Norėtų prailginti kiaušinių galiojimo terminą

Daž­niau­sia ES vals­ty­bė­se už­fik­suo­ja­mų ūmių žar­ny­no in­fek­ci­nių su­sir­gi­mų prie­žas­ti­mi bū­na bak­te­ri­jos sal­mo­nel­la en­te­ri­ti­dis, o vie­nas pa­grin­di­nių už­kra­to šal­ti­nių – kiau­ši­niai. Dau­ge­ly­je ES vals­ty­bių dėl įgy­ven­di­na­mų sal­mo­ne­lio­zės kon­tro­lės pro­gra­mų…

2014-08-05-3 straipsnio nuotr

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Vie­nas pa­grin­di­nių už­kra­to šal­ti­nių – kiau­ši­niai.


 

…ir viš­tų de­dek­lių pul­kų ma­ži­ni­mo su­sir­gi­mų sal­mo­ne­lio­ze per pas­ta­ruo­sius me­tus su­ma­žė­jo, to­dėl įvai­rių ša­lių kiau­ši­nių ga­min­to­jai iš­kė­lė ini­cia­ty­vą pra­il­gin­ti šių pro­duk­tų tin­ka­mu­mo var­to­ti ter­mi­ną. Apie tai in­for­muo­ja Vals­ty­bi­nė mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­ba.

At­lik­da­mi ver­ti­ni­mą, Eu­ro­pos mais­to sau­gos tar­ny­bos Bio­lo­gi­nių pa­vo­jų spe­cia­lis­tų gru­pės na­riai iš­ty­rė val­go­mų ar de­da­mų į pa­tie­ka­lus kiau­ši­nių var­to­ji­mo pa­sek­mes įvai­riais jų tin­ka­mu­mo var­to­ti lai­ko­tar­pio mo­men­tais. Eks­per­tų nuo­mo­ne, nu­ro­dy­ta šių pro­duk­tų tin­ka­mu­mo var­to­ti da­ta yra ri­bi­nis lai­ko­tar­pis, per ku­rį kiau­ši­niai iš­lai­ko sa­vo ge­riau­sią ko­ky­bę, teks­tū­rą ir sko­nį.

Eks­per­tų tei­gi­mu, il­giau lai­kant kiau­ši­nius san­dė­liuo­se, pre­ky­bo­je ar na­mie, ti­ki­my­bė ap­si­krės­ti sal­mo­ne­lė­mis pa­di­dė­ja. Jei šių pro­duk­tų par­da­vi­mo lai­kas bū­tų pra­tę­sia­mas nuo 21 iki 28 die­nos, in­fek­ci­jos ti­ki­my­bė pa­di­dė­tų apie 50 proc. Jei kiau­ši­niai bū­tų lai­ko­mi 42–70 die­nų, ri­zi­ka ap­si­krės­ti iš­aug­tų maž­daug tris kar­tus. Gau­ti pa­na­šūs re­zul­ta­tai ir ti­riant kiau­ši­nių var­to­ji­mą vie­šo­jo mai­ti­ni­mo įmo­nė­se, kur šie pro­duk­tai įsi­gy­ja­mi tie­siai iš did­me­ni­nin­kų, ap­len­kiant par­duo­tu­ves.

Spe­cia­lis­tai pri­ėjo ben­drą iš­va­dą, kad jei kiau­ši­niai vi­du­je yra už­krės­ti sal­mo­ne­lė­mis, tuo­met kuo il­giau jie yra lai­ko­mi, tuo di­des­nį pa­vo­jų ga­li kel­ti vi­suo­me­nės svei­ka­tai. Šiuo me­tu tei­sės ak­tai nu­ma­to, kad mais­ti­nių kiau­ši­nių tin­ka­mu­mo var­to­ti ter­mi­nas yra ne il­ges­nis nei 28 die­nos po kiau­ši­nių pa­dė­ji­mo.

Veiks­min­giau­sias bū­das su­ma­žin­ti bet ko­kią ri­zi­ką bei pra­il­gin­ti pro­duk­tų ga­lio­ji­mą – lai­ky­ti juos šal­dy­tu­ve, ta­čiau pra­ėjus 3 sa­vai­tėms po ga­lio­ji­mo ter­mi­no pa­bai­gos, net ir šal­tai lai­ky­ti pro­duk­tai ke­lia di­des­nį pa­vo­jų už­si­krės­ti. Iš­vir­ti kiau­ši­niai žen­kliai su­ma­ži­na in­fek­ci­jos ri­zi­ką.

Šių me­tų I pus­me­tį bu­vo at­lik­ti 89 kiau­ši­nių ty­ri­mai dėl sal­mo­ne­lių. Vi­si jie nei­gia­mi – sal­mo­ne­lių ne­ras­ta. Per­nai at­lik­ti 127 kiau­ši­nių ty­ri­mai dėl sal­mo­ne­lių, nė vie­na­me mė­gi­ny­je sal­mo­ne­lės ne­bu­vo ap­tik­tos.

Žmo­nės ra­gi­na­mi pirk­ti tik žen­klin­tus kiau­ši­nius (ypač tur­ga­vie­tė­se). Reik­tų at­kreip­ti dė­me­sį į ga­lio­ji­mo da­tą (ga­lio­ji­mo ter­mi­nas – 28 die­nos). Ant per­ka­mų kiau­ši­nių tu­ri bū­ti už­ra­šy­tas kil­mės ša­lies ko­das. Lai­ky­ti kiau­ši­nius rei­kia šal­dy­tu­ve, nu­plau­ti tik prieš var­to­ji­mą, nes nu­plo­vus tik nu­pirk­tus kiau­ši­nius, la­bai su­trum­pė­ja tin­ka­mu­mo var­to­ti ter­mi­nas. Ski­lę ar du­žę kiau­ši­niai ke­lia pa­vo­jų, į juos leng­viau pa­ten­ka įvai­rūs mik­ro­bai, to­dėl juos rei­kia vir­ti ne ma­žiau nei 7 min.

UŽ inf.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *