.

A. Valaiša  Susirinkimo dalyviai

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *