Prekiauti mugėse kainuos brangiau

Per šven­tes Uk­mer­gė­je pre­ky­ba ver­sli­nin­kams at­si­eis ge­ro­kai bran­giau. Taip nu­tiks, jei bus pa­tvir­tin­ti nau­ji Vie­ti­nės rin­klia­vos už lei­di­mų pre­kiau­ti ar teik­ti pa­slau­gas vie­šo­sio­se vie­to­se nuo­sta­tai.

2014-03-21-5 straipsnio nuotr

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Šven­čių iš­lai­das ban­do­ma pa­deng­ti bran­gi­nant lei­di­mus pre­kiau­ti.


 

Da­bar ga­lio­jan­tie­ji Vie­ti­nės rin­klia­vos už pre­ky­bą bei pa­slau­gų tei­ki­mą nuo­sta­tai bu­vo pa­tvir­tin­ti 2003 me­tais.

Juo­se nu­sta­ty­tos ke­tu­rios lei­di­mų ka­te­go­ri­jos. Mė­ne­siui iš­duo­da­mų lei­di­mų kai­na mies­te – 120, kai­me – 30 li­tų. Vie­nos die­nos lei­di­mai pre­ky­bai mies­te kai­na­vo 20, kai­me – 10 li­tų, o pa­slau­gos mies­te bu­vo įver­tin­tos 25, kai­me – 10 li­tų. Pre­kiau­ti ama­ti­nin­kų ir liau­dies meist­rų ga­mi­niais mies­te ir kai­me – 10 li­tų.

Siū­lo­ma­me nuo­sta­tų va­rian­te lei­di­mų kai­nos la­bai di­fe­ren­ci­juo­tos. At­si­žvel­gia­ma, ar lei­di­mas iš­duo­da­mas pre­kiau­ti šio­kio­mis die­no­mis, ar šven­tės me­tu, taip pat į ren­gi­nio po­bū­dį, ma­siš­ku­mą. Net­gi pre­ky­bos sri­tis – pre­kiau­jant ama­ti­nin­kų bei tau­to­dai­li­nin­kų vie­ne­ti­niais ga­mi­niais są­ly­gos pa­lan­kes­nės.

Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Tei­sės ir ci­vi­li­nės met­ri­ka­ci­jos sky­riaus vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė Auš­ra Šič­ki­nie­nė sa­ko, kad per de­šimt­me­tį pa­si­kei­tė ne tik dau­gy­bė sa­vi­val­dy­bė­je pa­tvir­tin­tų tei­sės ak­tų, bet ir mies­te ren­gia­mų šven­čių po­bū­dis.

Dau­giau da­ly­vių – bran­ges­nė or­ga­ni­za­ci­ja

Anot pa­šne­ko­vės, ra­jo­ne su­si­klos­tė tam tik­ros kul­tū­ri­nės tra­di­ci­jos, ku­rios da­ro mū­sų mies­tą pa­trauk­liu dau­ge­liui ver­sli­nin­kų. Pa­ste­bė­ta, kad vis dau­giau pre­kei­vių kas­met su­plūs­ta į Mies­to šven­tės bei An­ge­lų sar­gų mu­ges.

Ta­čiau kuo ma­siš­kes­nė šven­tė, tuo la­biau iš­au­ga jos or­ga­ni­za­vi­mo kaš­tai sa­vi­val­dy­bei. Iš­lei­džia­mos di­des­nės pi­ni­gų su­mos tin­ka­mų są­ly­gų pre­ky­bi­nin­kams ir pa­slau­gų tei­kė­jams su­da­ry­mui, te­ri­to­ri­jų tvar­ky­mui.

A. Šič­ki­nie­nė sa­ko, kad pa­di­din­ti lei­di­mų pre­kiau­ti ar teik­ti pa­slau­gas kai­nas nu­spręs­ta ir dėl to, kad esant ma­žoms lei­di­mų kai­noms ver­sli­nin­kai kar­tais el­gia­si ne­at­sa­kin­gai.

„Jie įsi­gy­ja lei­di­mą ir ne­at­vyks­ta į šven­tę. Tuo tar­pu dėl ri­bo­to mu­gėms ski­ria­mo plo­to ne vi­sus pra­šy­mus ga­li­me pa­ten­kin­ti“, – aiš­ki­na pa­šne­ko­vė.

Pre­ky­ba šven­tė­je – bran­giau­sia

Siū­lo­muo­se nuo­sta­tuo­se nu­ma­ty­ta vien­kar­ti­nė rin­klia­va už lei­di­mą pre­kiau­ti ar teik­ti pa­slau­gas nuo lai­ki­nai įreng­tų pre­kys­ta­lių – 15 li­tų mies­te, 10 li­tų kai­me už vie­ną die­ną.

Ta­čiau jei pre­kiau­ja­ma ma­si­nių ren­gi­nių ar šven­čių die­no­mis, kai­na iš­au­ga iki 50 li­tų už die­ną.

Bran­giau­si lei­di­mai nu­ma­ty­ti lai­ki­noms ka­vi­nėms ma­si­nių ren­gi­nių ir šven­čių me­tu – 300 li­tų už die­ną. Teik­ti pa­slau­gas pri­pu­čia­mais ba­tu­tais, lai­py­nė­mis, ki­tais at­rak­cio­nais vai­kams ma­si­nių ren­gi­nių ir šven­čių me­tu die­nai kai­nuo­tų 200 li­tų.

Plo­tą, ku­ria­me ga­li įsi­kur­ti pre­kei­viai ar pa­slau­gų tei­kė­jai, nu­sta­ty­tų šven­tės ren­gė­jai.

Nuo­lai­dos ama­ti­nin­kams ir rė­mė­jams

60 pro­cen­tų rin­klia­vos leng­va­ta tai­ko­ma as­me­nims, ku­rie pre­kiau­ja tik sa­vo ga­my­bos pre­kė­mis, o pre­kių kie­kis ne­vir­ši­ja 50 vie­ne­tų, taip pat tau­to­dai­li­nin­kams, ama­ti­nin­kams. Ji tai­ko­ma ir tau­ti­nio pa­vel­do pa­žy­mė­ji­mus tu­rin­tiems ga­min­to­jams, jei jie nė­ra įsi­ren­gę lai­ki­nos ka­vi­nės šven­tės me­tu.

Ma­si­nių ren­gi­nių me­tu 80 pro­cen­tų rin­klia­vos leng­va­ta tai­ko­ma ren­gi­nio rė­mė­jams, jei rė­mi­mo su­ma ne ma­žes­nė kaip 500 li­tų.

Mė­ne­si­nė rin­klia­va už lei­di­mo iš­da­vi­mą pre­kiau­ti ar teik­ti pa­slau­gas kios­kuo­se, pa­vil­jo­nuo­se – 150 li­tų mies­te, 100 li­tų kai­me.

Mė­ne­sio lei­di­mai ne­po­pu­lia­rūs

A. Šič­ki­nie­nė pa­ste­bi, kad mė­ne­sio lei­di­mus pas­ta­ruo­ju me­tu įsi­gy­ja tik du ver­sli­nin­kai: prie Vi­diš­kių iš au­to­mo­bi­lio pre­kiau­jan­tys vai­siais ir Duks­ty­nos mik­ro­ra­jo­ne mo­bi­lia­me kios­ke­ly­je – duo­nos ga­mi­niais.

Pa­sak spe­cia­lis­tės, vie­ti­nės rin­klia­vos dy­džiai nu­sta­ty­ti at­si­žvel­giant į ra­jo­no de­mog­ra­fi­nę pa­dė­tį, vi­du­ti­nį pre­ky­bos vie­tų skai­čių ma­si­nių ren­gi­nių me­tu, ver­sli­nin­kų pa­sta­bas ir at­si­lie­pi­mus, ki­tų ra­jo­nų pa­tir­tį.

Nuo­sta­tuo­se nu­ro­do­ma, kad lė­šos, su­rink­tos Mies­to šven­tės ir An­ge­lų sar­gų mu­gės me­tu, bū­tų nau­do­ja­mos šių ren­gi­nių iš­lai­doms ap­mo­kė­ti. Ki­tos lė­šos su­plauk­tų į biu­dže­tą ir bū­tų nau­do­ja­mos įvai­riems ra­jo­no rei­ka­lams.

Jei ta­ry­bos na­riai pri­tars spren­di­mo pro­jek­tui, Vie­ti­nės rin­klia­vos už lei­di­mo pre­kiau­ti ar teik­ti pa­slau­gas Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės vie­šo­sio­se vie­to­se iš­da­vi­mą nuo­sta­tai įsi­ga­lios nuo ge­gu­žės 1 die­nos.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *